Η τεχνολογία θα μας αποδεσμεύσει από την επανάληψη και τη μονοτονία, για να επικεντρωθούμε στην ελεύθερη δημιουργία, υποστηρίζει η επικεφαλής της LookX, που προσφέρει τεχνολογικές λύσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Όσο περισσότερο εξελίσσεται η γνώση μας και φυσικά η πρακτική εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), τόσο περισσότερο θα απασχολεί τον χώρο της Αρχιτεκτονικής. Σε συνέχεια του προηγούμενου editorial, που μετέφερε την (μάλλον απαισιόδοξη) άποψη του Βρετανού ακαδημαϊκού Neil Leach, αυτήν τη φορά έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια ιδέα από μια εταιρεία που έχει ως αντικείμενό της την τεχνολογία.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την τοποθέτηση του Leach, πως η ΑΙ θα μειώσει τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων στην αρχιτεκτονική, η Wanyu He, ιδρύτρια και επικεφαλής της LookX, που αναπτύσσει λύσεις τεχνολογίας για αρχιτεκτονικά γραφεία, υποστηρίζει ότι η ΑΙ θα προσθέσει περισσότερη αξία στο κατασκευαστικό αντικείμενο, αλλά και στη συνολική οικονομία.
Με άρθρο της στο dezeen, η Wanyu He σημειώνει πως «για να αντιληφθούμε την ΑΙ, πρέπει πρώτα να την κατανοήσουμε πλήρως. Προσώρας η Τεχνητή Νοημοσύνη εφαρμόζεται σε πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες και πάντα υπό τον πλήρη έλεγχο των ανθρώπων. Ο ρόλος των ανθρώπων στον έλεγχο της ΑΙ είναι σημαντικότερος από ποτέ».

Απαντώντας μάλιστα στον Leach, σημειώνει πως «η τεχνολογία ανέκαθεν οδηγούσε σε νέα επίπεδα προόδου και ανάπτυξης τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ήταν σίγουρα πολλές οι θέσεις εργασίας που εξαφάνισε η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά την ίδια στιγμή δημιούργησε πολύ περισσότερες. Πρέπει η ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα – την τεχνολογία, για να αποδεσμευτούμε από την επανάληψη και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ανεμπόδιστα».

Συνεχίζοντας, αναφέρει πως η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει στους αρχιτέκτονες να επικεντρωθούν σε μικρότερα, πιο ανταποδοτικά έργα. «Στην Κίνα, για παράδειγμα, είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε έργα τεράστιας κλίμακας. Αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά το Πεκίνο, τους δρόμους στη Σαγκάη και τις αστικές αναπτύξεις στη Σενζέν που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων, είναι δυνατό να αναπτύξουμε αυτά τα έργα μόνο εάν απελευθερώσουμε περισσότερους ανθρώπινους πόρους από τις μεγάλες κατασκευές».
«Η απόρριψη της τεχνολογίας δεν θα την εξαφανίσει», είπε. «Μόνο αν την αγκαλιάσουμε, θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε».
Η LookX αναπτύσσει αλγόριθμους για τη γρήγορη δημιουργία, αξιολόγηση και διόρθωση αρχιτεκτονικών σχεδίων που λαμβάνουν υπόψη το ρυθμιστικό-κανονιστικό πλαίσιο ενώ παρέχουν ανάλυση κόστους σε πραγματικό χρόνο. Αφήνοντας την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει αυτούς τους υπολογισμούς, υποστηρίζει η Wanyu He, οι αρχιτέκτονες είναι σε θέση να παρακάμψουν μια μακρά και βαρετή διαδικασία και, αντ’ αυτού, να επικεντρωθούν κυρίως στην ανάπτυξη του σχεδίου.