Η Aluminco Α.Ε., σταθερά δεσμευμένη στους μεγάλους εθνικούς στόχους της αειφορίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, αποτελεί ένα από τα 17 ιδρυτικά μέλη της «Συστάδας επιχειρήσεων για αειφόρες κατασκευές, κτήρια, υποδομές» με τον διακριτικό τίτλο «e-CODOMH» (Cluster for Efficient and sustainable Construction, buildings & infrastructure), η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία της μέσω διαδικτυακής εκδήλωσης.

Τα ιδρυτικά μέλη είναι όλα δυναμικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με έντονη παρουσία στον ελληνικό και τον διεθνή χώρο.

Η e-CΟDOMH συνδέει επιχειρηματικούς, εκπαιδευτικούς / ερευνητικούς φορείς και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών και δομικών υλικών. Φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας που θα προσδώσει αξία στις επιχειρήσεις του κλάδου μέσω της δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Καθήκοντα προέδρου του πρώτου Δ.Σ. της e-CODOMH ανέλαβε ο Επικεφαλής Εξαγωγών της Aluminco Δημήτρης Καρράς, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εταιρείας τόσο ασκώντας τα τρέχοντα καθήκοντά του, αναπτύσσοντας το δίκτυο της εταιρείας στο εξωτερικό, όσο και την τετραετία 2015-2019, ως Διευθύνων Σύμβουλος, οπότε συνέβαλε στην ενίσχυση των εταιρικών επιδόσεων, στην αύξηση των επενδύσεων και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Η πολύχρονη εμπειρία του στους τομείς προμηθειών, παραγωγής και οικονομικής διοίκησης αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί στο έπακρο και στα νέα του καθήκοντα του Προέδρου της e-CODOMH, της οποίας οι στόχοι ταυτίζονται με το όραμα που υπηρετεί απαρεγκλίτως η Aluminco επί τέσσερις δεκαετίες δραστηριοποιούμενη στην Ελλάδα και άλλες 60 χώρες.

Ο Δημήτρης Καρράς, στην εναρκτήρια ομιλία του ως Προέδρου της e-CODOMH, σημείωσε ότι η νεότευκτη επιχειρηματική συστάδα αποτελεί μια έμπρακτη απάντηση στις δυσχέρειες που συναντά στη χώρα μας η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και άλλων ερευνητικών φορέων για την επίτευξη της καινοτομίας τόσο στην παραγωγή όσο και στο προϊόν.

Αφού εντόπισε τις «συγκλονιστικές και πολυεπίπεδες προκλήσεις που βιώνει η σύγχρονη επιχείρηση» και το «πόσο έχει δυσχερανθεί η επίτευξη της αποστολής της», τόνισε:

«Εμείς, μέσα σε αυτό το κατακλυσμιαίο περιβάλλον, οραματιζόμαστε κοινά. Αξιολογότατες επιχειρήσεις εμπιστεύονται η μια την άλλη, θέτουν κοινούς στόχους, σχηματίζουν το πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και δημιουργούν ένα νέο οικοσύστημα επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων με αποστολή την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία προστιθέμενων αξιών που θα βασίζεται στους μελλοντικούς πυλώνες του ελληνικού και διεθνώς ανταγωνιστικού επιχειρείν. Πληροφορία, ποιότητα, καινοτομία».

Περιγράφοντας τις δυνατότητες που προσφέρουν στην e-CODOMH το νέο ΕΣΠΑ, το Horizon Europe και το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι σε αυτό το περιβάλλον μπορούν να υποστηριχθούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία:

  • Ερευνητικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και πρωτοποριακών μεθόδων παραγωγής.
  • Δράσεις σχετικές με την ποιότητα, την πιστοποίηση και την ενεργειακή απόδοση των κατασκευών του σήμερα και του αύριο.
  • Η δικτύωση και η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας είτε σε επίπεδο προώθησης είτε στο επίπεδο της έρευνας.
  • Τα απαραίτητα κανάλια πληροφόρησης των διεθνών τάσεων σε σχέση με το συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για τη μετεξέλιξη της e-CODOMH σημείωσε πως «επεξεργαζόμαστε το επιχειρηματικό σχέδιο δράσης και ένα πλάνο βιωσιμότητας τα οποία θα παρουσιάσουμε στα μέλη μας το προσεχές διάστημα. Το e-CODOMH φιλοδοξούμε να εξελιχθεί σε μια αυτοδύναμη δυναμική εταιρεία με διακριτή θέση και ισχυρή δικτύωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που θα συνεχίσει να υφίσταται, να λειτουργεί και να αναπτύσσεται και μετά την περίοδο οικονομικής στήριξης από τη ΓΓΕΚ και τον Φορέα Αρωγό ΕΒΕΤΑΜ».

Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ΕΒΕΤΑΜ, η οποία «ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Cluster και έχοντας αυξημένη τεχνογνωσία μας έδωσε την πνοή για την δημιουργία του e-CODOMH», και έκλεισε τη σύντομη ομιλία του με ένα ρητό που αποτυπώνει το πνεύμα αυτής της εξαιρετικά φιλόδοξης συνεργασίας: «Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αλλά, αν θες να πας μακριά, πήγαινε με άλλους».