Το νέο πάρκο, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, δίνει μια πρώτη εντύπωση του υπαίθριου χώρου που πρόκειται να αναπτυχθεί στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Το Experience Park έχει στον πυρήνα του την έννοια της συμβίωσης – την ικανοποίηση των αναγκών τόσο του ανθρώπου όσο και της φύσης, ώστε και οι δύο “κόσμοι”να είναι υγιείς και να συνυπάρχουν αρμονικά, εξασφαλίζοντας έτσι τη μελλοντική ευημερία του πλανήτη. Το έργο, έκτασης 75 στρεμμάτων, περιλαμβάνει πάνω από 500 δέντρα και 50.000 φυτά, τέσσερις πλατείες και τέσσερις διαφορετικές περιοχές πρασίνου. Ο σχεδιασμός του, μέσα από οικολογικές πρακτικές, διατηρεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα όμορφα και ιστορικά στοιχεία του αεροδρομίου, τόσο τα φυσικά όσο και τα χτισμένα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο διαλόγου, ανάδειξης, και ανακάλυψης των επιμέρους χαρακτηριστικών του.

Συμβίωση με το περιβάλλον – Designing for Symbiosis
Η μοναδικότητα του έργου είναι εμφανής από τη διαχείριση του εδάφους, το οποίο διατηρείται και εμπλουτίζεται για να γίνει πιο γόνιμο, ενώ τα φυσικά στοιχεία παραμένουν και συμπληρώνονται με ιθαγενείς ποικιλίες που φανερώνουν την ομορφιά της Αττικής φύσης. Τα παλιά δάπεδα διατηρούνται σε μεγάλη έκταση και αναδεικνύονται με φροντίδα, ενώ κομμάτια τους τα οποία αφαιρούνται χρησιμοποιούνται ξανά και μετατρέπονται σε γλυπτικές διαμορφώσεις που φιλοξενούν χρήσεις εφήμερων υπαίθριων καθιστικών.

Μικρά, νέα κτίρια κατασκευάζονται από ελαφρά και οικολογικά υλικά – ώστε να εντάσσονται με αρμονία στο περιβάλλον και να εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του χώρου – μειώνοντας έτσι τις εκπομπές άνθρακα από την κατασκευή του πάρκου. Νέα τοπόσημα μετατρέπονται σε πόλους έλξης του πάρκου όπως το ειδικά σχεδιασμένο στοιχείο νερού, καθώς και μια παιδική χαρά, μελετημένη σε συνεργασία με την εταιρία κατασκευής των παιχνιδιών, η οποία ακολουθεί τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις της βιωματικής μάθησης. Το έργο προετοιμάζεται για την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, φροντίζοντας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από την κατασκευή του πάρκου μέσω της μέγιστης δυνατής επαναχρησιμοποίησης, φροντίζοντας ώστε το σύνολο να είναι λειτουργικό ακόμα και σε θερμότερο κλίμα.

Reduce, Reuse, Recycle – Προστασία και διατήρηση του τοπίου μέσω της επανάχρησης υλικών
Η έρευνα για το πάρκο του Ελληνικού κατευθύνεται από τις αρχές της βιωσιμότητας (Sustainability). Μέσα από το πλαίσιο του οικολογικού σχεδιασμού, ερμηνεύουμε τα υπάρχοντα υλικά και τα επαναχρησιμοποιούμε με τρόπο που να αναδεικνύονται σε κάτι καινούριο και σαφέστατα όμορφο, με στόχο την συμβιωτική συνύπαρξη και οικολογική προσέγγιση του χώρου στον οποίο ζούμε. Το αποτέλεσμα δημιουργεί ένα πάρκο που διατηρεί την ιστορική του αξία, υλικά και πολιτιστικά, ενώ παράλληλα συμβάλλει σε ένα νέο αστικό χώρο, φιλικό προς το περιβάλλον και τους χρήστες του.

«Δεν χρειάζεται κάτι να είναι καινούργιο για να είναι ωραίο, αλλά μπορεί να είναι παλιό και εφόσον διατηρηθεί σωστά να αποβεί ωφέλιμο για τη φύση και βέβαια τον άνθρωπο. Αντί λοιπόν να σπάσουμε τα μπετά του πρώην αεροδρομίου επιβαρύνοντας το περιβάλλον, τα επαναχρησιμοποιήσαμε, με αποτέλεσμα να φτιάξουμε καινούργια δάπεδα, παγκάκια, πεζούλια, καλντερίμια από το μπετόν που υπήρχε στα παλαιά δάπεδα. Εκτός όμως από το μπετόν, επαναχρησιμοποιήθηκε και η άσφαλτος, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία.
Σε άλλα σημεία, επιπλέον, διατηρήσαμε την παλιά άσφαλτο και όπου προσθέσαμε καινούργια τη φρεζάραμε για να ανοίξει το χρώμα της και να μη δεσμεύει τόση ηλιακή ακτινοβολία (που προκαλεί το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας). Χρησιμοποιήσαμε δηλαδή το παλιό υλικό για να είναι ωραίο αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον».