Το ξενοδοχείο Kalesma στην περιοχή Αλεόμανδρα της Μυκόνου έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά από το Γραφείο K-Studio και Studio Bonarchi, και σε απόλυτη συνεργασία με τα δύο Γραφεία, η Μελετητική μας Εταιρεία Livingscapes Mathioudakis εκπονήσε την Μελέτη του συνόλου των περιβαλλόντων χώρων για το κομμάτι των φυτοτεχνικών επεμβάσεων σε επίπεδο conceptual masterplan.
Στόχος της Mελέτης μας ήταν να εντάξουμε το φυσικό περιβάλλον και τοπίο τόσο της Μυκόνου όσο και της ευρύτερης Μεσογείου μέσα σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους του ξενοδοχείου. Η σχεδιαστική αρχιτεκτονική ιδέα των K-Studio, του μυκονιάτικου χωριού, μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε μια πολύ μεγάλη έρευνα σε είδη φυτών και δένδρων που φύονται αποκλειστικά στις Κυκλάδες αλλά και συγκεκριμένα στη Μύκονο.

Ταύτιση μελέτης και χώρου
Αναζητήσαμε ποικιλίες φυτών που αντέχουν στον δυνατό άνεμο και στις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, αλλά την ίδια στιγμή έχουν αρκετή ανθοφορία κατά τη διάρκεια πλήρους λειτουργίας του ξενοδοχείου. Καταλήξαμε λοιπόν σε ξηροφυτικά είδη με συγκεκριμένες ποικιλίες άγριας ρίγανης, μυκονιάτικου θυμαριού, άγριας λεβάντας καθώς και διαφόρων ειδών από μια παλέτα από αγρωστώδη που δημιουργούν ένα απίστευτο χορευτικό σκηνικό όταν φυσάει το κυκλαδίτικο μελτέμι. Σε συνδυασμό με τη χρήση σκληρών υλικών, όπως πέτρες που υπήρχαν ήδη στο ακίνητο κατά την εκσκαφή, καθώς και με τη χρήση χαλικιού σε γήινα χρώματα, που υπήρχαν και τα δύο σαν στοιχεία στην αρχιτεκτονική μελέτη, θέλαμε να πετύχουμε τον πλήρη εναρμονισμό του υπάρχοντος τοπίου του νησιού με τη νέα αρχιτεκτονική και με τη μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου σε επίπεδο φυτοτεχνικών παρεμβάσεων.

Στόχος του landscape conceptual masterplan ήταν να απολαμβάνει πλήρως ο επισκέπτης και ο ένοικος του ξενοδοχείου σε απόλυτο βαθμό την κυκλαδίτικη φύση τόσο σε επίπεδο αισθητικό όσο και αισθητηριακό, καθώς με όλες τις αισθήσεις του να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το σύνολο του concept που θα εξελίσσεται με βάση τις εποχές και κυρίως τους καλοκαιρινούς θερμούς μήνες.
Μελέτες τοπίου για έργα κάθε κλίμακας

Η μελέτη για το ξενοδοχείο στη Μύκονο αποτελεί ένα από 6.700 ολοκληρωμένα έργα που έχει παραδώσει το Γραφείο Μελετών Livingscapes Mathioudakis IKE. Στα 35 και πλέον χρόνια ενεργούς δραστηριότητας, στόχος μας πάντα είναι να επεξεργαζόμαστε συστηματικά όλα τα κοινωνικά, οικολογικά, γεωγραφικά, γεωμορφολογικά, εδαφολογικά και κλιματικά στοιχεία ώστε να έχουμε και σχεδιαστικά και μελετητικά αλλά και κατασκευαστικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαθέτουμε μεγάλη εξειδίκευση σε Soft και Hard Landscape αλλά και σε Urban Design και Urban Planning.