Πέθανε η σπουδαία Ελληνίδα εικαστικός Νέλλα Γκόλαντα. Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε ο ηθοποιός Βαγγέλης Κολώνας με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «”Έφυγε” Νέλλα Γκόλαντα… Η είδηση του θανάτου της Λαρισαίας γλύπτριας αστικού τόπου Νέλλας Γκόλαντα , μ’ ένα Μάη βουρκωμένο και με βοριά ήταν μια είδηση που με πάγωσε… Ήταν φίλη μου την ήξερα πολλά χρόνια και ήταν γέννημα θρέμμα της Λάρισας… Κόρη του ” γιατρού των φτωχών” Γκόλαντα. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών ειδικεύτηκε στο ψηφιδωτό για να γίνει η μοναδική γλύπτρια αστικού τοπίου στην Ελλάδα. Πόσο τυχαίο είναι που οι δύο νομπελίστες ποιητές μας Ελύτης και Σεφέρης θαύμασαν και μίλησαν εγκωμιαστικά για το έργο της. Αναμόρφωσε πολλές πλατείες, όπως στον Φλοίσβο του Ν. Φαλήρου στη Νέα Μάκρη. Στη Λάρισα, στην Πλατεία Ταχυδρομείου, στην Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική Πλατεία) ο “Πηνειός” – σημείο αναφοράς για την πόλη με προοπτική να ενωθεί με το Αρχαίο θέατρο. Δύο δίδυμες παρουσίες στη Λάρισα… Πρόσφατα βραβεύτηκε η πρόταση της και εύχομαι να υλοποιηθεί… Ο ποιητής του Φωτός, ο Ελύτης, είχε πει: “κι ένα πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, Ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός…”. Η Νέλλα Γκόλαντα με το έργο της ανέβηκε στον Όλυμπο των Αθανάτων… Καλό ταξίδι Νέλλα…».

Η Νέλλα Γκόλαντα, με καταγωγή από τα Αμπελάκια Λάρισας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών χαρακτική, ψηφιδωτό και τέχνη του βιβλίου.

Άφησε ανεξίτηλο το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα στη Λάρισα με έργα σε δημόσιους χώρους, όπως η Κεντρική πλατεία, η πλατεία Ταχυδρομείου και η πεζοδρόμηση και σύνδεση του περιβάλλοντος χώρου στο μεγάλο αρχαίο θέατρο της πόλης.

Πηγή πληροφοριών: onlarissa.gr