Στο κέντρο των εξελίξεων, ανάμεσα στις πολύβουες και πολλές φορές άχαρες γειτονιές της Αθήνας λόγω της τσιμεντοποίησης των περασμένων χρόνων, ένα κτίριο ανακαινίζεται και αποκτά νέες χρήσεις. Μάλιστα δεν ανακατασκευάζεται απλώς, αλλά προσφέρει μια ιδιωτική και λειτουργική εμπειρία απομόνωσης από τη βιαστική καθημερινότητα.

Kοντά στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, σε μια περιοχή με έντονα τα σημάδια της βιομηχανικής ανάπτυξης παλαιοτέρων δεκαετιών, στην οδό Περικλέους, ένα παλιό κτίριο γραφείων αναδιαμορφώνεται, ανακαινίζεται και αποκτά νέες χρήσεις.  Το γραφείο EC Interiors ανέλαβε τον σχεδιασμό και τη νέα εσωτερική διαμόρφωση δύο πανομοιότυπων δωματίων, τα οποία θα λειτουργούν ως ξενώνες συμπληρωματικά στα υπόλοιπα γραφεία του κτιρίου.

Σχεδιασμός που θυμίζει βαγόνια τρένου
«Στα αρχικά στάδια του σχεδιασμού, ο περιορισμένος χώρος της κάτοψης 15 m2, καθώς και η χρήση του ως αυτόνομος ξενώνας φιλοξενίας, δημιούργησαν τόσο τα ζητούμενα όσο και τη δυναμική για την επίλυσή τους στην τελική διαμόρφωση», αναφέρει η interior designer Έβελυν Χατζηγούλα.
Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε ένας πιο συμπαγής σχεδιασμός, όπου η αυτοτέλεια κάθε δωματίου θυμίζει παλιά βαγόνια διανυκτέρευσης τρένου, με απλές και έξυπνες λύσεις, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια, τη λειτουργία και την οικονομία χώρου, προσαρμοσμένες στο επίμηκες ορθογώνιο σχήμα της κάτοψης. Σύμφωνα με την επικεφαλής του γραφείου EC Interiors, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου, για τον επισκέπτη της πόλης, όπου μπορεί να ξεκουραστεί σε έναν όμορφο και οικείο χώρο υψηλής αισθητικής.

Άνετη διαρρύθμιση
Δίπλα στην είσοδο τοποθετείται το μικρό λουτρό, διασφαλίζοντας έτσι ιδιωτικότητα και εργονομία στην κάτοψη, δημιουργώντας έναν ανοιχτό ενιαίο χώρο για καθιστικό σε επαφή με το κρεβάτι, χωρίζοντας την κάτοψη σε 3 ζώνες: καθιστικό, λουτρό και χώρος ύπνου.
«Το άνετο κρεβάτι τοποθετείται δίπλα στο παράθυρο, εξασφαλίζοντας έτσι φυσικό φωτισμό και ηλιασμό, με θέα στον δρόμο. Σχεδιάζεται ως ξεχωριστός χώρους ύπνου, με ένα διαχωριστικό κλωστρά και χώρους αποθήκευσης, λειτουργώντας σε συνέργεια με το καθιστικό και το υπόλοιπο εσωτερικό», εξηγεί.
Προχωρώντας στον κύριο χώρο τοποθετείται ένας ξύλινος πάγκος, έπιπλο πολλαπλών χρήσεων και αποθήκευσης και μια ανοιχτή ντουλάπα με μεταλλική ράγα, προσφέροντας έναν ανοιχτό και άνετο χώρο διαβίωσης.

Μορφολογικά δημιουργείται ένα σύνολο υλικών, χρωμάτων και υφών τα οποία επιλέγονται για τα χαρακτηριστικά τους και την ταυτότητα που δίνουν στον χώρο.
«Για τον κύριο χώρο επιλέγονται ανοιχτές γκρι αποχρώσεις, οι οποίες συνδυάζονται με έντονα γκρίζα και μπορντώ, στους τοίχους και τις κουρτίνες. Για τον τοίχο που διαχωρίζει το λουτρό επιλέγεται μια φλοράλ ταπετσαρία με πράσινους τόνους, η οποία συμπληρώνει το πράσινο και γκρίζο των τοίχων και των λευκών πλακιδίων του ντουζ. Η χρωματική παλέτα συμπληρώνεται με σκούρες μεταλλικές λεπτομέρειες στα φωτιστικά, τον καθρέπτη και το κλωστρά. Ακόμα, οι γύψινες διακοσμήσεις στην οροφή συνδυάζονται με τα λευκά πλακίδια με μαύρο μοτίβο σε ανάμνηση των παλιών αθηναϊκών κατοικιών», εξηγεί η κυρία Χατζηγούλα.

Συντελεστές του έργου

Τίτλος Έργου: Athens Luxury Rooms
Τύπος έργου: Ανασχεδιασμός διαμερίσματος
Εσωτερικός σχεδιασμός: EC Interiors,  Εβελυν Χατζηγούλα, Ελπινίκη Τριανταφυλλίδη
Φωτογραφίες: Ellie Ntoutsi