Η οικογένεια που ανέθεσε το ‘project’ της μελέτης αυτού του καταλύματος 5 αστέρων στο γραφείο μας, μας προσέγγισε με μια πρωτότυπη ιδέα: να δημιουργήσουμε μία όαση δροσιάς στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Μεθώνης, ανάμεσα στα παραδοσιακά πετρόχτιστα κτίρια με τις κεραμοσκεπές.

Ο περιβάλλων χώρος, το κυρίαρχο στοιχείο
Η πρόκληση ήταν μεγάλη για το γραφείο της Utopia. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τη μελέτη πειραματιζόμενοι πρώτα με τη μορφή του περιβάλλοντος χώρου, δίνοντάς του κεντρική θέση στο σχεδιασμό και διατάσσοντας τα κτίρια περιμετρικά του και με οπτική επικοινωνία προς αυτόν.
Στον κεντρικό χώρο σχηματίσαμε κατ’ αρχήν μία επιβλητική επιφάνεια νερού. Το πράσινο πλαισιώνει τη σύνθεση, ενώ κάποιες φορές διεισδύει και μέσα στο νερό. Προσπαθήσαμε δηλαδή να δημιουργήσουμε εικόνες φυσικού τοπίου, από ελαιόδεντρα, χαρουπιές, βελανιδιές, ενώ τα τοξωτά ανοίγματα και οι τοίχοι ορθώνονται δίπλα στο νερό, παραπέμποντας στο κάστρο της Μεθώνης, που ορθώνεται επάνω στη θάλασσα. Το νερό πλαισιώνει το ‘lobby’ του ξενοδοχείου, δημιουργώντας υπέροχες οπτικές από το εσωτερικό του. Οι υδάτινες επιφάνειες τοποθετούνται κλιμακωτά, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μικροί καταρράκτες που χαρίζουν στην όλη σύνθεση το στοιχείο του ήχου. Η κίνηση των επισκεπτών έχει δρομολογηθεί περιμετρικά, αλλά και με διαδρόμους επάνω στο νερό, ενώ οι χώροι διατάσσονται επίσης περιμετρικά, αλλά και μέσα στο νερό.

Το κτίριο ως στοιχείο του ανοιχτού χώρου
Τα κτίρια χωροθετήθηκαν με προσανατολισμό προς τον εσωτερικά διαμορφωμένο αίθριο χώρο. Οι εσωτερικές προσόψεις των κτιρίων σχεδιάστηκαν με μεγάλα ανοίγματα προς την αυλή, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει οπτική επικοινωνία των δωματίων με τον αίθριο χώρο, αλλά συγχρόνως να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα στα διαμερίσματα. Οι προσόψεις του κτιρίου είναι ένας συνδυασμός επιφανειών από εμφανές μπετό και τοπική πέτρα, ώστε το κτίριο να εντάσσεται στο πνεύμα του οικισμού της Μεθώνης, διατηρώντας ωστόσο το στίγμα της εποχής.
Συνθήκες βιοκλιματικής άνεσης
Η χρήση του πρασίνου για τη δημιουργία σκιαζόμενων χώρων, οι μεγάλες επιφάνειες νερού ως στοιχείο αίσθησης δροσιάς, η χρήση της πέτρας και τα μεγάλα ανοίγματα των κτιρίων προς τον αύλιο χώρο δημιουργούν για τον επισκέπτη του καταλύματος βιοκλιματικές συνθήκες ανθρώπινης άνεσης (‘Human Comfort’), ώστε να μπορέσει να απολαύσει την παραμονή του στον ανοιχτό χώρο.

Μια όαση εμπειριών
Η επιδίωξη του γραφείου της Utopia ήταν να δημιουργηθεί μία πλούσια και μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη του καταλύματος. Προσπαθήσαμε ως ομάδα, σε στενή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, να δημιουργήσουμε μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα ένα σύνολο εμπειριών και οπτικών μέσα στο χώρο, με παραπομπές στα τοπία της Μεθώνης όπως το κάστρο πάνω στο νερό, οι ελιές και οι χαρακτηριστικοί πετρόχτιστοι τοίχοι. Είμαστε σίγουροι ότι οι επισκέπτες θα το απολαύσουν!