Διαχρονικότητα, ουδέτερες αποχρώσεις, «ζεστά» χρώματα και φυσικά υλικά βρίσκονται ψηλά στις επιλογές αρχιτεκτόνων και designers.
Είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, το χρώμα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στους εσωτερικούς χώρους, καθώς δίνει χαρακτήρα στον εκάστοτε χώρο, ρυθμίζει τη διάθεση των χρηστών και δημιουργεί συναισθήματα. Ειδικά τον χειμώνα, θέλοντας και μη, είναι πιο έντονη η ανάγκη για «ζεστά» χρώματα που δημιουργούν μια αίσθηση θαλπωρής, την οποία την έχουμε κάπως παραπάνω ανάγκη. Τι πρέπει, όμως, να λαμβάνουμε υπόψη και ποιες τεχνοτροπίες και χρωματικές επιλογές ξεχωρίζουν οι αρχιτέκτονες και οι designers ως οι πλέον ειδικοί;
Dos και Don’ts
Αν και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι για οτιδήποτε, σε ό,τι αφορά το θέμα μας υπάρχουν στοιχεία και παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη πριν προτιμήσουμε, ή απορρίψουμε, ένα χρώμα. Όπως τονίζει η Σοφία Τσουκαλά, Creative director των 360creative, «η επιλογή χρωμάτων είναι μία πραγματικά ιδιαίτερη διαδικασία σε κάθε project. Ως υπέρμαχος του branding-first design, προσεγγίζω αυτό το κομμάτι έχοντας κατά νου δύο βασικά ερωτήματα -ανεξάρτητα αν πρόκειται για επαγγελματικούς ή ιδιωτικούς χώρους: α) τι συμβολίζει το brand και β)τι αισθήματα θέλουμε να προκαλέσουμε. Κατά συνέπεια, στην λίστα των Dos θα έβαζα οποιαδήποτε πρόταση απαντά με ακρίβεια στα παραπάνω ερωτήματα, ενώ ως προς τα Don’ts θα πρότεινα να αποφύγει κάποιος την «παγίδα» της υπερβολής και της τάσης του “go with the flow”».
Για την Ειρήνη Φιλιπποπούλου, αρχιτέκτονα των Cadu Architects, «χειμερινό ή όχι, η επιλογή του χρώματος είναι πάντα μια υποκειμενική υπόθεση. Γι’ αυτό χρειάζεται το χρώμα που επιλέγουμε για τους χώρους μας να είναι ένα από τα αγαπημένα μας. Ένα χρώμα που να μας δημιουργεί αίσθηση ηρεμίας και θαλπωρής, πράγματα που έχουμε περισσότερο ανάγκη κατά τους χειμερινούς/γκρίζους μήνες, ή ένα χρώμα που να καλύπτει την ανάγκη μας σε φως. Όταν όμως επιλέγουμε ένα έντονο και ζωηρό χρώμα, καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε σε μεγάλες επιφάνειες καθώς κινδυνεύει να μας κουράσει εύκολα. Επίσης, σίγουρα όποιο χρώμα επιλέξουμε θα πρέπει να έρχεται σε αρμονία με όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα του εκάστοτε χώρου».
Οι αρχιτέκτονες Δανάη Αθανασοπούλου και Γιώργος Μπουσές του γραφείου Archstudio, δίνουν έμφαση στη διαχρονικότητα. Όπως υπογραμμίζουν, «κατά τη μελέτη ενός εσωτερικού χώρου, από τη σκοπιά του αρχιτέκτονα πάντα, θα διαχωρίζαμε δύο ευρύτερες κατηγορίες επιλογών, όσον αφορά υλικά και αποχρώσεις. Τις βασικές και καθοριστικές πρωταρχικές επιλογές, όπως τα δάπεδα, οι επικαλύψεις τοίχων, οι custom κατασκευές, που δίνουν το γενικότερο ύφος του χώρου, και οι δευτερογενείς επιλογές που άπτονται της εσωτερικής διακόσμησης, όπως τα έπιπλα, τα χαλιά, τα σκίαστρα κλπ. Για εμάς, οι πρώτες επιλογές θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν διαχρονικές, ώστε να αποτελέσουν έναν ουδέτερο καμβά που θα εμπλουτιστεί βάσει του προσωπικού ύφους του ενοίκου, τα trends, την εποχικότητα κλπ., στην επιλογή των αποχρώσεων και των υλικών του interior design. Στα Dos, επομένως, οι διαχρονικές επιλογές και στα Don’t’s το να ακολουθούμε πιστά τις εκάστοτε τάσεις. Το μυστικό και η μαεστρία του αρχιτέκτονα είναι στην ισορροπία που θα καταφέρει να επιτύχει μεταξύ αυτών των δύο».
Η Χαρά Ορφανουδάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc και Ιδρύτρια του γραφείου Labarch, υπογραμμίζει πως «όσον αφορά τα Dos, το βασικότερο για την επιλογή του κατάλληλου χειμερινού χρώματος είναι να εκφράζει απόλυτα την αισθητική του ενοίκου του χώρου και να εκπληρώνει τους στόχους που εξαρχής έχουν τεθεί. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει τον πελάτη ένας έμπειρος Αρχιτέκτονας που θα ερμηνεύσει τις βαθύτερες ανάγκες του πελάτη. Σχετικά με τα Don’ts, ενσωματώνουμε τις «τάσεις» της εκάστοτε εποχής, αλλά δεν επιλέγουμε κάποια λύση που δεν μας ταιριάζει και δεν μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας να ζει σε αυτόν τον χώρο».
Τεχνοτροπίες που ξεχωρίζουν
Σε ένα ποιο πρακτικό ζήτημα, αυτό της επιλογής τεχνοτροπίας, η Σοφία Τσουκαλά (360creative) προκρίνει το two-tone, το ombre, τα graffitis και τα stencils. «Η έκπληξη είναι αρκετά συχνά κάτι το οποίο επιζητά κανείς όταν σχεδιάζει και οραματίζεται έναν χώρο. Όταν συνδυάζεται, όμως, και με την διαχρονικότητα, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό. Υπάρχουν πολλά είδη τεχνοτροπιών που μπορούν να «υπηρετήσουν» αυτόν τον σκοπό, όπως ασφαλώς και στην επιλογή χρωμάτων έτσι κι εδώ κρίνονται πολλά από το brand του χώρου ή του ατόμου. Παρόλα αυτά ξεχωρίζω τις τεχνοτροπίες two-tone και ombre, την πρώτη διότι επιτρέπει την χρήση αντίθετων χρωμάτων δημιουργώντας ένα εξαιρετικό contrast ενώ η δεύτερη συνηγορεί υπέρ της αρμονικής μίξης των χρωμάτων. Ασφαλώς στηρίζω ένθερμα τα graffitis καθώς και τα stencils μιας και αποτελούν ένα εξαιρετικό “εργαλείο” στα χέρια των σχεδιαστών ώστε να επικοινωνήσουν το μήνυμα που επιθυμούν», εξηγεί.
Από την πλευρά της, η Ειρήνη Φιλιπποπούλου (Cadu Architects) δηλώνει πως «οι τεχνοτροπίες που ξεχωρίζουμε είναι πάντα αυτές που προέρχονται από φυσικά υλικά, όπως οι φυσικές βαφές και οι πατητές τσιμεντοκονίες. Οι γήινοι τόνοι τους, σε συνδυασμό με την ελαφριά ανομοιογένεια του χρώματος και της υφής τους, έχουν πάντα ένα πολύ ενδιαφέρον διαχρονικό αποτέλεσμα για την αισθητική των χώρων μας».
Οι Δανάη Αθανασοπούλου και Γιώργος Μπουσές (Archstudio), επισημαίνουν πως «όσον αφορά τις τεχνικές, μία πρακτική συμβουλή αποτελεί ο κανόνας 60-30-10 για την τριχρωμία σε έναν χώρο. Αυτό σημαίνει ότι στο 60% θα επικρατεί το βασικό χρώμα, στο 30% το υποστηρικτικό χρώμα, και σε ένα 10% μία πιο έντονη απόχρωση. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα μπλε μαλακό χαλί πάνω στο οποίο βρίσκεται μία πράσινη πολυθρόνα με ένα μικρό μαξιλάρι πάνω της σε έντονο κίτρινο χρώμα. Όσον αφορά τα υλικά και τις υφές που προστίθενται σε έναν χώρο ώστε να δώσει μία ζεστή, χειμερινή αίσθηση, μας αρέσουν τα μαλακά χαλιά από φυσικά υλικά, είτε στο δάπεδο είτε στον τοίχο, ένα κομμάτι από βελούδο σε ενδιαφέρουσα απόχρωση, όπως μία πολυθρόνα ή ένα ανάκλιντρο, καθώς επίσης αντικείμενα design σε χάλκινες αποχρώσεις».
Η Χαρά Ορφανουδάκη (Labarch) παρατηρεί πως «αυτόν τον χειμώνα υπάρχει η τάση για έντονα και «ζεστά» χρώματα, floral και ριγωτές ταπετσαρίες σε συνδυασμό με φυσικά υλικά ή/και αποχρώσεις φυσικών υλικών, πχ. ξύλο, φυτά εσωτερικού χώρου. Έχοντας τους περιορισμούς της πανδημίας και της τηλεργασίας, σημαντικό ρόλο παίζει να ενσωματωθούν γήινες-ζεστές αποχρώσεις όπως τερακότα, ζεστά πράσινα χρώματα και καφέ, και κάποιες φορές ταπετσαρίες με έντονο βάθος που αναπαριστούν αστικά τοπία και δάση. Αν είμαστε λάτρεις της απλότητας, οι τεχνοτροπίες που ξεχωρίζουν αυτό το χειμώνα είναι ταπετσαρίες με ανάγλυφη υφή σε μονόχρωμους ή ουδέτερους χρωματισμούς».
Επιλέγοντας το κατάλληλο χρώμα
Καθώς υπάρχει πληθώρα χρωματικών επιλογών, κάτι που διευκολύνει και δυσκολεύει την τελική επιλογή, η κουβέντα φτάνει στο τι ξεχωρίζουν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες και οι designers. Όπως επισημαίνει η Σοφία Τσουκαλά (360creative), «τα δεδομένα έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια. Ομολογουμένως η πανδημία έχει επηρεάσει βαθύτατα το interior design. H ανάγκη να είμαστε σε επαφή με τον έξω κόσμο είναι πλέον μεγαλύτερη από ποτέ. Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών στηρίζω την λογική του “bring the outdoors in”, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα χρώματα και μάλιστα σε ιδιωτικούς χώρους, αφού πλέον μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού εργάζεται από το σπίτι. Ασφαλώς το “έξω” είναι διαφορετικό για τον καθέναν, κατά συνέπεια οι χρωματικές επιλογές είναι άπειρες. Ένας κλασικός τρόπος για την αντιστοίχιση χώρου-χρώματος είναι να ξεκινούν οι επιλογές από το έντονο -συνήθως στον χώρο του καθιστικού-, και σταδιακά να “πέφτουν οι τόνοι” στους υπόλοιπους. Παρόλα αυτά, όμως, στηρίζω και προτείνω ανεπιφύλακτα τις χρωματικές εκπλήξεις και αντισυμβατικές επιλογές!».
Η Ειρήνη Φιλιπποπούλου (Cadu Architects) παρουσιάζει χρωματικές επιλογές ανάλογα τον χώρο. «Στον χώρο του καθιστικού όπου συνήθως έχουμε αρκετά διαφορετικά έπιπλα, υλικά και επομένως αρκετές χρωματικές διαβαθμίσεις, προτιμάμε τα ουδέτερα και απαλά χρώματα, ενώ την ανάγκη μας σε ένταση/φως μπορούμε να την βρούμε σε μικρά αντικείμενα ή υφάσματα. Στα υπνοδωμάτια, όπου η αίσθηση της ζεστασιάς και της ηρεμίας είναι σημαντική, χρησιμοποιούμε χρώματα σε γήινες αποχρώσεις, ανάλογα πάντα και με το υλικό του δαπέδου. Πιο ζωηρά χρώματα (αλλά και πιο σκούρα) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε χώρους κίνησης όπως διάδρομοι και χωλ, όπου με τον κατάλληλο φωτισμό θα πετύχουμε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα σε χώρους που συχνά δεν δίνουμε πολλή σημασία», αναλύει.
Αντίστοιχες προτάσεις δίνουν και η Δανάη Αθανασοπούλου με τον Γιώργο Μπουσέ (Archstudio). «Σχετικά με τις χρωματικές επιλογές ανά χώρο, θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζουμε τον κάθε εσωτερικό χώρο που σχεδιάζουμε ως μία ενιαία σύνθεση και οι επιλογές μας υπηρετούν το γενικότερο ύφος που επιθυμούμε να προσδώσουμε. Αν θα επιλέγαμε να δώσουμε όμως μία πιο συγκεκριμένη αίσθηση σε κάθε επιμέρους χώρο, θα επιθυμούσαμε για το καθιστικό, που αποτελεί τον ζωτικό χώρο διημέρευσης κατά τους χειμερινούς μήνες, να φέρουμε την χρωματική παλέτα της φθινοπωρινής φύσης και τοπίου στο εσωτερικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ζεστοί φθινοπωρινοί τόνοι ως βασικοί χρωματισμοί, βαθύ μπλε, πράσινο, πλούσια χρυσή ώχρα.
Οι τόνοι αυτοί, τόσο σε αρμονία με τη μεσογειακή φύση, τον χειμώνα βαθαίνουν και γίνονται πιο σκουρόχρωμοι, διατηρώντας ωστόσο το “φως” τους. Για το υπνοδωμάτιο, τον απόλυτο χώρο χαλάρωσης, θα προτείναμε ζεστές γήινες, σχεδόν nude κοντινές μεταξύ τους αποχρώσεις, και πλούσιες υφές, πλεκτά, μακραμέ, απαλά ριχτάρια που συμβάλλουν στην απόλυτη χαλάρωση με τη συμμετοχή της αφής όχι μόνο της όρασης. Τέλος, o χώρος εργασίας μας, εκεί σκεπτόμαστε, ενθουσιαζόμαστε, επικοινωνούμε και γενικά είναι ένας χώρος που δεν πρέπει να είναι «φορτωμένος». Ένας λευκός καμβάς με φυσικά υλικά, όπως ξύλο σε φωτεινές αποχρώσεις, πάνω στον οποίο το χρώμα το δίνουν οι μεταλλικές λεπτομέρειες στα έπιπλα και τα εξώφυλλα των βιβλίων μας», σχολιάζουν.
Τέλος, η Χαρά Ορφανουδάκη (Labarch) διαλέγει «ζεστές» αποχρώσεις που παραπέμπουν στη φύση για το υπνοδωμάτιο και ουδέτερες αποχρώσεις για το καθιστικό και τον χώρο εργασίας. «Ο εκάστοτε χώρος μιας κατοικίας πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει και τα συναισθήματα που έχει σχεδιαστεί να προκαλεί στους ενοίκους του. Τα υπνοδωμάτια είναι χώροι που αφενός πρέπει να εκφράζουν απόλυτα το «γούστο» των ενοίκων τους και αφετέρου να προκαλούν μία αίσθηση χαλάρωσης. Τα χρώματα που συνήθως συμβουλεύω τους πελάτες μου να επιλέγουν είναι «ζεστές» αποχρώσεις που παραπέμπουν σε στοιχεία της φύσης, όπως για παράδειγμα το πράσινο της ελιάς, το καφέ, το μπεζ. Στο καθιστικό και το χώρο εργασίας συνήθως επιλέγουμε πιο ουδέτερες αποχρώσεις με στόχο να μην κουράσουν τον ένοικο κατά την καθημερινή διαβίωση και δημιουργούμε «σκηνικά» και γωνιές με διαφορετικά υλικά και αποχρώσεις. Ιδανικά χρώματα για καθιστικό είναι το λευκό, το γκρι και το μπεζ με χρυσές και rose gold λεπτομέρειες», καταλήγει.