Ένα εντυπωσιακό έργο στη βορειοδυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, το Marine Life Institute, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα σχέδιά του, δημιουργεί μια ολόκληρη εμπειρία γύρω από τον θαλάσσιο κόσμο, φανερώνοντας τα θαύματά του με ένα καθηλωτικό design.

Η Foster + Partners, η οποία έχει έντονη παρουσία στη Μέση Ανατολή έχοντας ολοκληρώσει τη νέα έδρα της Εθνικής Τράπεζας του Κουβέιτ, έναν ουρανοξύστη 300 μέτρων, αλλά και αναπτύσσοντας το καινούριο αεροδρόμιο της Ερυθράς Θάλασσας με σχεδιασμό εμπνευσμένο από τους αμμόλοφους της ερήμου και εσωτερική πράσινη όαση, ανέλαβε ένα ακόμα επιβλητικό έργο. Το κτίριο είναι ένα μέσο αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τον άπιαστο υποθαλάσσιο κόσμο και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο project για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της.

Ένα βιωματικό κέντρο εξερεύνησης της θαλάσσιας ζωής
Το Marine Life Institute θα αποτελεί μέρος του Triple Bay AMAALA, ενός πολυτελούς τουριστικού προορισμού στην ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας, και θα φιλοξενήσει ένα ερευνητικό κέντρο, εργαστήρια, γκαλερί και εκπαιδευτικούς χώρους, για να δώσει στους επισκέπτες μια γεύση από το θαυμαστό θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής. Το Triple Bay είναι ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα έργα στην περιοχή, μήκους 6,5 χιλιομέτρων, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ο νεότερος προορισμός των jet-setters παγκοσμίως, ενισχύοντας τον τουρισμό της Σαουδικής Αραβίας.

Η περιοχή, άλλωστε, ξεχωρίζει για τη φυσική ποικιλομορφία και τη γεωλογική κληρονομιά της, με τον κοραλλιογενή ύφαλο της Ερυθράς Θάλασσας να σχηματίζει ένα προστατευόμενο οικοσύστημα που είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα παρθένα θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο. Αυτό ακριβώς θέλει να αναδείξει αυτό το ινστιτούτο θαλάσσιας ζωής, το οποίο θα δημιουργεί μια διαδραστική εμπειρία, αναπαράγοντας τις μορφές των κοραλλιογενών σχηματισμών και δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περπατήσουν κάτω από το νερό, να δουν σπάνια είδη και να βιώσουν στο έπακρο την εντυπωσιακή σύνθεση του κοραλλιογενούς υφάλου.

Καινοτόμος σχεδιασμός που γίνεται ένα με το θαλάσσιο περιβάλλον
Το Marine Life Institute θα έχει εμβαδόν 10.430 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει τρεις ορόφους: υπέργειο, υπόγειο και υποθαλάσσιο. Στην καρδιά του κτιρίου, μια αιωρούμενη ημισφαιρική δεξαμενή θα περιέχει την τοπική θαλάσσια πανίδα μέσα σε ένα έκθεμα κοραλλιών. Επιπλέον, θα στεγάζει έναν από τους μεγαλύτερους τεχνητούς υφάλους στον κόσμο, ο οποίος θα έχει μήκος 40 μέτρα και βάθος 10 μέτρα.

Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κατανέμεται γύρω από διαφορετικά επίπεδα κυκλοφορίας για εκπαιδευτικές περιηγήσεις υπό την καθοδήγηση ερευνητών και υποθαλάσσιες ξεναγήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα με υποβρύχια οχήματα. Το κτίριο θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 650 άτομα.
Οι χώροι της έκθεσης ενσωματώνονται στην αρχιτεκτονική του κτιρίου. Απεικονίζοντας το ταξίδι μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα -από τις αμμώδεις παραλίες μέχρι τον βαθύ ύφαλο- μεγάλες δεξαμενές πλαισιώνουν τους επισκέπτες, δίνοντάς τους την αίσθηση ότι ταξιδεύουν μέσα από το κτίριο στη θάλασσα. Ο φωτισμός σε όλο το κτίριο θα υλοποιηθεί σε καινοτόμο πλαίσιο για την αποφυγή της φωτορύπανσης και την προστασία του νυχτερινού περιβάλλοντος.

Η δομή είναι κατασκευασμένη από πάνελ GRC, ανθεκτικά στο θαλάσσιο περιβάλλον, ώστε να μιμούνται το σχήμα και την υφή των κοραλλιογενών σχηματισμών σε ένα πραγματικά φουτουριστικό design. Ένα δομικό χαλύβδινο πλαίσιο υποστηρίζει τα πάνελ για τη διατήρηση της ελαφριάς κατασκευής, σχηματίζοντας ένα κεντρικό στέγαστρο που εκτείνεται και στις τέσσερις συστάδες του κτιρίου παρέχοντας σκίαση και εξαερισμό. Τα ενδημικά φυτά καλύπτουν περισσότερο από το 40% του χώρου, ενώ ένα σύστημα συλλογής των υδάτων απορροής αποτρέπει τη διάβρωση και τη ρύπανση, μειώνοντας παράλληλα τη χρήση νερού στο κτίριο.
Με 10 ζώνες που παρέχουν ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας μέχρι νυχτερινές καταδύσεις και χώρους για την επιστημονική κοινότητα που θα βοηθήσουν στην πρόοδο των περιβαλλοντικών τους έργων, πρόκειται για ένα μοναδικό οικοδόμημα που φιλοδοξεί να θέσει τη Σαουδική Αραβία στο επίκεντρο της τουριστικής καινοτομίας.