Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες, ή αλλιώς οι θεματικές έννοιες, που διαπνέουν το νέο τεύχος του Architect που κρατάτε στα χέρια σας και το διαβάζετε.

Κατ’ αρχάς, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των ξενοδοχείων έχει επαναπροσδιοριστεί λόγω της αλλαγής στο πνεύμα και το περιεχόμενο του hospitality. Μιλώντας με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, αντιλαμβανόμαστε πως στη σημερινή εποχή ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να σχεδιάζεται γραμμικά ή μόνο με βάση τους κανόνες της αισθητικής και της λειτουργικότητας. Επιπλέον, ο σωστός σχεδιασμός συνυπολογίζει όλες τις πτυχές της διαμονής του επισκέπτη, όλη την εμπειρία της φιλοξενίας και, ασφαλώς, καταλήγει σε έναν βασικό στόχο: στη διαμόρφωση μοναδικών εμπειριών για τον επισκέπτη και χρήση του κτιρίου. Στο αφιέρωμα που φιλοξενούμε, λοιπόν, απευθυνθήκαμε σε αρχιτέκτονες που έχουν καταξιωθεί στον σχεδιασμό πρωτοπόρων και εμπνευσμένων ξενοδοχείων. Τους ζητήσαμε να τοποθετηθούν και να μοιραστούν τις απόψεις τους για κομβικά θέματα του σχεδιασμού των ξενοδοχειακών χώρων, ενώ μας παρουσίασαν τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα που έχουν υλοποιήσει.

Στη συνέχεια, το Architect καταπιάνεται με το θέμα του φωτισμού στα αρχιτεκτονικά έργα. Οι επαγγελματίες με τους οποίους συνομιλήσαμε, σχολιάζουν τις τάσεις, τις δυσκολίες και τις λύσεις του αρχιτεκτονικού φωτισμού σε κάθε είδους έργα. Ένα τέτοιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εταιρείας που έχει διακριθεί στον ποιοτικό φωτισμό είναι και η ProLight. Ο lighting designer και Sales/Marketing Manager της εταιρείας, ο Daniel Frampton, περιγράφει την εξειδίκευση της ProLight τόσο στη μελέτη φωτισμού όσο και στα προϊόντα που εκπροσωπούν στην ελληνική αγορά. Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός, αν και παραμελημένος στη δεκαετία του ’90, πλέον θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα της αρχιτεκτονικής μελέτης, αποτελεί συνώνυμη έννοια με το αρχιτεκτονικό όραμα, ενώ ακολουθεί τις εξελίξεις σε θέματα τεχνολογίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Από το περιοδικό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Τόσο λόγω του προγράμματος «Εξοικονομώ» που αναμένει η αγορά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και της γενικότερης τάσης για ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιμα κτίρια. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε συνομιλήσαμε με τον Στέφανο Παλλαντζά, Πιστοποιητή Παθητικών Κτιρίων για θέματα όπως παθητικό κτίριο, nZEB, ενεργειακός σχεδιασμός κτιρίων, προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, μεταξύ άλλων, «υπάρχουν πολλές νέες προκλήσεις για την αρχιτεκτονική και τους αρχιτέκτονες, αλλά θεωρώ πως μπορούν μεθοδικά και αποτελεσματικά να αντεπεξέλθουν, αν βοηθήσουμε όλοι και μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρία. Φυσικά οι αρχιτέκτονες πρωτίστως πρέπει να κατανοήσουν πως πρέπει να βάλουν στην ατζέντα τους το γεγονός ότι ή ενέργεια δεν είναι πλέον φθηνή, δεν θα ξαναείναι ποτέ και γι’ αυτό δεν θα πρέπει πλέον να καταναλώνεται ανεξέλεγκτα στα κτίρια».