Tην υπεραξία που δημιουργεί η συμμόρφωση των κατασκευών με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης αναδεικνύει μεταξύ άλλων ο Αννίβας Βασιλόπουλος, Founder & Managing Director, ANICON. Sustainable Project & Construction Management.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμβαθύνει όλο και περισσότερο στη στρατηγική των «πράσινων» κτιρίων και της αειφορίας στο δομημένο περιβάλλον. Επενδυτές με τη σειρά τους επιλέγουν σχεδιασμούς πίσω από τη βιωσιμότητα. Πώς απαντά η ANICON. Sustainable Project & Construction Management προς την επιλογή αυτή;

Images courtesy of Divercity Architects

Την τελευταία δεκαετία, οι κοινότητες και οι εταιρείες όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν την ανάγκη και ενδιαφέρονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων τους. Η δική μας παρουσία στον χώρο μας έχει δείξει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα επενδυτών, ιδιοκτητών και κατασκευαστών να επιδιώκει να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες, ενσωματώνοντας ολιστικά τη βιωσιμότητα στις δραστηριότητες ανάπτυξης των περιουσιακών τους στοιχείων.
Στην ANICON. πιστεύουμε ότι πέρα από την ηθική ικανοποίηση ότι «κάνουμε το σωστό», τα νέα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί για υψηλή βιωσιμότητα, μπορούν να δημιουργήσουν σημαντική οικονομική αξία μέσω της αύξησης των τιμών ενοικίασης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το υπάρχον κτιριακό απόθεμα στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, μπορεί να επωφεληθεί από το υπάρχον «πράσινο κύμα» μέσω ανακαινίσεων που έχουν ως βασικό στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσής τους, με σκοπό να συμβάλουν σε ένα καθαρό μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα στον πλανήτη μας.

Τι κάνει ένα κτίριο «πράσινο»;

Images courtesy of Divercity Architects

Ο κατάλληλος συνδυασμός αρχιτεκτονικής, συστημάτων και σχεδιασμού τελικής χρήσης με συνεχή φροντίδα και παρακολούθηση των κατασκευών οδηγεί σε χαμηλότερη χρήση ενέργειας και μειωμένες εκπομπές CO2. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αυτή η έμφαση στην περιβαλλοντική διαχείριση παρέχει μακροπρόθεσμη αξία στην κοινότητα, τους ιδιοκτήτες και τους ένοικους των ακινήτων.
Κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης συνδέονται έξυπνα με πηγές ενέργειας και δίκτυα μέσω της ενοποίησης με συστήματα BMS για τη μέτρηση και την αναφορά συλλογής δεδομένων. Η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα καθορίζονται και διατηρούνται μέσω εργαλείων και πιστοποιήσεων αξιολόγησης όπως LEED, BREEAM, WELL και LBC.
Αυτά τα εργαλεία παρέχουν μια συνεπή και συγκριτική αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου σε σχέση με την κατανάλωση πόρων, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις εκπομπές ρύπων, την εσωτερική άνεση, την υγεία και ασφάλεια των ενοικιαστών και την ευημερία της κοινότητας, αναγνωρίζοντας την επίτευξη ολοκληρωμένων διαδικασιών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου.
Θεωρούμε ότι οι γενικές αρχές ενός βιώσιμου κτιρίου περιλαμβάνουν κυρίως τα παρακάτω:

Images courtesy of Divercity Architects

• Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κελύφους του κτηρίου: Λόγω της εφαρμογής σύγχρονων κατασκευαστικών τεχνολογιών, υλικών και μεθόδων, ταυτόχρονα με κατάλληλες μεθοδολογίες διαχείρισης, μπορούμε να πετύχουμε αύξηση των ενεργειακών αποδόσεων και οφέλη που παλαιότερα ήταν ανέφικτα.
• Βελτιστοποιημένη χρήση ενέργειας: Το τελικό βιώσιμο κέλυφος επιδιώκει να βελτιστοποιεί τον παθητικό και ενεργητικό φωτισμό και αερισμό του κτιρίου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βέλτιστη τοποθέτηση του κτιρίου στο πεδίο σε συνδυασμό με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τη βέλτιστη ενσωμάτωση των σωστών δομικών στοιχείων που ελέγχουν, συλλέγουν και αποθηκεύουν ενέργεια.
• Αξιοποίηση τεχνολογίας: Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία σχεδιασμού και ανάλυσης βοηθούν τους μελετητές να προβλέψουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, με αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο του κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Τέτοιες τεχνολογίες, όπως ο ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός, οι αισθητήρες πληρότητας και οι στρατηγικές εκμετάλλευσης φυσικού φωτισμού μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό φορτίο ενός κτιρίου και να βελτιώσουν την εμπειρία των ενοίκων.
• Προσαρμοσμένη επανάχρηση, ανακύκλωση και χρήση βιώσιμων υλικών: Η «προσαρμοσμένη» επανάχρηση των κτιρίων, η βιώσιμη επιλογή, προμήθεια, συσκευασία, μεταφορά και χρήση νέων ή ανακυκλωμένων/σιμων υλικών στην κατασκευή, εξοικονομούν πρώτες ύλες και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας παραγωγής νέων υλικών και τον χρόνο που σχετίζεται με τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση. Παράλληλα, η ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων στην κατασκευή ελαχιστοποιεί το κόστος εργασίας και τη διάθεσή τους σε χώρο υγειονομικής ταφής.
• Τοπική προμήθεια: Για τον βιώσιμο σχεδιασμό κτιρίων θα πρέπει να επιδιώκεται η εύνοια των τοπικών πηγών υλικών και εργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε κοινωνικά και οικονομικά δυσχερείς περιοχές.

Όσοι συμμετέχουν στην ανάπτυξη ακινήτων, είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας να κάνουν μια ουσιαστική και μακροχρόνια αλλαγή όσον αφορά στον σχεδιασμό των ακινήτων, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Όταν ξεκινάει ένα έργο, είναι απαραίτητο όλοι να θυμόμαστε ότι η ακριβής αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και των τεχνολογιών σχεδιασμού, προέρχονται από την ανάγκη της σαφούς κατανόησης – όχι μόνο του πώς λειτουργούν τα πολλά στοιχεία ενός κτιρίου, αλλά και του πώς λειτουργούν συνολικά.

Ποιο είναι, αυτήν τη στιγμή, το αντιπροσωπευτικότερο έργο σας που πληροί όλες τις απαραίτητες αρχές εξισορρόπησης της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης ευημερίας στο σύγχρονο δομημένο περιβάλλον;

Η ANICON. έχει επιλεχθεί για τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου/Διαχείριση Έργου για την ανακατασκευή και την ολοκλήρωση ενός από τα πιο εμβληματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, στην Αρδηττού 40-42. Είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικά μας έργα, για το οποίο είμαστε περήφανοι που έχουμε εμπλακεί. Το ακίνητο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της NOVAL PROPERTY, με Αρχιτέκτονες-Μελετητές τους Divercity Architects, και έχει συνολικό εμβαδόν 4.321,33 τετραγωνικών μέτρων. Θα γίνουν νέες δομικές παρεμβάσεις, θα υλοποιηθούν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και νέες εσωτερικές διαρρυθμίσεις, μετατρέποντας το κτίριο σε ένα έργο υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, που θα φιλοξενεί χώρους κατοικιών και γραφείων. Η κατασκευή θα συμμορφώνεται με τα τελευταία πρότυπα αειφόρου ανάπτυξης με στόχο να διακριθεί τουλάχιστον με τη Χρυσή Πιστοποίηση LEED.

Η ομάδα μας είναι ενθουσιασμένη που μεταφέρει την τεχνογνωσία της στις υπηρεσίες αειφόρου κατασκευής και διαχείρισης έργων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η κατασκευή συμμορφώνεται με τα πιο σύγχρονα πρότυπα αειφορίας. Έχουμε δεσμευτεί, σε συνεργασία με κορυφαίους φορείς, να προσφέρουμε υπηρεσίες βιώσιμης ανάπτυξης αιχμής που θα αποτελέσει έναν κορυφαίων προδιαγραφών οικιστικό και εμπορικό χώρο και ανυπομονούμε με τη συνεισφορά μας να δούμε την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου.