Το Metaxa Liknon είναι ένας φόρος τιμής στο παρελθόν του δημοφιλούς brand, αλλά και μια γέφυρα στο μέλλον, μια δέσμευση για ένα αειφόρο μέλλον σε μια μεσογειακή όαση βιοποικιλότητας, τη Σάμο.

Tο αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio συνέλαβε το όραμα και συμμετείχε στην υλοποίηση ενός κτιρίου μοναδικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής. Ο λόγος για το Metaxa Liknon, το μουσείο της οικογένειας οινοπνευματωδών ποτών Μεταξά, στον χωριό Βουρλιώτες της Σάμου.

Οι προκλήσεις του έργου ξεπερνούσαν τις συνηθισμένες δυσκολίες, καθώς έπρεπε αφενός να δημιουργηθεί ένα κτίριο-σημείο αναφοράς που δεν θα είναι αφιερωμένο μόνο στο brand, αλλά και να ενσωματώνεται στη φυσική περιοχή, υψηλής βιοποικιλότητας, της Σάμου. Παράλληλα, έπρεπε το κτίριο να αφηγείται την ιστορία του Οίκου Μεταξά, με χωρικές και αισθητηριακές εμπειρίες που θα συνενώνονται σε μια ντόπια, παραδοσιακή και συγχρόνως καινοτόμα, ταυτότητα φιλοξενίας και ευζωίας.
Το αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες…

Εκεί που γεννιέται το γλυκό μοσχάτο σταφύλι
Οι αρχιτέκτονες του K-Studio σχεδίασαν ένα παραδοσιακό κτίριο μουσείου, που καλεί τους επισκέπτες να περιπλανηθούν –και κάτω– από τη γενέτειρα του γλυκού μοσχάτου σταφυλιού, επιλέγοντας μια σχεδιαστική γλώσσα που προκαλεί την τραχιά ατμόσφαιρα του φυσικού και παραδοσιακού τοπίου, αλλά συνδυάζεται άψογα με την κοιλάδα.
«Συνδέοντας το brand Μεταξάς με τις ρίζες του, το Liknon βρίσκεται σε έναν παλαιό αμπελώνα που χρονολογείται για πάνω από 100 χρόνια στην περιοχή της Σάμου και εκεί καλλιεργείται το ιδιαίτερο συστατικό του, το περίφημο γλυκό μοσχάτο σταφύλι. Το έργο αποτελεί ορόσημο σε μια κοιλάδα κάτω από το χωριό Βουρλιώτες και στόχος είναι να αναδείξει την καταγωγή του Μεταξά που είναι στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό του νησιού, με μακρά παράδοση σε προϊόντα υψηλής ποιότητας στον τομέα της οινοποιίας», σημειώνουν οι αρχιτέκτονες του K-Studio.

Στο Liknon, το αμπέλι είναι ο πρωταγωνιστής και η παραδοσιακή ιδέα ενός κτιρίου-μουσείου συμπληρώνεται από μία περιήγηση και μία εξερεύνηση γύρω από τον βιότοπο του αμπελιού. Αντί για ένα παγερό κτίριο, οι αρχιτέκτονες συνέλαβαν την ιδέα ενός τοπίου στο οποίο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την ιστορία της μάρκας μέσα από μια διαδραστική εμπειρία, βασισμένη σε μια σειρά μοναδικών αισθητηριακών ερεθισμάτων. Η αρχιτεκτονική του τοπίου είναι μια επέκταση των ξερολιθιών όπου αναπτύσσονται τα αμπέλια και δανείζεται τη δυναμική του φυσικού και παραδοσιακού παραγωγικού τοπίου για να εναρμονιστεί με την κοιλάδα.

Ένα ταξίδι εμπειριών
Το Liknon προβάλλει όχι μόνο την προέλευση του Μεταξά, αλλά και τη συνέχιση και επέκταση του κύκλου παραγωγής του πέρα από τα όριά του, μέσα από πειραματικά νέα προϊόντα και πρακτικές, καθώς και τη συναρπαστική εξερεύνηση των υφών του ποτού όταν βρίσκεται στο τραπέζι μαζί με τοπικά προϊόντα.
Με τους ρουστίκ πέτρινους τοίχους του, αυτό το μουσείο αποτελεί ορόσημο μέσα στην κοιλάδα, το οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε στο χωριό Βουρλιώτες.

Οι συντελεστές του έργου
Τίτλος: Liknon
Αρχιτεκτονική μελέτη: K-Studio
Κατασκευή: Μπαλλιάν Τεχνική
Project management: CONJEKT
Στατική μελέτη: Ελληνική Μελετητική
Μηχανολογική μελέτη: CONAP
Μελέτη φωτισμού: LAST
Μελέτη φύτευσης: Fytron
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης,
Claus Brechenmacher
& Reiner Baumann