Ένα ενδιαφέρον project βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα… σκαριά, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του και αναμένει την έκδοση οικοδομικής άδειας. Ο Δημήτρης Μουστρούφης και οι Moustroufis Architects βρίσκονται πίσω από τις Alcyone Residences, δύο κατοικίες στη Νέα Μάκρη οι οποίες βρίσκονται σε μια ιδανική τοποθεσία, λίγα μέτρα από τη θάλασσα, και «βλέπουν» προς τον Πεταλιό Κόλπο -έναν κόλπο του Αιγαίου Πελάγους.
Το project αποτελείται από δύο πανομοιότυπες εξοχικές κατοικίες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μοιάζουν με μια ενοποιημένη δομή. Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για δύο κατοικίες οι οποίες είναι εντελώς ανεξάρτητες η μία από την άλλη, με την κύρια είσοδο από τον δρόμο να αποτελεί το μοναδικό στοιχείο που τις ενώνει.
Τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού
Για ένα επιτυχημένο εξοχικό, τρία είναι τα στοιχεία που έχουν ρόλο-κλειδί: το φυσικό φως, το νερό και τα φυτά. Έτσι, η αρχιτεκτονική προσέγγιση των κατοικιών έλαβε υπόψη της αυτά τα στοιχεία και έβαλε ως στόχο να τα ενισχύσει. Επίσης, χάρη στην προσέγγιση που ακολούθησε ο Δημήτρης Μουστρούφης, τα όρια ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο έγιναν πιο θολά και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες συρόμενες πόρτες, οι οποίες ξεκινούν από το δάπεδο και φτάνουν μέχρι την οροφή, προς την πισίνα και τον κήπο.
Η κύρια είσοδος από τον δρόμο γίνεται από την πίσω πλευρά του οικοπέδου, κάτι που επιτρέπει την ανάπτυξη των κατοικιών με τέτοιο τρόπο ώστε οι περισσότεροι χώροι να «κοιτάνε» τον κόλπο. Κάθε κατοικία διαθέτει τις δικές της θέσεις στάθμευσης εντός των ορίων του οικοπέδου. Στο ισόγειο κάθε κατοικίας βρίσκονται η είσοδος και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως το σαλόνι, η τραπεζαρία, η κουζίνα και το μπάνιο των επισκεπτών. Στον δε πρώτο όροφο βρίσκονται όλα τα υπνοδωμάτια, ενώ κάθε κατοικία διαθέτει roof garden με μπαρ και υπαίθριο καθιστικό με θέα τον κόλπο.
Τα υλικά των κατοικιών
Για τις Alcyone Residences έγινε η επιλογή μιας παλέτας υλικών με στόχο την ενίσχυση της αίσθησης γαλήνης και ηρεμίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, και της καλοκαιρινής ατμόσφαιρας που προβάλλει ο σχεδιασμός. Για τη βάση του κτιρίου, καθώς και τους μεγάλους συμπαγείς όγκους που βρίσκονται στην πίσω πλευρά της κατασκευής, έχει προβλεφθεί να χρησιμοποιηθεί πέτρα τραβερτίνο, η οποία ενισχύει την αίσθηση στερεότητας. Ένας πιο ρευστός όγκος λευκού σοβά, ο οποίος αποτελεί το περίβλημα ουσιαστικά του πρώτου ορόφου, διακόπτει αυτή τη στερεότητα. Τέλος, όλα τα χαλύβδινα στοιχεία, όπως οι πέργκολες και το σύστημα σκίασης των προσόψεων, προσθέτουν κάποιες πιο σκούρες πινελιές -σε γήινους τόνους, πάντα.