Πώς θα είναι ο νέος συνεδριακός χώρος Το σχέδιο περιλαμβάνει εντυπωσιακούς εκθεσιακούς χώρους με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, αλλά και μεγάλες εκτάσεις με πράσινο. Η μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

«Είμαι ενθουσιασμένος με τη κατάληξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ως προς τη διαδικασία και ως προς το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι η οπτικοποίηση του project ανάπλασης της ΔΕΘ θα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για να κερδίσουμε και τους λίγους καχύποπτους οι οποίοι ενδεχομένως να εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η λύση την οποία επιλέξαμε δεν ήταν η ενδεδειγμένη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα μπορέσει, όπως έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν, η ίδια η ΔΕΘ HELEXPO να έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση άλλων εκθέσεων, γιατί τέτοια εκθεσιακά κέντρα στα κέντρα πόλεων πολύ απλά δεν υπάρχουν. Και έχει κουραστεί ο κόσμος, σας διαβεβαιώνω, να πηγαίνει σε μεγάλα απρόσωπα εκθεσιακά κέντρα έξω από τις πόλεις, να μένει σε συμβατικά ξενοδοχεία», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Μια πράσινη έκθεση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
Ο Πρωθυπουργός προσέθεσε ότι είναι πρόθυμος, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να υποστηρίξει την παραχώρηση 11 στρεμμάτων γης στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής -που ανήκει σήμερα στην Κτηματική Εταιρεία και χρησιμοποιείται από το ΥΕΘΑ- για την ενίσχυση των χώρων πρασίνου του πάρκου, πρόταση την οποία κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO, Τάσος Τζήκας, μίλησε για τη νέα πράσινη ΔΕΘ που δημιουργείται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο παρουσίασης του έργου, με τους χώρους πρασίνου, τα βιοκλιματικά κτήρια και τις διαδρομές που θα μεταμορφώσουν την Έκθεση και συνολικά το κέντρο της πόλης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θεωρεί «απολύτως εφικτό» να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την υλοποίηση του έργου. «Όσο είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι έχει συμβεί για όλα τα μεγάλα έργα της πόλης παρά την κρίση COVID, τόσο θα πείθουμε τους δημότες της πόλης αλλά και τους πολίτες της Μακεδονίας συνολικά ότι αυτά τα έργα θα δρομολογηθούν και δεν θα είναι απλά ωραία σχέδια και ωραίες μακέτες που ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», συμπλήρωσε.

Η πρόταση που κέρδισε τον διαγωνισμό
Νικητής του πρώτου βραβείου του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ανεδείχθη η σχεδιαστική πρόταση της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα).

Το δεύτερο βραβείο στην ομάδα των Lina Ghotmeh Architecture (Γαλλία), Vogt Paysage + Urbanisme (Γαλλία), LAN (Γαλλία), LOT (Ελλάδα), Tractebel Engineering (Γαλλία), Systematica (Ιταλία) και το τρίτο βραβείο στην ομάδα των UNStudio (Ολλανδία), Schema4 (Ελλάδα), OKRA Landschapsarchitecten (Ολλανδία).

Τα «νησιά» της ΔΕΘ
Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες -οπτικές και κίνησης- με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτιρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα. Μοιάζοντας με «νησιά» που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου, οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών. Την ίδια στιγμή, ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με εκπληκτική θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τη βραβευμένη πρόταση, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.ά., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τη ΔΕΘ, το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτίρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Η χωροθέτηση των κτιρίων μάλιστα σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου.