Σε μια μαγευτική χερσόνησο ανάμεσα στον κόλπο της Δασσιάς και τον κόλπο του Ύψου, στο νησί της Κέρκυρας, υλοποιήθηκε το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα Ikos Odisia, το πέμπτο στην Ελλάδα.

Τ ο οικόπεδο των 245 στρεμμάτων παρουσιάζει έντονο ανάγλυφο που έκανε τον σχεδιασμό του μια περιπέτεια αλλά ταυτόχρονα έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθούν αρμονικά οι κτιριακοί όγκοι, διαμορφώνοντας τέσσερις ομάδες κτιρίων ή «γειτονιές».
Όλα τα κτίρια είναι ισόγεια ή διώροφα και η χαμηλή αυτή δόμηση επιτρέπει τις κατασκευές να εναρμονίζονται άψογα με το φυσικό ανάγλυφο.Το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων στο νησί της Κέρκυρας, μαζί με το Ikos Dasia αποτελούν τα δυο Luxury All-inclusive Resorts του ομίλου Sani/Ikos στο νησί, σχεδιασμένα αμφότερα από την Nimand Architects.

Το Ikos Odisia βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού 20 χλμ. από την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας και εκτείνεται σε μια μαγευτική τοποθεσία με θέα τους κόλπους της Δασιάς και του Ύψου, σε μία παραθαλάσσια έκταση. To resort εναρμονίζεται με τη φυσική ομορφιά της περιοχής χρησιμοποιώντας γήινες αποχρώσεις στους κτιριακούς όγκους και ενισχύοντας τη φύτευση του περιβάλλοντος χώρου. Κυριαρχούν οι λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές των χαμηλών κτιριακών όγκων, οι οποίοι προσανατολίζονται στην υπέροχη θέα του Ιονίου πελάγους.
Τα 390 δωμάτια και σουίτες, είτε σε πτέρυγες είτε σε ισόγεια και διώροφα bungalows, διαμορφώνουν τους χώρους ιδιωτικής χρήσης των πελατών.
Στα κοινόχρηστα κτίρια περιλαμβάνεται το επιβλητικό κτίριο υποδοχής που βρίσκεται στο κέντρο του resort. Διατάσσεται στον άξονα ανατολής-δύσης, και αναπτύσσεται σε ισόγειο, όροφο και υπόγειους βοηθητικούς χώρους.

Ραδινά κυκλικά υποστυλώματα και μεγάλα υαλοστάσια τοποθετημένα σε υποχώρηση από την όψη δίνουν στο μεγάλο αυτό κτίριο μια ελαφρότητα σε οριζόντια ανάπτυξη.
Αυτά τα επίπεδα συνομιλούν εξωτερικά με τις κατακόρυφες περσίδες και εσωτερικά με το εντυπωσιακό κατάφωτο lobby διπλού ύψους. Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκεται η reception, το lobby και το lobby bar, το μεγάλο κεντρικό εστιατόριο Flavors καθώς και το shopping arcade. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται το ασιατικό εστιατόριο Anaya και ένα ακόμη θεματικό εστιατόριο. Και από τα δύο επίπεδα η θέα προς τον κόλπα της Δασσιάς είναι εντυπωσιακή. Τα υλικά του κεντρικού κτιρίου συνδυάζουν το υπέροχο μάρμαρο mocca wood με φυσικά υλικά, πέτρα, ξύλο, μπαμπού και υφάσματα σε γήινες αποχρώσεις και δημιουργούν ένα κομψό και ευχάριστο περιβάλλον. Οι εσωτερικές λαγκούνες και οι αναρτημένοι κήποι ενισχύουν την αρμονική σχέση εξωτερικού-εσωτερικού. Οι εξωτερικοί χώροι σκιάζονται από εκτεταμένες περσιδωτές πέργκολες και γειτνιάζουν πάντα είτε με λαγκούνες infinity είτε με τον κεντρικό εξωτερικό καταρράχτη τονίζοντας το στοιχείο του νερού στο resort.

Εκτός από το διώροφο κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου, τέσσερα ανεξάρτητα κτίρια εστιατορίων, ένα κτίριο spa με εσωτερική πισίνα, ένα ανοιχτό θέατρο, ένα κτίριο εφηβικών δραστηριοτήτων και ένα κτίριο παιδικού σταθμού συμπληρώνουν τις βασικές κτιριακές εγκαταστάσεις. Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί τέσσερα μπαρ, αθλητικές εγκαταστάσεις, τέσσερις κοινόχρηστες πισίνες ενηλίκων με ισάριθμες παιδικές, μια υδάτινη παιδική χαρά, ένα κτίριο διοίκησης και κτίρια μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Όλες οι κτιριακές υποδομές είναι νέες κατασκευές και ολοκληρώθηκαν μέσα σε 20 μήνες.

Η συνθετική αφετηρία της διάταξης των άλλων εστιατορίων υπαγορεύεται από την χωροθέτηση και την αρχή της αξιοποίησης της εντυπωσιακής θέας. Στο ακρωτήρι του resort, στο πιο ψηλό σημείο του οικοπέδου, βρίσκεται το εστιατόριο Elia, με εκπληκτική θέα σχεδόν 360ο στο Ιόνιο πέλαγος.
Τα περιμετρικά κουφώματα σε υποχώρηση από την όψη, καθώς και τα επίπεδα στον εξωτερικό χώρο εξασφαλίζουν ανεμπόδιστη μαγευτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Πέτρα, πιθάρια, ψάθες, επεξεργασμένο ξύλο στις οροφές και μεγάλες επιφάνειες επικαλυμμένες με ξύλινο δάπεδο συνθέτουν έναν πολυτελή και κομψό χώρο.

Το ισπανικό εστιατόριο Oliva χωροθετείται στο βόρειο μέτωπο του resort, σε ύψος 18 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι πλαισιωμένο με πυκνή βλάστηση. Η ογκοπλασία του κτιρίου εξασφαλίζει μοναδικές οπτικές φυγές στην θάλασσα. Καραβόσχοινα, ψάθες σε γήινες αποχρώσεις, ξύλα και υφάσματα εμπνευσμένα από την φύση με φλοράλ μοτίβα και χρωματισμούς συμπληρώνουν το σύνολο.

Στο επίπεδο της θάλασσας, σε μια κατάλευκη παραλία με υπέροχα τιρκουάζ νερά βρίσκεται το ελληνικό εστιατόριο Ouzo. Ο πέτρινος τοίχος με τα κομψά ανοίγματα συνθέτει την κύρια όψη του κτιρίου, όπου και η κεντρική του είσοδος, και σε οδηγεί στον εσωτερικό χώρο του και στη συνέχεια στην υπέροχη αυλή πάνω στο νερό του κόλπου του Ύψου. Οι απαλοί γκρι τόνοι των δομικών στοιχείων, των ξύλων, των ψευδοροφών και πλακιδίων, το μάρμαρο Νέστου συνδυασμένα με γαλάζια υφάσματα συνθέτουν την ελληνική χρωματική παλέτα του χώρου.
Στον νότο, στο επίπεδο της θάλασσας, βρίσκεται το ιταλικό εστιατόριο Fresco. Η εντυπωσιακή του είσοδος με τα μεταλλικά διαφράγματα οδηγεί το βλέμμα ανεμπόδιστα στη θάλασσα. Οι πέργκολες αγκαλιάζουν τους όγκους του κτιρίου και έχουν πλήρωση με διάτρητα γεωμετρικά μοτίβα. Εσωτερικά ξύλινα διαχωριστικά πετάσματα οδηγούν τον επισκέπτη στον εσωτερικό και στη συνέχεια στον εξωτερικό χώρο.

Στο βόρειο τμήμα του Ikos Odisia έχει χωροθετηθεί το κτίριο του Spa, το οποίο αποτελείται από τρεις όγκους προσανατολισμένους στον κόλπο του Ύψου. Ο κεντρικός στεγάζει τη reception και διαχωρίζει αριστερά τον χώρο της κλειστής πισίνας και της wet area και δεξιά τα δωμάτια θεραπειών. Τα μεγάλου ύψους κουφώματα λούζουν με φυσικό φως το εσωτερικό και εξασφαλίζουν απρόσκοπτη θεά προς τη θάλασσα. Ο μυστηριακός φωτισμός των skylights σε συνδυασμό με τους απαλούς χρωματισμούς, τις ψάθες, τις ταπετσαρίες και τις μαρμάρινες επενδύσεις δημιουργούν μια κομψή και γαλήνια ατμόσφαιρα.

Το Ikos Odisia χαρακτηρίζεται από καθαρές γεωμετρικές σχέσεις, με λιτές γραμμές που ενισχύουν οι περσίδες αλουμινίου σε ισόγειο και όροφο, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη σκίαση και την ιδιωτικότητα των υπαίθριων χώρων και αυλών. Ο συνδυασμός των φυσικών υλικών, των γήινων χρωματισμών στο εσωτερικό με τις καταπράσινες αυλές και την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα ενισχύει την αίσθηση οικειότητας και επαφής με το φυσικό περιβάλλον.
Τις υψομετρικές διαφορές και τις λειτουργικές ανάγκες μετακίνησης στο resort καλύπτει ένα εκτεταμένο δίκτυο οδοποιίας μικρών ηλεκτρικών οχημάτων. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον περίπατο τους στο νότιο παραλιακό μέτωπο και να περιηγηθούν στους υπέροχους κήπους του resort. Η φυτοτεχνική διαμόρφωση είναι προσαρμοσμένη στην τοπική χλωρίδα, στην τοπιογραφία και στην περιβάλλουσα δόμηση του ξενοδοχείου. Στον εξωτερικό χώρο βρίσκονται οι τέσσερις πισίνες των επισκεπτών, με τις παιδικές πισίνες, ο καταρράκτης της κεντρικής εισόδου και οι λαγκούνες του κεντρικού κτιρίου, ο εσωτερικός καταρράκτης στην κλειστή πισίνα του spa και ι λαγκούνες του εστιατορίου Fresco.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, οι ανισοσταθμίες του περιβάλλοντος χώρου, η θέα, οι καθαροί γεωμετρικοί συσχετισμοί και οι ανεπιτήδευτες γραμμές των κτιρίων απαρτίζουν τις συνθετικές αρχιτεκτονικές αρχές του έργου.