Ένα οικιστικό έργο που εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό, τη λειτουργικότητα και τη ρευστότητα, που κυριαρχεί σε όλους τους χώρους.

Τη χώρα των Λωτοφάγων τη γνωρίζουν όλοι όσοι είχαν μια επαφή με την Οδύσσεια. Είναι το μέρος όπου ένας μυθικός λαός έτρωγε λωτούς και ένιωθε μια πρωτόγνωρη αίσθηση ειρηνικής απάθειας και ευφορίας. Πολλές φορές η αρχιτεκτονική δανείζεται ονόματα της ιστορίας και της μυθολογίας απλά για να εντυπωσιάσει. Άλλες φορές, όμως, το όνομα αντικατοπτρίζει την ταυτότητα του έργου και ταυτόχρονα καθορίζει η φυσιογνωμία της ύλης. Το δεύτερο ισχύει απόλυτα με το έργο LΩTOS από τους The Hive Architects.

Πώς γεννήθηκε
Ο LΩTOS, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες, είναι ένα τριγωνικό οικόπεδο κεντροβαρικά της Μηλιακής ενδοχώρας, που σε συνδυασμό με τη μοναδική τοπιογραφία του νησιού αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία ενός έργου ιδιαίτερης ογκοπλαστικής και λειτουργικής διάρθρωσης.
Αφορμή για το ιδιαίτερης αισθητικής έργο αποτέλεσαν οι βιωματικές περιπλανήσεις των δημιουργών του σε γνωστές παραλίες του νησιού (όπως το Σαρακήνικο και ο Παπάφραγκας, ειδυλλιακά τοπία με σπηλιές και δαιδαλώδεις διαδρομές) καθώς και η ανάγκη δημιουργίας ενός εσωστρεφούς αρχιτεκτονήματος με έντονα χωρικά ερεθίσματα, καθοδηγούμενη από την έλλειψη ενδιαφέροντων οπτικών φυγών τριγύρω.

Λεπτά όρια
Το αποτέλεσμα είναι τρία ισχυρά, καμπύλα τοιχία, που έρχονται να επιμερίσουν τη σύνθεση σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, εισάγοντας έτσι έντονη ρευστότητα στην κίνηση. Κοιτάζοντάς το από ψηλά, σου δίνεται η εντύπωση πως τα όρια του έργου LΩTOS μεταβάλλονται και πλάθονται στη στιγμή.

Προχωρώντας, τρία ζεύγη δωματίων υπαγορεύουν το λειτουργικό κομμάτι, τα οποία μορφολογικά έρχονται σαν χορδή να γεφυρώσουν τμήμα των καμπύλων τοιχίων, δημιουργώντας ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους-αυλές, εκατέρωθέν τους.
Μια πισίνα σε σχήμα δακτυλίου περικυκλώνει τη σύνθεση, ορίζοντας με διακριτικό τρόπο τα όρια των διαμορφούμενων δοχείων ζωής. Η νοητή προέκταση των καμπύλων τοιχίων αποτυπώνεται στο έδαφος με στρογγυλές περιοχές πυκνής φύτευσης, δημιουργώντας ένα συμπληρωματικό φίλτρο ιδιωτικότητας.

Η ομάδα πίσω από το έργο
Αρχιτεκτονικό Γραφείο: The Hive Architects
Αρχιτεκτονική Ομάδα: Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θεόδωρος Πανόπουλος
Επιφάνεια: 207,34 m2
Μελέτη: 2020
Έτος υλοποίησης: έως τα τέλη του 2025