Σύγχρονες διώροφες κατοικίες που συνομιλούν και συνυπάρχουν με την κατάφυτη περιοχή του Πεντελικού όρους.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο The Hive Architects, γνωστό για την προσήλωσή του στη σύλληψη και δημιουργία χώρων ποιοτικών και προσιτών στον χρήστη, μας συστήνει το συγκρότημα κατοικιών Pine Residences.
Οι Pine Residences είναι έξι διώροφες κατοικίες που βρίσκονται στην Παλαιά Πεντέλη Αττικής, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την έντονη βλάστηση με ψηλά πεύκα, τα οποία αποτέλεσαν δημιουργική παράμετρο του σχεδιασμού.

Με γνώμονα το δομημένο και φυσικό περιβάλλον
Όπως σε κάθε έργο που έχουν ολοκληρώσει αλλά και σε όλα αυτά που οραματίζονται, οι αρχιτέκτονες των The Hive Architects, με επικεφαλής τον Μιχαήλ Ξηρόκωστα και τον Θεόδωρο Πανόπουλο, εφαρμόζουν τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αλλά με σεβασμό στο υπάρχον δομημένο και φυσικό περιβάλλον.
Στην περίπτωση των Pine Residences, η είσοδος στο συγκρότημα χωροθετείται στη βορινή πλευρά του οικοπέδου, με τα φυτεμένα πρανή εκατέρωθεν να δημιουργούν το διαχωριστικό «κατώφλι» μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου χώρου.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύνθεσης, όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες, αποτελεί η αντίθεση της πέτρινης ισόγειας βάσης με το λευκό πρισματικό σώμα του κτιρίου. Ο πέτρινος όγκος φιλοξενεί τις εισόδους των τριών μεζονετών καθώς και των δύο κεντρικών κλιμακοστασίων που διοχετεύουν του ενοίκους στους ορόφους και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Στον πυρήνα της συλλογικής μνήμης
Όπως έχουν τονίσει μέσα από τα έργα τους, «βασικό μεθοδολογικό εργαλείο αποτελεί το Hive Mind, δηλαδή η συλλογική νοημοσύνη, με σκοπό την κατανόηση των πολλαπλών και πολύπλοκων αναγκών του κάθε ατόμου. Προμελέτη, οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής προσεγγίζονται με γνώμονα τη λειτουργικότητα αλλά και τις προσωπικές ανάγκες του εκάστοτε πελάτη παράγοντας έτσι, μία αρχιτεκτονική όπου η ταυτότητά της προσδιορίζεται από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες αρχές του κάθε έργου».
Στο πρότζεκτ της Πεντέλης, λοιπόν, οι τρεις ισόγειες κατοικίες εκτονώνονται σε ιδιωτικούς κήπους στη νότια πλευρά του οικοπέδου μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, επιτυγχάνοντας άμεση συσχέτιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Στα ανώτερα επίπεδα, ο λευκός όγκος επιμερίζεται σε μικρότερους κύβους με κεκλιμένη στέψη που σηματοδοτούν τις κατοικίες και τα κεντρικά κλιμακοστάσια.
Οι κατοικίες των ορόφων συνδέονται με εσωστρεφείς ημιυπαίθριους χώρους που προκύπτουν ως εσοχές στη συμπαγή μορφή, ενώ ευρύχωροι εξώστες εμπλουτίζουν τις όψεις με τις απαραίτητες εκτονώσεις. Την ογκοπλασία στις δύο κύριες όψεις συμπληρώνουν τα έρκερ, ενισχύοντας τον πρισματικό χαρακτήρα της ολίσθησης. Επίσης, τα συμπαγή στοιχεία των όψεων έρχονται σε διαρκή διάλογο με τα ελαφρά διάτρητα κιγκλιδώματα και τις περσίδες πλάγια των εξωστών.

Στο επίκεντρο οι ανθρώπινες ανάγκες
Με τη μελέτη των Pine Residences το γραφείο The Hive Architects έρχεται να δώσει το στίγμα της αρχιτεκτονικής που δεν περιορίζεται και εξαντλείται στον εαυτό της, αλλά ενός δημιουργικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που, πάνω απ’ όλα, σέβεται και κατανοεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η ομάδα πίσω από το έργο
Αρχιτεκτονικό Γραφείο: The Hive Architects
Αρχιτεκτονική Ομάδα: Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θεόδωρος Πανόπουλος, Μυρτώ Χρήστου
Επιφάνεια: 735 m2
Μελέτη: 2022
Έτος υλοποίησης: έως τα τέλη του 2023