Κορυφαία έργα του εξωτερικού που ξεχωρίζουν για τον πρωτότυπο αρχιτεκτονικό τους σχεδιασμό και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022.
Πάρκα, γραφειακοί χώροι και συγκροτήματα κατοικιών συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των αρχιτεκτονικών έργων που πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο έτος, συμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας dezeen.com. Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τους, για τα οποία ξεχωρίζουν;

Performing Arts Center, Ταϊπέι
Μετά από πολλή προσμονή, το Performing Arts Center της Ταϊπέι θα ανοίξει επιτέλους τις πόρτες του στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν το καλοκαίρι του 2022. Ο πολιτιστικός χώρος, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την ΟΜΑ το 2009, διαθέτει τρία μοναδικά θέατρα που συνδέονται σε έναν κεντρικό γυάλινο κύβο. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά θέατρα, όλοι οι χώροι των παρασκηνίων θα είναι ορατοί στο κοινό, μέσω ενός περιστρεφόμενου κινητού χώρου.

Sydney Modern, Αυστραλία
Στην Αυστραλία, το στούντιο SANAA θα ολοκληρώσει την επέκτασή στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιπαραβάλει τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της υπάρχουσας γκαλερί. Η επέκταση θα αποτελείται από μια σειρά διαδοχικών περιπτέρων με γυάλινους τοίχους και θα ενσωματώνει μια υπόγεια γκαλερί χτισμένη σε μια διαμορφωμένη δεξαμενή πετρελαίου, η οποία χρονολογείται από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Lanternen, Δανία
Το Lanternen είναι ένα ξύλινο κοινοτικό κέντρο για θαλάσσια σπορ, που κατασκευάζεται στην ακτή του Esbjerg στη Δανία. Σχεδιασμένο από τη Snøhetta και τη WERK Arkitekter, το κτίριο έχει σκοπό να θυμίζει την «τέχνη της ναυπηγικής» και θα διαθέτει ένα μεγάλο άνοιγμα στην πρόσοψή του, το οποίο θα οδηγεί τους επισκέπτες προς τη θάλασσα.

Arkansas Museum Of Fine Arts, ΗΠΑ
Ένα από τα κτίρια που πρόκειται να υλοποιηθούν φέτος στις ΗΠΑ είναι το επανασχεδιασμένο Μουσείο Καλών Τεχνών του Αρκάνσας στο Λιτλ Ροκ. Το προηγούμενο έτος, το στούντιο Gang που έχει αναλάβει το έργο, προσέφερε μια προεπισκόπηση του μουσείου, όταν διεύρεσε μία σειρά φωτογραφιών της νέας του οροφής. Φτιαγμένη από σκυρόδεμα, η στέγη διαθέτει καμπυλωτά υπόστεγα, τα οποία αποσκοπούν στην ενοποίηση των υφιστάμενων κατασκευών στην περιοχή.

DJI Headquarters, Κίνα
Η Foster + Partners έχει αναλάβει μια σειρά από έργα τα οποία πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2022, αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά project της είναι τα κεντρικά γραφεία που έχει σχεδιάσει για την εταιρεία ρομποτικής DJI στην πόλη Σεντσέν. Το έργο θα αποτελείται από δύο πύργους με δικτυώματα από στηρίγματα χάλυβα, που θα συνδέονται με μια κυρτή αερογέφυρα, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αναδεικνύει την τελευταία τεχνολογία drone της εταιρείας.

Sundby School, Δανία
Το Sundby School είναι ένα δημοτικό σχολείο στη Δανία, σχεδιασμένο από το γραφείο Henning Larsen Architects σε συνεργασία με τους SKALA Architects, ETN Architects, MOE, Autens και BO-HUS. Το έργο θα διαθέτει προσβάσιμη για περπάτημα οροφή και ευέλικτους εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται να γίνει το πρώτο κτίριο της κατηγορίας του, που θα του απονεμηθεί το Nordic Ecolabel, ένα επίσημο πιστοποιητικό βιωσιμότητας για την περιοχή, το οποίο λαμβάνει υπόψη λεπτομέρειες, όπως η κατανάλωση ενέργειας και η χρήση υλικών.

Nanjing Zendai Himalayas Center, Κίνα
Ένα ακόμη σπουδαίο έργο το οποίο αναμένουμε το 2022, είναι το κέντρο Nanjing Zendai Himalayas, σχεδιασμένο από το στούντιο MAD. Το συγκρότημα των 560.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελεί ένα συνονθύλευμα από μικρά κτιρία, χώρους πρασίνου και υπερυψωμένα μονοπάτια, που οριοθετούνται από ογκώδεις πύργους με τρεχούμενο νερό.

San Pellegrino Flagship Factory, Ιταλία
Το San Pellegrino Flagship Factory θα ολοκληρωθεί σε μια ορεινή κοιλάδα της Ιταλίας, σχεδόν πέντε χρόνια αφότου το στούντιο BIG κέρδισε τον αντίστοιχο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Σχεδιάστηκαν τα κεντρικά γραφεία και το εργοστάσιο εμφιάλωσης της εταιρείας αναψυκτικών San Pellegrino, αποδίδοντας φόρο τιμής στην παραδοσιακή ιταλική αρχιτεκτονική με λεπτομέρειες όπως καμάρες, αψίδες και στοές.

Valley, Ολλανδία
Το συγκρότημα Valley που βρίσκεται στην Ολλανδία, σχεδιάστηκε από το γραφείο MVRDV. Αποτελείται από τρεις πολυώροφους κτιριακούς όγκους με προεξέχοντα πέτρινα παράθυρα και μπαλκόνια. Ενώ η κατασκευή του κτιρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, η «πράσινη επίστρωση» από 13.000 φυτά, δέντρα και θάμνους αφήνεται τώρα να αναπτυχθεί, ώστε να είναι έτοιμη εγκαίρως για τα εγκαίνια του 2022.

Xi’an International Football Centre, Κίνα
Φέτος θα ολοκληρωθεί ένα μεγαλοπρεπές γήπεδο ποδοσφαίρου από τους Αρχιτέκτονες Ζάχα Χαντίντ, εν όψει του Ασιατικού Κυπέλλου AFC 2023. Μεταξύ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του που το ξεχωρίζουν ως έργο, θα είναι οι πανύψηλες κολώνες και η προεξέχουσα οροφή, στη οποία υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για μια σειρά από κατάφυτες βεράντες στο νότιο ύψωμα.

The Reefline, ΗΠΑ
Το ReefLine είναι ένα πρωτότυπο έργο της αρχιτεκτονικής ομάδας OMA. Πρόκειται για ένα υποβρύχιο πάρκο γλυπτών, μήκους επτά μιλίων, το οποίο θα ενισχύσει την ακτογραμμή της παραλίας του Μαϊάμι ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, που θα είναι ορατές μόνο κολυμπώντας με αναπνευστήρα. Αν και το πάρκο κατασκευάζεται σταδιακά, τον Δεκέμβριο θα ανοίξει παρουσιάζοντας τα πρώτα του γλυπτά. Πάνω και γύρω από τα έργα τέχνης θα υπάρχουν επίσης γεωμετρικοί όγκοι από σκυρόδεμα, οι οποίοι θα λειτουργούν ως τεχνητός ύφαλος.

Minamisanriku 311 Memorial, Ιαπωνία
Το γραφείο Kengo Kuma & Associates αναμένεται να ολοκληρώσει ένα μνημείο και συνάμα τουριστικό κέντρο στην Ιαπωνία, αφιερωμένο στον σεισμό και το τσουνάμι του Tōhoku το 2011, ο οποίος αποτελεί το πιο ισχυρό σεισμικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί έως σήμερα στην Ιαπωνία. Το μνημείο πήρε το όνομα του από την πόλη στην οποία βρίσκεται. Το κτίριο διαθέτει επένδυση από κέδρο και μια μεγάλη προεξέχουσα οροφή, η οποία στρέφεται προς τον ουρανό.