Τα κατακόρυφα στοιχεία της νέας πρόσοψης, τα ρευστά όρια του εσωτερικού με το εξωτερικό και η interior ατμόσφαιρα προσκαλούν τον επισκέπτη σε έναν σύγχρονο φιλόξενο χώρο με έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις.

Η επικαιρότητα είναι γεμάτη από ανακαινίσεις ξενοδοχειακών χώρων σε όλη την Ελλάδα. Οι ξενοδοχειακές μονάδες, θέλοντας να επιτύχουν ένα μοντέρνο και θελκτικό περιβάλλον για τους πελάτες τους, ανακαινίζουν κατά καιρούς τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τους χώρους, προσπαθώντας να παρέχουν μία μοναδική εμπειρία διαμονής. Κάθε χώρος θα πρέπει να έχει τον δικό του χαρακτήρα σχεδιαστικά, ενώ παράλληλα να εναρμονίζεται με το ευρύτερο design του κτιρίου. Τα επίπεδα φυσικού και τεχνητού φωτισμού, η διαμόρφωση του μπάνιου, οι χρωματικές αποχρώσεις στους τοίχους και στα έπιπλα, καθώς και η διαμόρφωση των εστιατορίων και των μπαρ, αποτελούν μερικά μόνο στοιχεία που επηρεάζουν το ύφος ενός ξενοδοχείου.

Ωστόσο, αρκετές φορές απουσιάζει ίσως το σημαντικότερο στοιχείο μιας ανακατασκευής, που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ιστορία. Οποιοδήποτε κτιριακό έργο, και δη αυτό που είναι άμεσα συνυφασμένο με τη φιλοξενία, πρέπει να διηγείται το δικό του αφήγημα, να προσφέρει τη ζεστασιά των αναμνήσεων, να είναι ένας αληθινός και ζωντανός χώρος, όχι μια απρόσωπη σύζευξη ύλης, χρωμάτων και φωτισμού.
Καλώς ήρθατε, λοιπόν στο ανανεωμένο ARCUS Luxury Suites στην Κάρπαθο, ένα ξενοδοχείο που χάρη στις αρχιτεκτονικές επιλογές των A&M Architects αναδεικνύει την προσωπική ιστορία των ιδιοκτητών με τα χρώματα του Αιγαίου με μια σύγχρονη προσέγγιση.

Η πρόσοψη σε… κίνηση
Τοποθετημένο κατά μήκος του παραθαλάσσιου δημοτικού δρόμου στα Πηγάδια της Καρπάθου, και απέχοντας μόλις 20 μέτρα από την ακτογραμμή, το νέο ξενοδοχείο «ARCUS Luxury Suites» ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στους επισκέπτες επιδεικνύοντας μια ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα. Αρχικά κατασκευασμένο το 1990 ως ξενοδοχείο, το κτίριο έχει υποστεί μια ολοκληρωτική ανακαίνιση, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, υιοθετώντας ένα νέο χαρακτήρα και ταυτότητα. Αρχικά χαρακτηριζόμενο από τα έντονα τοξωτά σχέδια που έφερε στην όψη, το κτίριο εκπέμπει πλέον μια φρέσκια αλλά διαχρονική αύρα, ευθυγραμμιζόμενη απρόσκοπτα με το ανανεωμένο αφήγημα του ξενοδοχείου.

Η «ακατάστατη» δόμηση που καθορίζει το περιβάλλον στην τριγύρω περιοχή υπηρέτησε ως βάση για μια πιο γεωμετρική και δομημένη προσέγγιση, ενσωματώνοντας μια αίσθηση γαλήνης στο συνολικό τοπίο και το παράκτιο πρόσωπο. Κύριο στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι η αίσθηση κίνησης που επιτυγχάνεται από τη νέα πρόσοψη. Αυτή η αίσθηση διατυπώνεται μέσω των κατακόρυφων στοιχείων που τρέχουν έξω από την πρόσοψη, ακολουθώντας ένα κυματοειδές χάραγμα που αναφέρεται άμεσα στο στοιχείο της θάλασσας. Η ποικιλία της πυκνότητάς τους και η ελαφρά μετατόπιση από όροφο σε όροφο συντελούν στην ενίσχυση της ψευδαίσθησης αυτής της εύθραυστης κίνησης. Οι βεράντες σχεδιάζονται με στόχο να ενισχύσουν τη γλυπτική ποιότητα των κατακόρυφων στοιχείων σε μια αρκετά γεωμετρική προσέγγιση με ανεξάρτητους όγκους που προεξέχουν από την πρόσοψη, εξασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Οι πλευρικές κατακόρυφες προβολές ενισχύουν την ιδιωτικότητα των κατοίκων του ξενοδοχείου, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο αξίας στην εμπειρία του χρήστη.

Ο συμβολισμός της τοξωτής εισόδου
Διαφοροποιούμενο από το υπόλοιπο κτίριο, το επίπεδο του εδάφους σχηματίζει μια ενοποιημένη οριζόντια ζώνη, με διαφάνεια και άμεση οπτική επαφή μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού γίνονται ρευστά, επιτρέποντας στο φυσικό φως να λουστεί τις λειτουργίες του ισογείου, δημιουργώντας χώρους που προσκαλούν σε εξερεύνηση. Η είσοδος προστατεύεται από ένα χαρακτηριστικό, τοξωτό προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το όνομα του ξενοδοχείου, «ARCUS Luxury Suites», μεταδίδει ένα συμβολικό μήνυμα, καλώντας τον επισκέπτη να εισέλθει στο χώρο και να ανακαλύψει πώς το στοιχείο των τόξων έχει μεταβεί από την αρχική πρόσοψη του κτιρίου στο εσωτερικό του, με εντελώς νέο χαρακτήρα και φρέσκια προσέγγιση.

Οικογενειακές αναμνήσεις και σπιτική ατμόσφαιρα
Με την επιθυμία των ιδιοκτητών για επανασύνδεση με τις πατροπαράδοτες ρίζες τους, η ανακατασκευή του ξενοδοχείου και η έναρξη ενός νέου εστιατορίου στο ισόγειο αντλούν έμπνευση από αγαπημένα αναμνηστικά και συναισθηματικές μνήμες του παρελθόντος και της ζωής τους στο εξωτερικό, μια συγκινητική περιπέτεια που διαπνέει το εσωτερικό με μια εκφραστική αίσθηση νοσταλγίας και σύγχρονης κομψότητας. Κάθε πτυχή του εσωτερικού σχεδιασμού φέρει σημασία, λειτουργώντας ως κανάλι για την έκφραση συναισθημάτων και φιλοδοξιών που συνδέονται με την έννοια της «επιστροφής στο πατρικό σπίτι».

Εξισορροπώντας στοιχεία από την παρελθοντική εποχή με μια φρέσκια οπτική γωνία, ο σχεδιασμός αποτυπώνει με ευκολία την ουσία μίας vintage αισθητικής, χρησιμοποιώντας ζεστές ρετρό αποχρώσεις, κεραμικά πλακίδια που θυμίζουν το Αιγαίο Πέλαγος και επίπλωση που αποδίδει φόρο τιμής στην παραδοσιακή τέχνη. Η σύνθεση ζωντανών χρωμάτων, υφιστάμενων υλικών και λεπτών σχεδίων προάγει μια καλοδεχούμενη ατμόσφαιρα, που πλέκει ένα αφήγημα ρομαντισμού και φιλοξενίας. Από το γοητευτικό μπαρ διακοσμημένο με αποχρώσεις που αντανακλούν το Αιγαίο τοπίο έως τα δωμάτια των επισκεπτών σε κάθε όροφο, ένας εκκεντρικός αλλά συνεκτικός συνδυασμός μίας bohemian κομψότητας καταλαμβάνει την πρώτη θέση, προσδίδοντας γοητεία σε αυτή τη νέα αρχή.

Η ομάδα πίσω από το έργο
Τίτλος: ARCUS Luxury Suites
Τοποθεσία: Πηγάδια, Κάρπαθος
Μέγεθος: 1.125 τ.μ.
Αρχιτεκτονική μελέτη και σχεδίαση:
Μιχάλης Μαυρολέων, Έστα Γεωργαλά, Γεώργιος Νοταράς, Λη Ζυγούρας, Ιωάννα Φλουρή, Αλέξανδρος Πασχαλούδης, Παντελής Τάτσος
Εσωτερικός σχεδιασμός (Interior design): Ολίβια Στάθη, Αθηνά Μητροπούλου, Αθηνά Μωραΐτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη (MEP): Σωτήρης Παντελιάδης, Μάριος Κακλαμάνος
3D Visuals: Κατερίνα Παπαμιχάλη, Παναγιώτης Μπερδούσης, Κωνσταντίνος Μαρούλας, Ξένια Λιώδη
Γραφικά: Φανή Φωταράκη
Project Management: Θεοχάρης Σταματιάδης, Μανόλης Ματθαίος, Μάριος Κακλαμάνος, Σωτήρης Θεοδώρου, Ευδοκία Τσάνταλη, Μαρία Καραγιάννη