Ένα κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων που ξεχωρίζει όχι μόνο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του αλλά και για την ποιότητα των υλικών, αποτελώντας έναν μικρόκοσμο απόλαυσης και ευεξίας.

Ένα κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων που ξεχωρίζει όχι μόνο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του αλλά και για την ποιότητα των υλικών, αποτελώντας έναν μικρόκοσμο απόλαυσης
και ευεξίας.

Στη σημερινή εποχή, μια πολυκατοικία διαμερισμάτων δεν μπορεί να σχεδιάζεται μόνο με βάση τους κανόνες της αισθητικής. Ο σχεδιασμός πρέπει να συνυπολογίζει τις πτυχές της διαμονής, τόσο τις απτές όσο και τις συναισθηματικές, καθώς και τις αρχές της λειτουργικότητας με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ανεπανάληπτου και ολιστικού αποτελέσματος, που θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Το “Aigaio” Apartments τoυ Kataras Group είναι ένα κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων, που ενσωματώνει τα καλύτερα γνωρίσματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, σε όλα τα επίπεδα της κατασκευής – στις μορφές, τις αναλογίες, την κλίμακα και τα υλικά.

Άξονες σχεδίασης
Το “Aigaio” Apartments βρίσκεται πλησίον του εμπορικού κέντρου του Ηρακλείου Κρήτης, σε βορειανατολικό προάστιο της πόλης και έχει εντυπωσιακή αμφιθεατρική θέα προς το λιμάνι. Πρόκειται για ένα εξαώροφο κτίριο πολυκατοικίας, ο κύριος όγκος του οποίου είναι στραμμένος προς τον βορρά για να εκμεταλλεύεται τη θέα προς τη θάλασσα. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η μελετητική ομάδα της Metalaxi επέλεξε τα περισσότερα ανοίγματα και οι μεγαλύτεροι ημιυπαίθριοι χώροι να έχουν βορινό προσανατολισμό.
Όλα τα στοιχεία του κτιρίου έχουν γίνει αντικείμενο προσεκτικής επιμέλειας με στόχο την άρτια αρχιτεκτονική σύνθεση. «Οι δυναμικές γραμμές, τα ποιοτικά υλικά, τα σύγχρονα συστήματα κατασκευής και οι σχεδιαστικές τάσεις αποτελούν τη βάση της σχεδίασης που ακολουθούμε, καθώς για εμάς κάθε πρότζεκτ είναι μοναδικό, στην αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό αλλά και τη θέση του», επισημαίνει ο Νικόλαος Κατάρας, πρόεδρος και CEO της Kataras Group.

Οικιστικό καταφύγιο με ποικιλία ανέσεων
Αποτελούμενο από 21 πολυτελή διαμερίσματα και 2 γραφεία επιφανείας από 60m2 έως 350m2 με 1, 2,3 και 4 υπνοδωμάτια, το κτίριο διαθέτει μοντέρνους και κομψούς εσωτερικούς χώρους με σαλόνια ενιαίας διαρρύθμισης και μεγάλες βεράντες που προσφέρουν θέα και άνετη μεσογειακή διαβίωση. Ο συνδυασμός της τολμηρής, σύγχρονης και πρωτότυπης διακόσμηση με το ενστικτώδες και παιχνιδιάρικο interior design συναποτελούν τον ορισμό του οικιστικού ευ ζην. Το έργο χαρακτηρίζεται από καθαρές, οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές σε λευκές και γκρίζες αποχρώσεις, ενώ τα λευκά συμπαγή γραμμικά στοιχεία διατρέχουν το κτίριο και ενσωματώνονται με τις λειτουργικές επιφάνειες, όπως εξώστες, προβόλους, στέγαστρα.
Πιο αναλυτικά, το ισόγειο αποτελείται κυρίως από επαγγελματικούς χώρους με μεγάλα ανοίγματα, είναι επενδεδυμένο με ανακλαστικό υλικό σε σκούρα απόχρωση για να δίνει την ψευδαίσθηση ότι το κτίριο αιωρείται. Εκεί βρίσκεται η κεντρική είσοδος της πολυκατοικίας, δύο μεγάλοι χώροι γραφείων, μια κατοικία και κοινόχρηστοι χώροι εγκαταστάσεων.
Στους επόμενους ορόφους χωροθετούνται διαμερίσματα, με κύριο προσανατολισμό τη θέα προς τη θάλασσα. Στο δώμα της πολυκατοικίας σχεδιάστηκε roof garden και στεγασμένος καθιστικός χώρος με πανοραμική θέα, προς το πέλαγος, την κρητική κορυφογραμμή και την πόλη του Ηρακλείου. Τα διαμερίσματα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε τα μεγάλα ανοίγματα και οι ενιαίοι χώροι να συνδυάζονται με τη χρήση υψηλής ποιότητας υλικών, προσδίδοντας πολυτέλεια και μίνιμαλ αισθητική.

Καινοτομία με διάτρητα υλικά αλουμινίου
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που αναδεικνύει την πρωτοτυπία του “Aigaio” Apartments είναι οι μεταλλικές διάτρητες επενδύσεις και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που πλαισιώνουν το κτίριο – υλικά που η εταιρεία εδώ και χρόνια εφαρμόζει, ενισχύοντας πλήρως τον interior και exterior design και δίνοντας προστιθέμενη αξία στο κτίριο. «Με γνώση, εμπειρία και ανατρεπτική σκέψη, δημιουργούμε προϊόντα και λύσεις που αναδεικνύουν τους χώρους και υλοποιούν τις ιδέες αρχιτεκτόνων, διακοσμητών και κατασκευαστών», όπως εξηγεί ο κ. Κατάρας.
Άνετα υπνοδωμάτια, καθαροί χώροι, φωτεινή διακόσμηση και Α+ ενεργειακή κλάση καθορίζουν την ανώτερη ποιότητα και την πολυτέλεια των κατοικιών. Αφενός, τα κατακόρυφα διάτρητα μεταλλικά πετάσματα προσδίδουν μια δυναμική στη μορφολογία του κτιρίου και λειτουργούν ως σκίαστρα και διαχωριστικά, συμβάλλοντας στο μικροκλίμα του κτιρίου. Αφετέρου, τα διάτρητα κάγκελα αλουμινίου, που αγκαλιάζουν την πλειοψηφία των εξωστών, ενισχύουν τη λειτουργική αξία του κτιρίου (σκίαση, προστασία, αερισμό, ανθεκτικότητα) και την αισθητική αξία του, καθώς η ανάκλαση του φωτός επιτρέπει τη συνεχή μεταβολή των χρωματισμών της όψης στη διάρκεια της μέρας. «Η διαβάθμιση της διαμέτρου των οπών δημιουργεί ένα ενιαίο μοτίβο και οδηγεί σε ένα διαρκές παιχνίδι ανάμεσα στο φως και τη σκιά», σημειώνει ο κ. Κατάρας.

Σχεδιαστική ομάδα 
Αρχιτεκτονική Μελέτη:
Χατζηιωάννου Νατάσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρεάρη Ζωή, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Τσιντάρη Ιωάννα, Αρχιτέκτονας Εσωτερικών Χώρων
Στατική Μελέτη:
Κατάρας Νικόλαος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Μηχανολογική Μελέτη:
Παρασύρη Ελένη, Μηχανολόγος Μηχανικός
Επιβλέπων Μηχανικός: Μπούτση Μαρώ, Αρχιτέκτων Μηχανικός
www.metalaxi.com