Η προσεκτική επιλογή υλικών συνέβαλε στη δημιουργία ενός δυναμικού χώρου εστίασης, παρά τα περιορισμένα τετραγωνικά.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα καταστήματα εστίασης κάνουν την εμφάνισή τους στις γειτονιές και τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Πώς μπορεί λοιπόν ένας νέος τέτοιος χώρος να ξεχωρίσει για να αναδείξει και τα προϊόντα που προσφέρει; Εδώ, έρχεται η αρχιτεκτονική και το προσεγμένο interior design. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Dos Margaritas στη Θεσσαλονίκη.

Καλαίσθητος σχεδιασμός σε περιορισμένο χώρο
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Nonpareil ανέλαβε τη μελέτη ενός καταστήματος 65 τ.μ. με σκοπό τη δημιουργία ενός γαστρονομικού προορισμού που συνδυάζει την πίτσα με το κοκτέιλ. Το κατάστημα βρίσκεται σε ένα προνομιακό σημείο της Θεσσαλονίκης, σε μία αστική γειτονιά της πόλης με θέα το παραλιακό μέτωπο.
Όπως περιγράφει η επικεφαλής αρχιτέκτων του γραφείου, Εύη Βερβελίδου: «Στόχος της μελέτης ήταν ο βέλτιστος χειρισμός του περιορισμένου χώρου, χωρίς να υπονομεύεται η αισθητική λεπτομέρεια. Πρόθεση της σχεδιαστικής ομάδας αλλά και επιθυμία των πελατών ήταν η δημιουργία μίας οπτικά ‘’ανοιχτής’’ προς το κοινό κουζίνας με παραδοσιακό ξυλόφουρνο και έναν χώρο για μπαρ που συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται σε έναν κοινό τόπο, ώστε ο κάθε πελάτης να μπορεί να παρακολουθεί την διαδικασία παρασκευής πίτσας και κοκτέιλ».

Προτεραιότητα στη λειτουργικότητα
Λόγω λοιπόν του περιορισμένου χώρου, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το πολυσύχναστο σημείο του καταστήματος, επιλέχθηκαν παρεμβάσεις, σχεδιαστικά μοτίβα και υλικά που αναδεικνύουν τη λειτουργικότητα του χώρου.
Η απλότητα, οι καθαρές γεωμετρικές γραμμές και η απουσία διακοσμητικών στοιχείων ήταν η αρχή του σχεδιασμού που ακολουθήθηκε, εξηγεί η αρχιτέκτων. «Κάθε στοιχείο που συνθέτει την τελική εικόνα σχεδιάστηκε με επιμέλεια και εξυπηρετεί έναν πρωτίστως λειτουργικό ρόλο, ενώ η προσεκτική επιλογή των υλικών και των υφών δημιουργούν ένα δυναμικό περιβάλλον.

Τα χειροποίητα πλακάκια σε μπορντό αποχρώσεις, το ζωηρό aquarelle μάρμαρο, το μωσαϊκό δάπεδο που διατηρήθηκε και επισκευάστηκε, η τεχνοτροπία στους τοίχους, οι μεταλλικές λεπτομέρειες και ο θερμός φωτισμός δημιουργούν το σκηνικό όπου πρωταγωνιστές είναι πάντα η πίτσα και τα κοκτέιλ».
Και, για να συμπληρώσουμε, ο πελάτης δεν είναι ένας απλός επισκέπτης, αλλά ένας θεατής που «συμμετέχει» στη διαδικασία της κουζίνας και του μπαρ, βιώνοντας μια γαστρονομική εμπειρία που θα μετουσιωθεί σε ανάμνηση.

Η ομάδα πίσω από το έργο
Τίτλος: Dos Margaritas pizza & cocktails
Κατηγορία: Interior design
Μελέτη-σχεδιασμός: Studio Nonpareil,
Εύη Βερβελίδου
Κατασκευή: Studio Nonpareil, Εύη Βερβελίδου
Χρονολογία ολοκλήρωσης: Ιούνιος 2023
Φωτογραφίες: Στέφανος Τσακίρης