Ο επισκέπτης-πελάτης του ξενοδοχείου βιώνει μια ατμόσφαιρα που θυμίζει έντονα το ελληνικό τραπέζι και την ύπαιθρο, με γήινα χρώματα και φυσικά υλικά.

Όπως προαναγγέλθηκε από το προηγούμενο τεύχος, το περιοδικό Architect εγκαινιάζει μια νέα μόνιμη στήλη στο περιεχόμενό του, η οποία είναι αφιερωμένη στην αρχιτεκτονική των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Σε κάθε τεύχος, αρχής γενομένης από αυτό που κρατάτε στα χέρια σας, θα παρουσιάζουμε ένα ή και περισσότερα πρότζεκτ τα οποία πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα, διαθέτουν σχεδιαστικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και ενσωματώνουν τα υλικά με τέτοιο τρόπο ώστε να εντυπωσιάζει το τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το τεύχος, συγκεκριμένα, παρουσιάζουμε την ανακαίνιση τμήματος του χώρου πρωινού του ξενοδοχείου Miraggio Thermal Spa Resort, στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Taka+Partners.

Διαρρύθμιση χώρου για όλες τις ανάγκες
«Αυτός ο νέος χώρος συνολικής έκτασης 400 τ.μ. προορίζεται για τα Club Members του ξενοδοχείου», εξηγεί η επικεφαλής αρχιτέκτων, Ασπασία Τάκα, προσθέτοντας πως η βασική ιδέα του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία της ατμόσφαιρας του ελληνικού τραπεζιού μέσα σε ένα χώρο που φέρνει στον πελάτη-επισκέπτη εικόνες της ελληνικής υπαίθρου. Όσον αφορά την κάτοψη του χώρου, διαμορφώνεται σε πέντε ζώνες με ποικίλες προτάσεις επίπλωσης προκειμένου να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών. Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, κάποιες περιοχές έχουν μια πιο ελεύθερη διάταξη τραπεζιών ενώ παράλληλα διαμορφώνεται και μια πιο ιδιωτική ζώνη φαγητού με χτιστά καθιστικά και διαχωριστικά ανάμεσά τους.

Ο ρόλος της ψευδοροφής
Στον σχεδιασμό που επέλεξε το γραφείο Taka+Partners, ο κεντρικός μπουφές του πρωινού μαζί με την κεντρική ζώνη φαγητού καθορίζουν και τη βασική κυκλοφορία των πελατών. Όπως τονίζει η κυρία Τάκα, κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης του χώρου αποτελεί η νέα κεντρική ψευδοροφή, η οποία αναπτύσσεται πάνω από την κεντρική ζώνη του φαγητού και τον κεντρικό μπουφέ, διαμορφώνοντας τις κινήσεις γύρω από αυτή. Πρόκειται για τη διαμόρφωση μιας ψευδοροφής με ανισοϋψίες, που έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μεγάλη οριζοντιότητα και βάθος του χώρου, δημιουργώντας ένα οπτικό ενδιαφέρον στον επισκέπτη. Μια αντίστοιχη ψευδοροφή διαμορφώνεται και πάνω από το γωνιακό μπουφέ του πρωινού, στο βάθος του χώρου.

Ατμόσφαιρα ελληνικής υπαίθρου
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα υλικά που επιλέχθηκαν για να πραγματοποιήσουν το αρχιτεκτονικό όραμα. Κύριος γνώμονας ήταν να δημιουργήσουν στον επισκέπτη-πελάτη του Countryside memories αναμνήσεις από το ελληνικό τοπίο, τον ήλιο και τη βλάστηση. Και αυτό το πέτυχαν επιλέγοντας γήινα χρώματα και φυσικά υλικά, τα οποία διακρίνονται για την αδρότητά τους και τις διάφορες τεχνοτροπίες. Η διακόσμηση στον χώρο δεν θα μπορούσε φυσικά να ξεφεύγει από τον συνολικό σχεδιασμό, αφού έρχεται να ενισχύσει οπτικά την αίσθηση του χώρου φαγητού, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται και από τo live cooking που έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι πελάτες του ξενοδοχείου. Τα δε ποικίλα σενάρια φωτισμού εναλλάσσουν την ατμόσφαιρα του χώρου και προσφέρουν διαφορετικές χωρικές ποιότητες, ενώ οι ελιές, τα αποξηραμένα και αναρριχητικά φυτά αποτελούν μια «γέφυρα» με το φυσικό περιβάλλον, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τη σχέση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.

Κατηγορία: Ξενοδοχεία
Τοποθεσία: Παλιούρι, Χαλκιδικής
Πελάτης: Miraggio Thermal Spa Resort
Επιφάνεια: 400 m2
Χρόνος μελέτης & υλοποίησης: 2021-2022
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου: TAKA+PARTNERS
Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα
Oμάδα μελέτης: Μαρτσέλα Τζιουλιάνα Ανθρακοπούλου,
Άννα Καρατζοβάλη, Βάσια Παπαδάκη, Γεωργία Ταλάρη,
Ηλέκτρα Νίκου
Φωτογραφίες: Stavros Habakis