Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές είχαν την ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους στους πιο δυναμικούς επαγγελματίες από τον τομέα του τουρισμού: Hoteliers, Travel Agents, Tour Operators, Media, Construction Companies, Financial Consultants, Marketing Managers και άλλες ειδικότητες του χώρου.

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας, εξαιτίας των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, η premium έκθεση για ξενοδόχους και villa owners, το 100% Hotel Show, επέστρεψε σηματοδοτώντας την επαναφορά των ξενοδοχειακών εκθέσεων. Στο πλαίσιο της έκθεσης, λοιπόν, διεξήχθησαν και τα 100% Hotel Design Awards που ανέδειξαν τις νέες τάσεις στον ξενοδοχειακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και επιβράβευσαν τις πρακτικές που δημιουργούν ανταγωνιστικά ξενοδοχεία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Οι νικητές Καλύτερο Resort: The Olivar Suites
Με κεντρικό υπόβαθρο έναν ελαιώνα αιώνων και μια εντυπωσιακή παραλία στην περιοχή «Μεσογγή» του δήμου Κέρκυρας, διαμορφώθηκε η ξενοδοχειακή μονάδα Olivar Suites 120 σουιτών και κοινόχρηστων κτιρίων –κτίριο υποδοχής, εστιατόριο, χώροι Spa, αναψυκτήριο και κατάστημα-, συνολικής δόμησης 7.350 τ.μ. σε έκταση συνολικού εμβαδού 26.500 τ.μ., ήπιας κλίσης, έντονης βλάστησης και άμεσης πρόσβασης στη θάλασσα. Η μοντερνιστική αρχιτεκτονική γλώσσα συνδιαλέγεται με στοιχεία τοπικής μορφολογίας. Ξύλινες πέργκολες και έντονη φύτευση προσφέρουν σκίαση στους εξωτερικούς χώρους. Οι χρωματισμοί των υλικών είναι γαιώδεις. Διατηρείται μια απλή, καθαρή παλέτα που απαρτίζεται από λιθοδομές, εμφανές σκυρόδεμα, φυσικά επιχρίσματα, ξύλα και μέταλλα, ώστε να αφομοιωθεί περαιτέρω η επέμβαση στο φυσικό τοπίο.
Εταιρεία: Audo | Κ. Σκρουμπέλος – Φ. Σκρουμπέλος και Συνεργάτες Ο.Ε.
Φωτογράφος: Χρήστος Δράζος

Καλύτερο City Style Hotel: The Modernist, Athens
Το The Modernist Athens στεγάζεται σε ένα κτίριο της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής και της μαζικής ανοικοδόμησης της δεκαετίας του 1950, που αποτελεί ένα αστικό κτίριο με καθαρή γεωμετρία και αυστηρό κάνναβο στις όψεις, ενώ χωρίζεται σε Υπόγειο, Ισόγειο, έξι Ορόφους και Roof Garden. Ο λιτός διάκοσμος στις όψεις με σοβά και σκοτίες αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής της εποχής. Στο Modernist Athens υπάρχει σχεδιαστική ελευθερία ως προς τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις, έτσι υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, όπως π.χ. γυμναστήριο. Όλα τα facilities ακολουθούν το ύφος και των υπόλοιπων χώρων, ώστε να αποτελούν ένα σύνολο.
Εταιρεία: Formrelated Architecture Studio
Φωτογράφος: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Καλύτερη Villa: Herbs Villa (in Ekies All Senses Resort)
Η Herbs Villa βρίσκεται στο περιβάλλον του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ekies All Senses Resort στη Χαλκιδική και αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο κατοίκισης μέσα σε έναν κήπο με βότανα και μεγάλες αυλές. Η συνολική φιλοσοφία βασίζεται στην επαφή του χρήστη με τη φύση και στην ενσωμάτωση των υπαιθρίων χώρων στην καθημερινότητά του. Τα ανοίγματα στις όψεις με τα εσωτερικά ξύλινα παντζούρια αφήνουν το φως να μπει στον χώρο, δημιουργώντας ένα παιχνίδι με επιλεγμένα κάδρα και θεάσεις προς τους κήπους.  Το δάπεδο που έχει επιλεγεί στο ισόγειο είναι η ντόπια πέτρα Λακκώματος στη φυσική της απόχρωση με πατίνα παλαίωσης, ενώ στον όροφο έχουν τοποθετηθεί μεγάλα ξύλινα πάνελ. Οι υφές ακολουθούν μια γήινη χρωματική παλέτα σε συνέχεια με τις αποχρώσεις της πέτρας.
Εταιρεία: Agarch+ Architects
Φωτογράφος: Anima Vision / Νίκος Κοντοσταυλάκης

Καλύτερο Boutique Style Hotel: Monsieur Didot
Το Babatchas Design Studio παρουσίασε την αναγέννηση του Monsieur Didot, ενός Boutique Hotel που χαρίζει στον επισκέπτη ένα μυστικιστικό ταξίδι στη διαχρονική γοητεία της τέχνης και τη μοναδική αίσθηση της παλιάς Αθήνας. Οι εσωτερικοί χώροι σχεδιάστηκαν από το Babatchas Design Studio, έχοντας κατά νου να γίνουν οι λιγότερες δυνατές επεμβάσεις στους αρχικούς χώρους του κτιρίου. Σκοπός ήταν να επιτευχθεί η νέα λειτουργία του ως Boutique ξενοδοχειακής μονάδας, διατηρώντας στο επίκεντρο το κύριο χαρακτηριστικό των νεοκλασικών κτιρίων: Την κλιμάκωση της διαδρομής του επισκέπτη μέσα από μια αλληλουχία εντυπωσιακών, εναλλασσόμενων, ψηλοτάβανων χώρων, που αποκαλύπτουν ακόμα και παλιές, διακοσμημένες οροφές, τις οποίες ανακάλυψαν οι συντηρητές του ξενοδοχείου στον χώρο της εισόδου.
Εταιρεία: Babatchas Design Studio
Φωτογράφος: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Καλύτερο Luxury Apartment: Santorini Sky
Το Santorini Sky βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Προφήτη Ηλία στη νοτιοδυτική πλαγιά του βουνού, 550 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με πανοραμική θέα σε όλο το νότιο τμήμα του νησιού και το Αιγαίο πέλαγος. Η σύνθεση αποτελείται από τρεις υπόσκαφες κτιριακές οντότητες, που φιλοξενούν στο σύνολό τους 6 αυτόνομα πολυτελή διαμερίσματα. Το Santorini Sky σχεδιάστηκε σε μια γραμμική διάταξη παράλληλα με το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους. Σκοπός του σχεδιασμού ήταν η μείωση του μεγέθους της παρέμβασης και η βέλτιστη δυνατή ένταξη των υπόσκαφων κτηρίων στην τοπογραφία της πλαγιάς. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου, η βλάστηση γίνεται σταδιακά μέρος του τοπικού οικοσυστήματος γεμάτου από λεβάντες, θυμάρι και δενδρολίβανο, επιτρέποντας στο κτίριο να γίνει μέρος του τοπίου.
Εταιρεία: Βασίλης Ζώρζος
Φωτογράφος: Γιώργος Φάκαρος, Θεμιστοκλής Καλτσίδης, Νίκος Κορακάκης

Καλύτερο Δωμάτιο / Μπάνιο & Καλύτερο Lobby/Foyer/Reception: Kalesma
Το Κάλεσμα είναι καρπός της στενής συνεργασίας μεταξύ K-Studio, Studio Bonarchi και των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου, που συγκεράζει τον μοντερνισμό με την τοπική παράδοση, σε μια πρόταση που επανακαθορίζει τη μυκονιάτικη φιλοξενία, προσφέροντας μια χαλαρή εμπειρία της ζωής στο νησί. Αγκαλιάζοντας την ωμή ομορφιά του ξερού βραχώδους τοπίου και του χαρακτηριστικού μπλε της θάλασσας, και με έμπνευση την απλή ειλικρίνεια της παράδοσης του νησιού, σχεδιάστηκε ένα «χωριό» από λευκά σοβατισμένα κτίσματα, αραδιασμένα σαν να σκαρφαλώνουν στην πλαγιά, γύρω από μια κεντρική πλατεία από κοινόχρηστους χώρους. Η παράδοση, η ιστορία και το αλώνι στάθηκαν αφετηρίες που υπαγόρευσαν την ανάγκη ενός στοιχειώδους διαλόγου μεταξύ του μοναδικού περιβάλλοντος και των εσωτερικών χώρων, ώστε αυτά να συνδεθούν άρρηκτα.
Εταιρεία: K-Studio, Δημήτρης & Κωνσταντίνος Καραμπατάκης + Studio Bonarchi, Βαγγέλης Μπόνιος
Φωτογράφος: Γιώργος Κορδάκης, Βαγγέλης Πατεράκης

Καλύτερος Περιβάλλων Χώρος: Native Beach Villa by Elafonissi Villas
Μια μικρή κατοικία πάνω σχεδόν στη θάλασσα, ενταγμένη στο τοπίο σε «συνομιλία» με τη φύση. Η μελέτη της κατοικίας ξεκίνησε το 2017 και τελείωσε το 2018, ενώ η κατασκευή διήρκεσε δύο χρόνια, από το 2019 έως το 2020. Χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά από την περιοχή, τοπική πέτρα, μέταλλα σε χρώμα της σκουριάς, ξύλα-κλαδιά καστανιάς, κουρασανίτ σε χρώμα του εδάφους εξωτερικά και γκρίζο εσωτερικά, πλάκες τύπου πέτρας στα δάπεδα, βουρτσισμένο ιρόκο στα κουφώματα. Το εξωτερικό δάπεδο είναι από «πατημένο» χώμα και πελεκητή πέτρα της περιοχής. Ένα καθαρό ορθογώνιο deck ορίζει το εξωτερικό καθιστικό και καταλήγει σε εξέδρα πάνω από τη θάλασσα.
Εταιρεία: Paly Architects
Φωτογράφος: Γιώργος Αναστασάκης

Καλύτερο All Day Restaurant: Pallas Philocaly (Restaurant)
Το κτίριο βρίσκεται στην Ακτή Τομπάζη, στο παραλιακό μέτωπο της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Η πρόσοψη του κτιρίου είναι σε επαφή με τη λιμενική ζώνη και η νότια πλευρά του με τον λόφο Καστέλι. Ζητούμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης και της μελέτης διακόσμησης ήταν να μετατραπεί ο χώρος σε επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος και πώλησης αγαθών. Η μελέτη διακόσμησης σκοπό έχει την ανάδειξη των δομικών στοιχείων του κτιρίου, διαμέσου ενός αρμονικού συνδυασμού, παλαιών και νέων υλικών και τεχνικών. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κυρίως το μωσαϊκό, το μάρμαρο και το μασίφ ξύλο με μπρούτζινες λεπτομέρειες.
Εταιρεία: Δημιουργική ΕΠΕ
Φωτογράφος: Νίκος Ιγγλεζάκης

Καλύτερο Κέντρο Ευεξίας: Aeonic Suites and Spa
Χωροθετημένο στον Κόλπο του Κόρφου, στη δυτική πλευρά του νησιού της Μυκόνου, το Aeonic Suites and Spa αποτελεί μια νέα ξενοδοχειακή πρόταση πολυτέλειας, που ανταλλάσσει την υπερβολή για αυθεντικότητα με την ελκυστικότητα για εκλεπτυσμό. Η σχεδιαστική φιλοσοφία ξεχωρίζει σε καθαρούς μοντέρνους χώρους, με χωρικές «στιγμές», οι οποίες εξαίρουν την ομορφιά του ατελούς. Αφιερωμένο στην έννοια του σύγχρονου μινιμαλισμού, τα χρώματα, τα σχήματα και οι υφές αποφεύγουν την υπερβολή και την ποσότητα, συνθέτοντας ισορροπημένους  χώρους οι οποίοι αποπνέουν μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης μέσω της απλότητας. Εξωστρεφείς και κοινωνικοί, τόσο ο χώρος εστίασης όσο και η διαμόρφωση του καθιστικού στρέφονται προς τον περιβάλλοντα χώρο, απολαμβάνοντας τη θέα του πλούσιου κήπου και της θάλασσας.
Εταιρεία: Stones and Walls
Φωτογράφος: Μυρτώ Ιατροπούλου

Ειδικό Βραβείο Μη Υλοποιημένου Έργου: The Green Luxury Villas
Το συγκρότημα κατοικιών The green luxury villas επιχειρεί να προτείνει μια εμπειρία διαμονής που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού και φυσικού τοπίου της Μυκόνου με ένα σύνολο πολυτελών παροχών και ανέσεων. Το συγκρότημα αποτελείται συνολικά από οκτώ ανεξάρτητα κτίρια -επτά κτίρια κατοικίας (βίλες) δύο έως πέντε δωματίων, και ένα κτίριο υποδοχής και εστιατορίου. Τα κτίρια αναπτύσσονται στο ανάγλυφο του οικοπέδου, έτσι ώστε ο κάθε χώρος να απολαμβάνει τη μέγιστη δυνατή θέα προς τη θάλασσα. Κάθε κτίριο αποτελείται από συνθέσεις δύο ή τεσσάρων λευκών όγκων, μία ορθογωνικού σχήματος, πλάκα από θραπιναριστό σκυρόδεμα και φυτεμένο δώμα, η οποία εδράζεται πάνω στους λευκούς όγκους και σε κάποιες περιπτώσεις από έναν όροφο σε χαμηλότερο επίπεδο από εμφανή λιθοδομή.
Εταιρεία: Χωρογράφοι
Φωτογράφος: 500s studio

Ειδικό βραβείο καλύτερης φωτογράφισης: Olea All Suite Hotel
Το Olea All Suite Hotel, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου με θέα το απέραντο μπλε του Ιονίου, είναι ένα σύνολο από σουίτες όπου συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο οι βασικές αρχές της μεσογειακής αρχιτεκτονικής με επιλεγμένα στοιχεία τροπικού μοντερνισμού. Ένα σύνολο που έχει αποσπάσει βράβευση για το design του, αποπνέοντας σύγχρονη κομψότητα και λιτή πολυτέλεια. Φωτογραφικά εμπνευστήκαμε ένα φανταστικό σενάριο όπου το όριο ανάμεσα στη φύση και την ανθρώπινη παρουσία είναι ελεύθερο και η φιλοξενία με το φυσικό τοπίο συμβιώνουν με απροσδόκητους τρόπους.
Εταιρεία: Νίκος Κοντοσταυλάκης
Φωτογράφος: Anima Vision / Νίκος Κοντοσταυλάκης