To Ora D’ Oro είναι ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο στην Κύθνο, το οποίο συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική δόμηση των Κυκλάδων με τον μινιμαλισμό. Ο Μιχάλης Ξηρόκωστας, ιδρυτής και επικεφαλής του γραφείου The Hive Architects, παρουσιάζει το Ora D’ Oro, ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο στο νησί της Κύθνου. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων με τη μοντέρνα έκφραση, δίνοντας στους φιλοξενούμενους την αίσθηση ότι βρίσκονται σε έναν χώρο πλήρως εναρμονισμένο με το τριγύρω φυσικό τοπίο.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του έργου;
Το Ora D’ Oro είναι ένα ξενοδοχείο δεκαπέντε δωματίων, το οποίο βρίσκεται στην Κύθνο. Το έργο ξεκίνησε πριν έναν χρόνο σε επίπεδο μελέτης, ύστερα από αίτημα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα στο νησί. Το στάδιο της προμελέτης διήρκεσε περίπου τέσσερις μήνες, ώστε να καταλήξουμε σε ένα ιδανικό σχέδιο που θα ικανοποιεί τους πελάτες, αλλά και το concept του έργου. Το οικόπεδο βρίσκεται εντός του οικισμού της Χώρας της Κύθνου, γεγονός που επέφερε αρκετούς περιορισμούς και καθυστερήσεις. Μετά από έναν χρόνο, έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και πλέον είμαστε στο στάδιο εφαρμογής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν τέλη Απριλίου, ώστε το ξενοδοχείο να είναι έτοιμο την επόμενη σεζόν. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2024 να έχει ολοκληρωθεί το έργο και να υποδεχθεί τους πρώτους φιλοξενούμενους. Η διαδικασία κατασκευής θα γίνει εξολοκλήρου στην Κύθνο από τοπικούς παράγοντες, με υλικά και εξαρτήματα που θα αποσταλούν από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ποιες ήταν οι κυριότερες προκλήσεις που συναντήσατε μέχρι στιγμής;
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αποτέλεσαν οι εκτεταμένες καθυστερήσεις από την πλευρά των αρχιτεκτονικών συμβουλίων της Νάξου και της Σύρου -στα οποία υπάγονται όλες οι Κυκλάδες- για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Πέρυσι, λόγω των σχετικών απεργιών, υπήρχαν καθυστερήσεις που άγγιζαν τους οκτώ μήνες από την ημέρα κατάθεσης μίας πρότασης, ενώ σήμερα οι διαδικασίες δεν διεκπεραιώνονται σε λιγότερο από τέσσερις μήνες. Εκτός από τις απεργίες, ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η έντονη οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής, με αποτέλεσμα να πρέπει να εξεταστούν εκατοντάδες προτάσεις σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.
Πώς η τοπική παράδοση έχει επηρεάσει την αρχιτεκτονική του Ora D’ Oro;
Στη χώρα της Κύθνου κυριαρχεί ο συνδυασμός λευκού σοβά με πέτρα, οι ξερολιθιές, τα μικρά σοκάκια, οι στοές, τα στενά περάσματα και οι καμπύλες. Σκοπός είναι το ξενοδοχείο να ενσωματώνει στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς του χώρους τα παραπάνω στοιχεία, ώστε να εναρμονίζεται το ξενοδοχείο τόσο με το φυσικό όσο και με το δομημένο περιβάλλον. Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κυριαρχεί η καμπυλότητα, ενώ οι υπαίθριοι λευκοί χώροι προσπαθούν να αναβιώσουν τις μικρές αυλές των παραδοσιακών κατοικιών της Κύθνου, με τη χαρακτηριστική πόρτα στην είσοδό τους. Σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού αποτελεί η στοά, η οποία οδηγεί στην πισίνα και παρέχει πρόσβαση στην αξεπέραστη θέα του συγκροτήματος. Η επιλογή του λευκού χρώματος του κτιρίου, αφενός συνάδει με την παραδοσιακή δόμηση του νησιού και αφετέρου επιτρέπει την απεικόνιση των χρωματικών αποχρώσεων κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Σημείο-κλειδί αποτελεί η τοποθεσία του οικοπέδου, καθώς βρίσκεται στις παρυφές της χώρας. Αν και αποτελεί τμήμα του οικισμού, τριγύρω δεν υπάρχουν πολλές κατοικίες, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να απολαύσει απερίσπαστος τη φυσική και την αγροτική ομορφιά του τοπίου.
Ποια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν στο Ora D’ Oro;
Αν και έχει πολλά στοιχεία κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, το Ora D’ Oro αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μινιμαλισμού. Με ελάχιστες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, χρησιμοποιήσαμε το περίγραμμα του οικοπέδου και τοποθετήσαμε εργονομικά το κτιριολογικό πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας ενδιαφέρουσες χωρικές ποιότητες με φόντο το υδάτινο στοιχείο. Η πισίνα αποτελεί το βασικότερο τμήμα της σύνθεσης, διότι στον υδάτινο παράγοντα καθρεπτίζεται ολόκληρο το έργο. Ο κύριος κτιριακός όγκος αποτελείται από αφαιρετικούς κύβους, τοποθετημένους ο ένας πάνω στον άλλο, δίνοντας την αίσθηση ενός μικρού οικισμού που ξεπροβάλλει μέσα από το φυσικό τοπίο. Οι κύβοι συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους, αποτελώντας μία ενότητα, που εκφράζει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Για να ενισχυθεί η καμπυλότητα, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του μινιμαλισμού, απουσιάζουν οι ορθές γωνίες στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές των κύβων. Ο λευκός κτιριακός όγκος υψώνεται πάνω σε ένα χαλαζιακό δάπεδο που θυμίζει άμμο, εξυπηρετώντας το γενικότερο concept, το οποίο παραπέμπει σε παραλία. Η μινιμαλιστική προσέγγιση, με γνώμονα πάντοτε την άνεση των επισκεπτών, εφαρμόστηκε και στα δωμάτια. Οι καμπύλες, ο σοβάς και τα χυτά δάπεδα κυριαρχούν στο εσωτερικό, ενώ οι ξύλινες επιφάνειες κάνουν πιο καλαίσθητο το design, προσδίδοντας «ζεστασιά» στους χώρους.
Τίτλος Έργου: Ora D’Oro
Τυπολογία: Ξενοδοχείο
Τοποθεσία: Χώρα Κύθνου, Κυκλάδες
Επιφάνεια: 400 m2
Αρχιτεκτονικό Γραφείο:
The Hive Architects
Αρχιτέκτονες:
Μιχαήλ Ξηρόκωστας,
Θεόδωρος Πανόπουλος,
Μαρία Μελησσιανού,
Ανθίππη Κατσαρού
Μελέτη: 2022
Έναρξη κατασκευής: 2023
Ημ/νία ολοκλήρωσης κατασκευής: 2024