Το Architect συνομιλεί με κορυφαίους αρχιτέκτονες Πώς η πανδημία προκαλεί την ίδια την αρχιτεκτονική να επανακαθορίσει την ταυτότητά της προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των ανθρώπων; Πώς οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, προσαρμόζονται και εξελίσσονται στις νέες συνθήκες;

Αναντίρρητα, αρχιτεκτονική χωρίς όραμα δεν μπορεί να υπάρξει, και αυτό γιατί η εξέλιξη και το βλέμμα προς τα μπροστά είναι στο «γενετικό υλικό» της. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, παρατηρούμε πως τα όρια του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου κάμπτονται, πολυπολιτισμικές ομάδες εμπλουτίζουν τον αρχιτεκτονικό στοχασμό, τα έργα «συνδιαλέγονται» με τον τόπο και την κοινωνία, αλλά και η ίδια η κοινωνία μεταμορφώνεται από τις διεθνείς εξελίξεις.

Κομβικά ερωτήματα
Ωστόσο, όσο εύκολο είναι να δοθεί μια τέτοια απάντηση, άλλο τόσο δύσκολο και περίπλοκο είναι να αναλογιστούμε: Σε ποιον απευθύνεται το αρχιτεκτονικό όραμα; Αφορά και ανταποκρίνεται στην κοινωνία και στο σύνολο των πολιτών; Σχεδόν ταυτόχρονα, η πανδημία ενέσκηψε τόσο βίαια που μετάλλαξε οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες, και κατ’ επέκταση την ίδια την αρχιτεκτονική. Εύλογα προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Ποιες τάσεις θα αλλάξουν την αρχιτεκτονική μετά την πανδημία; Και τέλος, λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω, πώς βιώνει ο κάθε αρχιτέκτονας σε προσωπικό-επαγγελματικό επίπεδο την τέχνη του; Το Architect έθεσε σε Έλληνες αρχιτέκτονες που διακρίνονται για τις δημιουργίες τους εντός και εκτός των συνόρων, και από διαφορετικά αντικείμενα και οπτικές, τα παραπάνω ερωτήματα.

Ακολουθούν σε αλφαβητική σειρά οι τοποθετήσεις των αρχιτεκτόνων.


Ανυφαντής Σωτήρης, A2 Architects

Ανυφαντής Σωτήρης, A2 Architects

Να μεταλαμπαδεύσουμε τη σημασία της αρχιτεκτονικής
Η αρχιτεκτονική θεωρώ πως απευθύνεται σε όλους. Το όραμα της αρχιτεκτονικής είναι διαχρονικό και αποσκοπεί στο να πλαισιώνει τις προσωπικές και κοινωνικές δραστηριότητες των ανθρώπων με κελύφη που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνική, την λειτουργικότητα με την αισθητική.

Η σημασία αυτού του οράματος είναι αυτή που πρέπει να μεταλαμπαδευθεί ευρύτερα στο σύνολο των πολιτών ώστε η αρχιτεκτονική να επηρεάσει με θετικό τρόπο τις αλλαγές.

Πλεονεκτικός προορισμός η Ελλάδα
Η διεθνής τάση του εργαζομένου, πιστεύω σε συνδυασμό με την νέα πραγματικότητα της κατοικίας – γραφείου που εισήγαγε σχεδόν βίαια στις ζωές μας η Covid-19 θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Οι άνθρωποι πλέον ονειρεύονται τις ζωές τους σε «ξένους» τόπους, ζητώντας από τους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν οικιστικά – εργασιακά καταφύγια υψηλής αισθητικής. Η παραπάνω τάση θεωρώ ότι θα επηρεάσει τρομακτικά την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αφού τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα του κλίματος, του ήλιου, της κουλτούρας της, την καθιστούν πλεονεκτικό προορισμό υψηλής ζήτησης.

Σε κάθε έργο, βλέπουμε τα όρια ως πρόκληση
Κάθε έργο για εμάς είναι διαφορετικό, ανεξαρτήτως της «κατηγορίας» που ανήκει. Υπάρχουν όλοι εκείνοι οι παράμετροι (τόπος, όρια, χρήστης, επισκέπτης,…) που το κάνουν ιδιαίτερο. Αυτό που απολαμβάνουμε από κάθε έργο, είναι η έμπνευση που έρχεται από αυτό που βιώνουμε κάθε φορά.

Μεγάλη σημασία δίνουμε στα υλικά και στην κατασκευαστική λεπτομέρεια, στη σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο και τον τόπο, στις αναλογίες και γενικά στη λειτουργικότητα και στην απλότητα που μπορεί να έχει ένας χώρος.

Οι «επιθυμίες» του πελάτη αποτελούν ένα «σενάριο», που προσπαθούμε να μεταφράζουμε και να αναδιατυπώνουμε κάθε φορά με τη δική μας αισθητική και ματιά.
Σαφώς υπάρχουν πελάτες που θέτουν όρια κάθε μορφής (οικονομικά, λειτουργικά), τα οποία μας δεσμεύουν. Πολλές φορές όμως, τα όρια αυτά τα βλέπουμε και σαν πρόκληση.


Γεωργαντζής Τάσος, Urban Soul Project

Γεωργαντζής Τάσος, Urban Soul Project

Αλληλένδετη η αρχιτεκτονική με το φυσικό περιβάλλον
Η αρχιτεκτονική απευθύνεται, ανέκαθεν, σε ολόκληρη την κοινωνία, όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες. Θα λέγαμε δηλαδή πως η αρχιτεκτονική δεν είναι μία, έχει διαφορετικές εκφράσεις και στόχος της είναι να δίνει διαφορετικές απαντήσεις, σε διαφορετικά ερωτήματα, που τίθενται όμως ταυτόχρονα. Αυτό που αλλάζει είναι το ποιο κομμάτι της αρχιτεκτονικής προβάλλεται κάθε φορά. Πριν μερικές δεκαετίες, προβαλλόταν περισσότερο η «φαντασμαγορική» αρχιτεκτονική, των starchitects. Σταδιακά το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε σε έργα και γραφεία με περισσότερο κοινωνικό ή περιβαλλοντικό προσανατολισμό. Σήμερα, δηλαδή, δεν νοείται αρχιτεκτονική που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της το περιβάλλον. Διαρκώς παρουσιάζονται υλικά και τεχνικές που επιχειρούν να βελτιστοποιήσουν τις συνθήκες στο εσωτερικό των κτιρίων, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Θα έλεγα λοιπόν πως είναι το ζητούμενο «κοινό όραμα» σήμερα. Μάλλον, πάντα ήταν (ή θα έπρεπε να είναι).

Στο επίκεντρο η έννοια του ανοιχτού, δημόσιου χώρου
Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πολύ στο γραφείο, τόσο εσωτερικά, για τους δικούς μας χώρους, όσο και επαγγελματικά, για τους χώρους που σχεδιάζουμε. Η πρώτη ανάγκη που προέκυψε μέσα από τη συνθήκη της πανδημίας είναι αυτή για χώρους ευέλικτους, πολλαπλών δυνατοτήτων. Όχι μόνο σπίτια αλλά και επαγγελματικοί χώροι πρέπει να μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλές, διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες ανάγκες. Δεύτερη τάση είναι βέβαια η ανάγκη για χώρους υψηλής ποιότητας, χώρους που «προστατεύουν» τους χρήστες τους. Και δεν μιλάω μόνο για χώρους εργασίας, για τους οποίους εδώ και μερικά χρόνια έχουν τυποποιηθεί παγκοσμίως πρότυπα όπως το WELL αλλά και ξενοδοχεία, χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, σταθμούς μεταφορών κ.λπ. Τέλος, θα έλεγα πως η συνθήκη του εγκλεισμού και των περιορισμένων μετακινήσεων, επανέφερε ένα ζήτημα που στην Ελλάδα έχει παραμεληθεί δραματικά: το ζήτημα του δημόσιου χώρου. Αντιληφθήκαμε όλοι πως είναι απολύτως απαραίτητο στοιχείο κάθε πόλης να υπάρχουν ανοιχτοί χώροι, σχεδιασμένοι σωστά, που παρέχουν εξίσου δυνατότητες απομόνωσης και συνύπαρξης.

Δίνουμε ζωή σε παλιούς χώρους
Στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του, το γραφείο μας έχει δουλέψει σε έργα διαφορετικής κλίμακας, διαφορετικών απαιτήσεων και προδιαγραφών. Τις μεγαλύτερες προκλήσεις όμως τις έχουμε αντιμετωπίσει δουλεύοντας σε υπάρχοντα κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας. Αυτή τη στιγμή, ανάμεσα σε άλλα, έχουμε αναλάβει τον σχεδιασμό σε κάποια εμβληματικά κτίρια του αθηναϊκού κέντρου που μέσα στους επόμενους μήνες θα λειτουργήσουν σαν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών. Αναφέρω ενδεικτικά το Sans Rival ή το κτίριο στη Θεμιστοκλέους 11· στις περιπτώσεις αυτές, κάθε λεπτομέρεια, είτε υφιστάμενη, είτε σχεδιασμένη, έχει τεράστια σημασία. Θα έλεγα πως αυτού του είδους τα έργα περιγράφουν την τοποθέτηση του γραφείου μας γύρω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό: θέλουμε να σχεδιάζουμε εξαιρετικούς χώρους, όταν δουλεύουμε σε υπάρχοντα κτίρια να αναδεικνύουμε τα ειδικά χαρακτηριστικά τους και να βρίσκουμε τους τρόπους να δίνουμε σε παλιούς χώρους νέα ζωή, τόσο αισθητικά (συνδυάζοντας κλασικές και μοντέρνες φόρμες) όσο και τεχνικά (επιλέγοντας υλικά και τεχνικές σχεδιασμού).


Κουτσουκώστα Άννα και Φιλιππίδη Μαρίνα, AMK Architecture & Design

Κουτσουκώστα Άννα και Φιλιππίδη Μαρίνα, AMK Architecture & Design

Μπορεί η αρχιτεκτονική να γίνει κτήμα των πολλών;
Οι εικόνες της αρχιτεκτονικής που προβάλλονται σήμερα, και θα μπορούσε κανείς να πει ότι την αντιπροσωπεύουν, στα μάτια του κόσμου, είναι εικόνες εντυπωσιασμού. Απίστευτα τεχνολογικά και κατασκευαστικά κατορθώματα καθώς και προβολή ενός «lifestyle». Παρουσιάζεται μια αρχιτεκτονική που αναζητά την έκπληξη, τη διαφοροποίηση, τη μοναδικότητα και μαζί την πολυτέλεια. Μια αρχιτεκτονική που οι περισσότεροι θα βιώσουν μόνο από απόσταση. Με αυτά τα δεδομένα είναι εύλογη η απορία αν υφίσταται μια «κοινωνική» αρχιτεκτονική, απευθυνόμενη στους «πολλούς».

Μπορούν τα έργα της αρχιτεκτονικής να αλλάξουν και να επιτευχθεί το αποτέλεσμα, με άλλα μέσα, ώστε να γίνει πιο προσιτή; Είναι δυνατή η ύπαρξή της; Μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ευρύ κοινό; Είναι ερωτήματα που οφείλουμε να ερευνήσουμε και να ακολουθήσουμε.

Η πανδημία δεν θα αλλάξει την αρχιτεκτονική ριζικά
H αρχιτεκτονική, μετά την πανδημία, δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει ριζικά. Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ακόμη επικείμενες πανδημίες, η, αν και αργή, αποκατάσταση της κανονικότητας επιφέρει λήθη. Αλλαγές στη νοοτροπία μας και από την πρόοδο της τεχνολογίας σίγουρα θα επηρεάσουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε τον χώρο, όχι όμως σε βαθμό που να αλλάξει την ίδια την αρχιτεκτονική ως επιστήμη/τέχνη.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση αναζητά μια ισορροπημένη σχέση στους χώρους μαζικής συγκέντρωσης, εστίασης και μεταφοράς. Παράλληλα η ανέπαφη τεχνολογία οδηγεί σε νέα προϊόντα και κατασκευές. Συνθήκες που τώρα μοιάζουν φυσιολογικές στο μέλλον μπορεί να πάψουν, οπότε ίσως αυτό να σημαίνει την απαίτηση για ευελιξία.

Πλάθουμε συγκινησιακές εμπειρίες
Tο γραφείο μας πλάθει συγκινησιακές εμπειρίες καθώς εξειδικεύεται σε ένα πολύ απαιτητικό τομέα (yachts, πλοία, ξενοδοχεία) όπου η πρωτοτυπία, η μοναδικότητα και ο εντυπωσιασμός αποτελούν must. Για να το καταφέρνουμε αυτό, εστιάζουμε στη διαχείριση των αισθήσεων και στην ισορροπημένη πελατοκεντρική βιωματική εμπειρία.


Μάνου-Ανδρεάδη Νίκη, Nimand Architects

Μάνου-Ανδρεάδη Νίκη, Nimand Architects

Να αφήσουμε να φανεί η τέχνη της αρχιτεκτονικής
Η Αρχιτεκτονική απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, είτε με κτίρια η κατασκευές που υλοποιούνται με κρατική μέριμνα είτε από ιδιώτες, δημιουργώντας έργα που υπηρετούν βασικές ανάγκες, τόσο στεγαστικές η υποδομών, ως επιστήμη της κατασκευής, όσο και εκφραστικές, ως συνιστώσα των τεχνών. Η Αρχιτεκτονική διαμορφώνει το περιβάλλον αλλά και διαμορφώνεται από αυτό, δημιουργεί συναισθήματα στους χρήστες, κινητοποιεί τις αισθήσεις και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αξιών μιας εποχής. Τα κτίρια είναι τα πιο σημαντικά ίχνη που αφήνουμε πίσω μας ως άνθρωποι.

Ο οραματικός χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής έχει εκφραστεί διαχρονικά μέσα από τις θέσεις πολύ σημαντικών εκπροσώπων της. Το αποτύπωμα της αρχιτεκτονικής στον κόσμο, αν και αποτελεί πολλές φορές μία όχι θετική έκφραση της τρέχουσας κοινωνικής εξέλιξης, είναι ικανό εντούτοις να σηματοδοτήσει ένα θετικό όραμα για την κοινωνία. Αρκεί να αποφύγει κανείς την παγίδα του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού διά της υπερβολής, που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες της κατασκευής. Και να αφήσει την τέχνη που ενσωματώνει η αρχιτεκτονική, να φανεί.

Η πανδημία έφερε προκλήσεις
Η πανδημία είναι μία οικουμενική υγειονομική κρίση που δημιούργησε αβεβαιότητα σε όλες τις κοινωνίες. Από ό,τι φαίνεται θα μας ακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια ελπίζω όμως όχι σαν το βασικό θέμα της καθημερινότητάς μας. Πρέπει με τον σχεδιασμό μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να λάβουμε όλα τα μέτρα που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία.

Η ανάγκη της προστασίας με την απόσταση, οδηγεί σε νέα πρότυπα σχεδιασμού, με μεγαλύτερους κλειστούς χώρους, αλλά και μεγαλύτερους προστατευμένους εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα σε μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, γίνεται κρίσιμη η ανάγκη να υπάρχει αυξημένη προστασία, χωρίς όμως να επικρατεί η αίσθηση απομόνωσης.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν ήδη σημαντικές προκλήσεις για τους αρχιτέκτονες, κυρίως όσους έχουν την ευθύνη σχεδιασμού μεγάλων ειδικών κτιρίων. Παράλληλα, σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι οι ισχύοντες ελληνικοί νόμοι και κανονισμοί έχουν περιοριστικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θετικό πλαίσιο για τις αναγκαίες αυτές εξελίξεις. Είναι πλέον προφανές ότι όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο έρευνας και κατάρτιση κανονισμών όλων των ευρωπαϊκών χωρών, για να μην πούμε ότι θα πρέπει να γίνει παγκόσμια έρευνα.

Θέλουμε να δημιουργούμε χώρους κομψούς και λειτουργικούς
Στόχος του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής του γραφείου μου είναι ένα σωστά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, με πολλές αναγνώσεις. Οι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί μας αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες τάσεις σύνθεσης και σχεδιασμού.

Μας ενδιαφέρει τα κτίριά μας να εντάσσονται όσο γίνεται καλύτερα στο περιβάλλον και να συνδιαλέγονται με το τοπίο, να αντέχουν στον χρόνο. Πάντα όμως φροντίζουμε να προχωρήσουμε με μια δική μας αρχιτεκτονική γλώσσα και να πάμε τον σχεδιασμό μας ένα βήμα πιο πέρα, έχοντας δημιουργήσει ένα δικό μας πλαίσιο αναφοράς.

Η φιλοσοφία μας για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των ξενοδοχείων αλλά και για την εσωτερική διακόσμησή τους είναι να δημιουργήσουμε χώρους όπου η πολυτέλεια και η κομψότητα συνδυάζονται με τη λειτουργικότητα, με την ποιότητα και την άνεση των χώρων.

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι προκαλούν την περιέργεια για εξερεύνηση και δίνουν στον επισκέπτη μία εξελισσόμενη αίσθηση ευχαρίστησης. Επίσης, αποπνέουν μία μινιμαλιστική ατμοσφαιρική αισθητική, με την ανθρώπινη κλίμακα και τις αρμονικές αναλογίες των κτιρίων, που ενισχύονται και ενδυναμώνονται από την καθαρότητα των γραμμών καθώς και τη λιτότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.


Ποτηρόπουλος Δημήτρης, Potiropoulos+Partners

Ποτηρόπουλος Δημήτρης, Potiropoulos+Partners

Η αρχιτεκτονική ακούει και μετουσιώνει τον σύγχρονο τρόπο ζωής
Η αρχιτεκτονική εξετάζει σήμερα νέους τρόπους σκέψης και σχεδιαστικής έκφρασης στους οποίους τέμνονται διαφορετικές ροές διερευνήσεων συμπυκνώνοντας πολύπλευρες νοηματικές, συντακτικές και φαντασιακές προθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό καλείται να επανερμηνεύσει τα πολλαπλά δυναμικά πεδία που απελευθερώνει η ίδια η εξέλιξη του σύγχρονου τρόπου ζωής, διερευνώντας πιο βαθιές οπτικές γωνίες νοηματοδότησης του υλικού χώρου, εκδήλωσης της φαντασίας και ενεργοποίησης των συναισθημάτων. Ώστε να μπορεί να αφουγκράζεται τις εν δυνάμει αλλαγές μιας ανοικτής πλέον κοινωνίας και να τις μετουσιώνει σε έναν αρχιτεκτονικό λόγο με νόημα, πιο ποιητικό, πιο διερευνητικό, και περισσότερο ευαισθητοποιημένο απέναντι στις ανθρώπινες ανάγκες.

Απροσδιόριστες οι μελλοντικές τάσεις
Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στα επόμενα χρόνια. Στις ημέρες μας ανακύπτει στην αρχιτεκτονική ένα ζήτημα μετάβασης από το σημερινό στάτους, όπου το κτίριο λειτουργεί με «συμβατικά» δεδομένα, σε μια μελλοντική κατάσταση, όπου θα λειτουργεί βάσει άγνωστων σε μας παραμέτρων λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Παράλληλα, σε αυτό το τεχνο-κεντρικό περιβάλλον –που σε πολλές εκφάνσεις του στρέφεται κατά του φυσικού, με αποτέλεσμα την κλιματική αλλαγή– θα πρέπει η αρχιτεκτονική να αντιτάξει την αειφόρο ανάπτυξη, με το να διαμεσολαβεί ανάμεσα στον άνθρωπο και τα φυσικά φαινόμενα προκειμένου να ικανοποιήσει αρχέγονες ανάγκες του που σχεδόν έχουν πλέον ξεχαστεί. Όλα αυτά μας οδηγούν στο να σκεφτούμε ότι βαδίζουμε προς μια αρχιτεκτονική με την οποία δεν έχουμε έρθει ακόμη αντιμέτωποι, με απροσδιόριστο προφίλ, και με αντιθετικές τάσεις και επιδιώξεις.

Εμπνεόμαστε από ιδέες που αγγίζουν τη σκέψη και την ψυχή
Τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην πόλη τον καταλαβαίνουμε σαν έναν «κρίκο» που είναι ικανός να ενισχύσει τους αστικούς χώρους συνδέοντάς τους μέσα από την ίδια τη χωρική τους δυναμική. Ώστε οι χώροι αυτοί –που κάποιες φορές είναι αποσπασματικοί, άμορφοι ή εγκαταλελειμμένοι– να αποκτούν σύνδεση και ενδιαφέρον. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο σύνθετη αλλά και γνήσια, από το να προσπαθεί κανείς να επιβάλει ένα «προκατασκευασμένο» πολεοδομικό μοντέλο και κατόπιν να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί την αρχιτεκτονική που του αντιστοιχεί.
Στα σχέδιά μας διερευνούμε εκείνες τις «ιδέες» που θεωρούμε ότι αγγίζουν τη σκέψη και την ψυχή, μετουσιώνοντας τον αρχιτεκτονικό χώρο σε πολιτισμό. Που μπορούν να επιδράσουν στη συλλογική αντίληψη οδηγώντας την σε μια πιο ευαισθητοποιημένη συνειδητοποίηση: Ότι η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο μορφή ή λειτουργικός χώρος, ούτε μόνον από υλικά φτιαγμένη. Αντίθετα, η αρχιτεκτονική σκέψη μπορεί να «σκηνογραφήσει» χωρικά βιώματα που συμπυκνώνουν μέσα τους βαθύτερες προθέσεις με μεγάλη δύναμη, που διευρύνουν τα όρια –πέρα από την υλική υπόσταση του κτιρίου– ανάμεσα στο οικείο και το πειραματικό στοιχείο, το υλικό και το νοηματικό, το τεχνητό και το φυσικό, με το να τα ωθούν πάντα προς νέους ορίζοντες.

Μας απασχολεί η «θεατρική» οργάνωση του χώρου, ο τρόπος με τον οποίον η αρχιτεκτονική μπορεί να παρέμβει στο περιβάλλον «χρωματίζοντας» την καθημερινότητά μας. Με το να διαμορφώνει εστίες ζωής –στη μικρή κλίμακα του κτιρίου και στη μεγάλη της πόλης– που θα αναζωογονούν το συναίσθημα συγκεράζοντας την πιο «τεχνική» της πλευρά με το φαντασιακό και βιωματικό στοιχείο. Αυτή η αρχιτεκτονική μπορεί να προσφέρει μοναδικά συναισθήματα παράγοντας μία ζωντανή εμπειρία του νου και του χώρου.


Στυλιανίδη Βάσια, 3SK Stylianidis Architects

Στυλιανίδη Βάσια, 3SK Stylianidis Architects

Να αντιληφθούν όλοι τη σημασία της αρχιτεκτονικής
Θα έπρεπε η αρχιτεκτονική να απευθύνεται και να ενδιαφέρει τους πάντες, κυρίως γιατί είναι καθημερινότητα και ομορφαίνει τον κόσμο γύρω μας, εκτός του ότι καλύπτει βασικές ανάγκες. Θα ήταν θεμιτό να διδασκόταν στα παιδιά από μικρά η σημασία της αρχιτεκτονικής. Είναι κρίμα να ζούμε σε μια πόλη η οποία είναι τόσο άσχημη, όταν οι γύρω ευρωπαϊκές μας πόλεις ανακαινίζονται ουσιαστικά και ενδιαφέρονται για τους πολίτες τους. Δυστυχώς η Αθήνα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο parking και ο δημόσιος χώρος έχει συρρικνωθεί, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Το όραμα θα ήταν για εμένα η αρχιτεκτονική να αντιμετωπίζεται εκτός από καθημερινότητα και ως τέχνη για όλους τους ανθρώπους και να μαθαίνεις μέσα από αυτήν. Όταν βρεθείς σε ένα ωραίο κτίριο, αισθάνεσαι καλά, αυτό θα μου άρεσε να ισχύει σε περισσότερα κτίρια και σε δημόσιους χώρους.

Αναπόφευκτο να αλλάξει ο σχεδιασμός
Οι συναντήσεις μέσω της νέας τεχνολογίας. Οι προτεραιότητες. Τα ταξίδια με νέο στόχο τον εσωτερικό τουρισμό. Αυτές είναι οι νέες τάσεις που επιφέρει η πανδημία.
Όλα τα παραπάνω μαζί θα διαμορφώσουν νέες παραμέτρους σχεδιασμού. Καθότι διαφαίνεται ότι μέχρι το 2024 η αγορά των ξενοδοχείων δεν θα ανακάμψει στα επίπεδα που γνωρίζαμε, με προτεραιότητα των εσωτερικό τουρισμό, πλέον θα αλλάξει και ο σχεδιασμός. Οι ταξιδιώτες θα καταλάβουν τη σημασία του τώρα/του σήμερα, του να κάνουν μερικά βήματα πίσω, δηλαδή να υιοθετήσουν πιο χαλαρούς ρυθμούς και να αναζητήσουν νέους τρόπους χαλάρωσης και διασκέδασης και -γιατί όχι- να περάσουν περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους! Κάτι που ήδη έγινε κατά την πανδημία σε μεγάλο βαθμό. Η βραδύτητα είναι μια παράμετρος η οποία θα συμβάλει στο νόημα της κατανόησης του wellbeing/ευεξίας. Αυτό σιγά σιγά θα διαμορφώσει και τους χώρους γύρω μας και ίσως ο άνθρωπος να ξαναεπικοινωνήσει περισσότερο με τον εαυτό του και λιγότερο με μέσα ενημέρωσης. Ας ελπίσουμε ότι η φύση θα επανέλθει στις ζωές μας ώστε να είμαστε περισσότερο σε ισορροπία και αυτογνωσία.

Θέλουμε κάθε κτίριο να διηγείται την ιστορία του
Η εμπειρία μας πάει πολλά χρόνια πίσω και σε πολλά είδη κτιρίων. Ακούμε τον πελάτη γιατί αυτό είναι μια βασική αρχή ώστε να πετύχει το έργο, και μαζί με τη δική μας εξειδίκευση αλλά και τις τρέχουσες τάσεις της αρχιτεκτονικής, δημιουργούμε τα κτίρια ή για κάποιους τα όνειρά τους! Θέλουμε τα έργα μας να έχουν διαχρονικότητα αλλά και καινοτομίες, πρέπει με σωστό τρόπο η αρχιτεκτονική μας να προσαρμόζεται δίνοντας σκοπό στα κτίρια. Σχεδιάζουμε κτίρια με προσδιορισμένο κόστος μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δυο ακόμα βασικοί παράγοντες για τη σίγουρη επιτυχία. Η αρχιτεκτονική είναι παντού γύρο μας, πρέπει να έχει ουσία και αισθητική. Ως νέοι άνθρωποι θέλουμε να σχεδιάζουμε κάτι με διάρκεια αλλά και με νέες ιδέες, νέα υλικά και πλέον με την τεχνολογία πολύ κοντά μας. Το γραφείο μας μπαίνει δυναμικά στη νέα χρονιά με νέα μέλη και καινούριες σκέψεις για την αρχιτεκτονική αλλά και τη ζωή, ώστε κάθε κτίριο να διηγείται μια δική του ιστορία.


Τάκα Ασπασία, Taka & Partners

Τάκα Ασπασία, Taka & Partners

Οραματιζόμαστε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης
Ο δομημένος χώρος είναι η κοινωνία μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οραματιζόμαστε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και η αρχιτεκτονική πρακτική λειτουργεί καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναζητούνται νέα χωρικά χαρακτηριστικά
Προτιμώ να προσεγγίζω πάντα τη θετική σκοπιά, παρατηρώντας πως μετά την πανδημία ενισχύεται σημαντικά ο σεβασμός στον χώρο του άλλου και αναζητούνται πλέον νέα ποιοτικά χωρικά χαρακτηριστικά.

Το απόλυτο εργαλείο έκφρασης
Η αρχιτεκτονική δημιουργία είναι για εμάς το απόλυτο εργαλείο έκφρασης. Η αρχιτεκτονική πρέπει να οργανώνει, να εκπλήσσει, να εμπνέει. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να την υπηρετούμε καθημερινά.