Το νέο Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης της πόλης Jinghe στην Κίνα, εντυπωσιάζει λόγω του πρωτότυπου αρχιτεκτονικού του σχεδιασμού, αλλά και για τις καινοτόμες τεχνολογίες που αξιοποιεί σε ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος και βιωσιμότητας.
To βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects, κέρδισε με την πρότασή του τον πρόσφατο διαγωνισμό για το νέο Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης της πόλης Jinghe και διάθεσε στο κοινό τις πρώτες εικόνες. Πρόκειται για το ομώνυμο στούντιο της επιφανούς αρχιτέκτονος Zaha Hadid, το οποίο ίδρυσε η ίδια το 1980 και σήμερα διευθύνεται από τον Patrik Schumacher.

Ο σχεδιασμός σε διάλογο με το φυσικό περιβάλλον
Το νέο Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης θα κατασκευαστεί, εν μέρει, σε έναν δρόμο στο νέο τεχνολογικό κόμβο της Νέας Πόλης Jinghe στην βόρεια πλευρά του Xi’an. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα σχέδια θα έχει τη μορφή μιας σειράς μαιανδρικών λωρίδων, κάτω από τις οποίες θα υπάρχουν αυλές και υπαίθριοι χώροι που θα χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι καμπύλες φόρμες σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες Zaha Hadid ως αναφορά στον ποταμό Jinghe και στις ορεινές κοιλάδες που έχει δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου στην περιοχή. «Επιδιώκοντας να αναδείξει τις γραφικές κοιλάδες που χαράσσονται από τον ποταμό Jinghe ανάμεσα στα βουνά και στα τοπία της επαρχίας Shaanxi, το Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης εκτείνεται στη περιοχή Jinghe Bay Academician Science & Technology Innovation της πόλης. Οργανωμένο ως μία σειρά από ρέοντες όγκους, στρώσεις και επιφάνειες, που συνδέονται αρμονικά με αυλές και τοπία, ο σχεδιασμός ορίζει μία σειρά εσωτερικών και εξωτερικών πολιτιστικών και ψυχαγωγικών χώρων για την κοινότητά του» δηλώνουν οι αρχιτέκτονες του γραφείου Zaha Hadid.

Η επιλογή της πόλης Jinghe δεν ήταν τυχαία, καθώς θεωρείται ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος κόμβος για τις βιομηχανίες ενέργειας, δομικών υλικών, τεχνητής νοημοσύνης και αεροδιαστημικής. Το νέο Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης, το οποίο θα εκτείνεται σε οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας σε μία από τις μεγαλύτερες λεωφόρους της πόλης, θα αποτελέσει μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για την ανάπλαση της περιοχής. Η πρόσβαση στο κτίριο θα επιτελείται με μπάρες ήπιας κλίσης, βοηθώντας παράλληλα τη σύνδεση των εμπορικών και οικιστικών συνοικιών της πόλης που βρ

Τεχνολογία και πολιτιστικές δράσεις
Στο εσωτερικό θα υπάρχει μία υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη πολυμέσων, που θα προάγει την μάθηση και την ακαδημαϊκή γνώση. Ο σχεδιασμός της θα περιλαμβάνει χώρους για συμβατικές εκδόσεις χειρόγραφων βιβλίων, αλλά και τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, που «θα διευρύνουν τα όρια της μάθησης και θα εμπλουτίσουν την ανταλλαγή γνώσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Zaha Hadid. Επιπλέον, θα υπάρχει μία σειρά από βεράντες που θα έχουν θέα σε ένα αίθριο με ορίζοντα και θα είναι διάσπαρτες, παρέχοντας ιδιωτικά και κοινής χρήσεως σημεία ανάγνωσης και έρευνας.
Επιπρόσθετα, κοντά στην βιβλιοθήκη θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο πολυτροπικό θέατρο, χωρητικότητας 450 ατόμων, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί κάθε είδους παράστασης και εκδήλωσης. Γύρω από το θέατρο θα υπάρχουν πολυλειτουργικές αίθουσες, στούντιο και εκθεσιακές γκαλερί, που θα κάνουν πιο ελκυστικό το περιβάλλον προς το κοινό και θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών χώρων.

Βιωσιμότητα και πράσινη ενέργεια
Σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού αποτελεί η βιωσιμότητα. Για τον στόχο αυτό λήφθηκαν αποτελεσματικά μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης, όπως η βελτιστοποίηση του φυσικού αερισμού και του φωτός, καθώς και η ιεράρχηση των τοπικών υλικών. Το κέντρο θα χρησιμοποιεί επίσης φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα διαθέτει εγκαταστάσεις για την συγκομιδή όμβριων υδάτων τόσο για τις ανάγκες του κτιρίου, όσο και για την ύδρευση των εκτάσεων πρασίνου.

Αρχιτέκτονας:
Zaha Hadid Architects
Διευθυντής:
Πάτρικ Σουμάχερ
Εμπορικός διευθυντής:
Charles Walker ZHA
Διευθυντής έργου:
Satoshi Ohashi
Αναπληρωτής διευθυντής:
Yang Jingwen ZHA Project Architect: Nan Jiang
Ομάδα έργου:
Sanxing Zhao, Lianyuan Ye, Shaofei Zhang, Qiyue Li, Shuchen Dong, Yuan Feng, Congyue Wang, Yuling Ma, Yanran Lu
Βιωσιμότητα:
Carlos Bausa Martinez, Bahaa Alnassrallah, Aditya Ambare
Δομή:
Γραφείο Σχεδιασμού Αρχιτεκτονικών Κατασκευών Rong Baisheng
Tεχνικός σύμβουλος:
China United Northwest Engineering Design and Research Institute Co