Η ανακαινισμένη κεντρική σουίτα του Ολυμπιακού Κέντρου, ξεχωρίζει για τον αρχιτεκτονικό της σχεδιασμό και την υψηλή της αισθητική, προσφέροντας μοναδικές συνθήκες άνεσης και πολυτέλειας στους θεατές.
Tο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών συμπληρώνει σαράντα χρόνια λειτουργίας, έχοντας ήδη μεγάλη συνεισφορά στον ελληνικό αθλητισμό. Με σύνθημα «ΟΑΚΑ κάτι αλλάζει», οι αθλητικές εγκαταστάσεις αρχίζουν και μεταμορφώνονται, αφήνοντας αισιόδοξες υποσχέσεις για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ανακαινίστηκε η κεντρική σουίτα του Κέντρου με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου ο κρατικός μηχανισμός. Ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας και συντονιστής χορηγών, Γιάννης Ζαχαράκης, από το γραφείο a+ architects που ανέλαβε τον επανασχεδιασμό της σουίτας, δήλωσε ότι «οι χορηγοί συμμετείχαν με μεγάλη χαρά στο όλο εγχείρημα, χωρίς να χρειαστεί να γίνει διαγωνισμός δημοσίου, ολοκληρώνοντας κατά αυτό τον τρόπο το έργο σε αρκετά γρήγορο χρόνο και με τις προδιαγραφές που είχαν εξαρχής τεθεί». Μεγάλοι χορηγοί ήταν οι: Αlta Linea, Εka Hellas, Ηyphen, Κanelli – Cleaf, Κούρτης Contract, Luun, Magna Facility Services, Solo και Vice Versa.

Η παρουσίαση του έργου
H παρουσίαση της σουίτας έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου, με παρόντες τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τους χορηγούς του project, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα εντυπωσικό βίντεο της Vice Versa τα στάδια υλοποίησης του έργου. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί το ΟΑΚΑ, το οποίο ήταν για πολλά χρόνια παρατημένο, ώστε να γίνει πιο ανθρώπινο για τους θεατές και πλήρως κατάλληλο για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκατομμύρια θεατές από όλον τον κόσμο. «Ο ιδιωτικός τομέας, τον οποίο εμπιστευόμαστε, θέλουμε να κερδίζει μέσα από την επένδυση που κάνει στον αθλητισμό. Σας ευχαριστούμε πολύ που μας εμπιστευτήκατε» τόνισε ο κ. Λ. Αυγενάκης κλείνοντας την ομιλία του.

«Ύστερα από πολλά χρόνια ο ιδιωτικός τομέας εμπιστεύεται και πάλι το ΟΑΚΑ» υπογράμμισε ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Χαλιορής. Η ανακαίνιση της σουίτας αποτελεί μόνο την αρχή ενός συνολικού εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων. «Η ολική ανακαίνιση της κεντρικής σουίτας του ΟΑΚΑ είναι ένα από τα βήματα που θα συντελέσουν, προκειμένου να φτιάξουμε τον Οργανισμό όπως τον ονειρευόμαστε, ώστε να τον παραδώσουμε με υπερηφάνεια στις νεότερες γενιές» συμπλήρωσε ο Γενικός Διευθυντής και έκλεισε τον λόγο του ευχαριστώντας τους επιχειρηματίες που συνέδραμαν με τις χορηγίες τους στην ολοκλήρωση του έργου.
Η ανανεωμένη κεντρική σουίτα πρόκειται να ενοικιάζεται για εκδηλώσεις, προσφέροντας σημαντικά κέρδη στον Οργανισμό, ενώ τα σχέδια της ανακαίνισής θα παρουσιαστούν από το γραφείο a+ architects σε μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Ιταλίας.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και προκλήσεις
Μιας και η κεντρική σουίτα βρίσκεται στο ΟΑΚΑ και προορίζεται για τη φιλοξενία επίσημων προσώπων, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν σπουδαία αθλητικά γεγονότα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις – ορόσημα για τη χώρα μας, το εσωτερικό της επανασχεδιάστηκε, ώστε να παραπέμπει έντονα στο ελληνικό στοιχείο. Καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία μίας τέτοιας ατμόσφαιρας, είχαν οι χρωματικές αποδόσεις του καναπέ και των ανάκλιντρων, που παραπέμπουν στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, καθώς και οι λιτές δωρικές γραμμές. Σκοπός είναι να επικρατήσει η ελληνικότητα με διακριτικό τρόπο, χωρίς υπερβολές που ενδεχομένως να κουράσει τους επισκέπτες. Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι η τεθλασμένη γραμμή στην πρόσοψη της καμπίνας. Τα γραμμικά σχέδια της οροφής, ο καναπές, το μίνι μπαρ, τα διαχωριστικά ερμάρια, ο σχεδιασμός του κρυφού φωτισμού και γενικότερα όλα τα στοιχεία εντός της σουίτας ακολουθούν το σπάσιμο της όψης.

Πρόβλημα στη λειτουργικότητα του χώρου αποτελούσε η στενή κλίμακα, που ένωνε τα δυο επίπεδα της σουίτας. Μετά την ανακαίνιση η σκάλα μεγάλωσε, απέκτησε γωνίες και μειώθηκε η κλίση της, κάνοντας πιο εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση. Η σουίτα είναι διαμπερής και οι φιλοξενούμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ανά πάσα στιγμή τις εκδηλώσεις στο εξωτερικό μέρος του γηπέδου. Για τον λόγο αυτό, τοποθετήθηκαν διαχωριστικά ερμάρια, που απομονώνουν τα επιμέρους τμήματα της σουίτας, ώστε να μην ενοχλούνται οι καθήμενοι καθ’ όλες αυτές τις μετακινήσεις.

Λειτουργικότητα και design
Όλα τα υλικά επιλέχθηκαν προσεκτικά, βάσει των αναγκών του χώρου και του επιθυμητού αρχιτεκτονικού ύφους. Εφόσον πρόκειται για σουίτα επισήμων, το design θα πρέπει να διακρίνεται από πολυτέλεια, αποφεύγοντας τις αντιαισθητικές υπερβολές. Έτσι, επιλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή υλικά, που είναι ποιοτικά και εύχρηστα, ενώ παράλληλα προδίδουν στον χώρο ηρεμία, καθαριότητα και άνεση. Αρχικά, το ξύλο στην πίσω επένδυση και τα σκαμπό στο χρώμα του δέρματος προδίδουν γλυκύτητα στο εσωτερικό, η οποία έρχεται σε ισορροπία με τον ψυχρό χαρακτήρα των μπλε και γκρι αποχρώσεων. Η μοκέτα στο δάπεδο, της οποία χορηγός είναι η Εka, έχει γκρι, μπεζ και μαύρες πινελιές με στοιχεία της άμμου. Τα διαχωριστικά των δύο επιπέδων στα οποία κάθονται οι θεατές, είναι απομίμηση μωσαϊκού -το προϊόν ήταν χορηγία της Κanelli Cleaf και η εφαρμογή έγινε από την Αlta Linea- το οποίο έχει επανέλθει στη μόδα και συνάμα θυμίζει Ελλάδα. Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας αντικαταστάθηκαν τα παλαιά κλιματιστικά με νέα επόμενης γενιάς, ενώ χρησιμοποιήθηκαν φώτα LED χαμηλής κατανάλωσης. Όλα τα υλικά προορίζονται για επαγγελματικούς χώρους, δηλαδή με συνεχή εισροή κόσμου και επομένως διακρίνονται για την ποιότητά τους. Πρόκειται για πιστοποιημένα προϊόντα που διαθέτουν υψηλή ανθεκτικότητα στη βαριά χρήση και είναι άκρως φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στη μελέτη φωτισμού, η οποία έγινε σε συνεργασία με τη Luun. Ο φωτισμός εκτός από λειτουργικότητα, προσφέρει στον χώρο ζεστή ατμόσφαιρα και συναίσθημα, προσδίδοντας του μοναδική χροιά. Πρόκληση στον σχεδιασμό αποτέλεσε η κλίση του τζαμιού της σουίτας, η οποία προκαλούσε έντονη γυαλάδα, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη παρακολούθηση. Έτσι τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία ειδικά φώτα, τα οποία δεν αντανακλούν, αλλά εκπέμπουν αρκετό φως, ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση εντός της σουίτας. Επιπλέον, μέσω του φωτισμού τονίστηκε η ριγέ ξύλινη επένδυση στο πίσω μέρος και η γραμμικότητα του χώρου, χωρίς να ενοχλείται ή να αποσπάται η προσοχή του θεατή.

Η ανακαίνιση και ο ολικός επανασχεδιασμός της κεντρικής σουίτας του ΟΑΚΑ, αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη συνολική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου, που στην πλειονότητά τους είναι παραμελημένες. Η ολοκληρωτική συμμετοχή του ιδιωτικού φορέα, ανοίγει διάπλατα τις προοπτικές ανάπτυξης του εγχώριου αθλητισμού Εκτός του συμβολικού της χαρακτήρα, βέβαια, η κεντρική σουίτα ξεχωρίζει για τον αρχιτεκτονικό της σχεδιασμό, η οποία παραπέμπει στο ελληνικό στοιχείο. Ο εσωτερικός χώρος είναι άνετος και λειτουργικός, επιτρέπει την εύκολη διέλευση και προσφέρει τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθούν απρόσκοπτα τις εκάστοτε εκδηλώσεις. Οι υφές, τα υλικά που έχουν επιλεχθεί και ο φωτισμός, δημιουργούν την αίσθηση της πολυτέλειας, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση την υπερβολή. Με άλλα λόγια, η νέα σουίτα παντρεύει αρμονικά την καλαισθησία και τη χαλάρωση με την ψυχαγωγία και το αθλητικό ιδεώδες.

Αρχιτέκτων: Γιάννης Ζαχαράκης,
MSc Interior Designer, a+ architects
Χορηγοί: Αlta Linea, Εkahellas, Ηyphen,
Κanelli – Cleaf, Κούρτης Contract, Luun,
Magna Facility Services, Solo, Vice Versa
Επιμέλεια φωτογραφίας & βίντεο: Vice Versa