Η αρχιτεκτονική ομάδα Urban Soul Project υπογράφει ένα έργο που εμπνέεται από τη χρωματική παλέτα της ελληνικής φύσης και βλάστησης, τα χρώματα του χώματος και της άμμου.
Πώς μπορείς να εντάξεις ένα ογκώδες κτίσμα στο φυσικό περιβάλλον ενός ελληνικού νησιού, χωρίς να διαταράξεις φυσικά το τοπίο αλλά και χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στο τελικό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα; Η απάντηση βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου, σε μια πλαγιά με έντονη κλίση, σε ένα στενό οικόπεδο με μεγάλες ιδιαιτερότητες, όπου το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project δημιούργησε ένα συγκρότημα πολυτελών σουιτών που με το design τους παραδίδουν μαθήματα σοφής αρχιτεκτονικής λιτότητας.

Με θέα τον ανοιχτό ορίζοντα του Ιονίου
Το Yoma Suites στη Ζάκυνθο αποδεικνύει ότι η υπόσκαφη αρχιτεκτονική είναι η καλύτερη απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει δέκα πολυτελείς σουίτες, οι οποίες όπως είναι τοποθετημένες κατά μήκος της μεγάλης κλίσης του εδάφους, προσφέρουν στους ενοίκους τους ένα αίσθημα ηρεμίας και απομόνωσης -το απόλυτο ζητούμενο για θερινή ραστώνη. Έτσι, κάθε επισκέπτης από τη δική του κατοικία βλέπει μονάχα τον ανοιχτό ορίζοντα, αυτό το απέραντο γαλάζιο του πελάγους που κόβει την ανάσα.
«Η πρόθεση ενσωμάτωσης των κτισμάτων στο τοπίο οδήγησε τη σύνθεση να αναπτυχθεί σε τέσσερις στάθμες: στην υψηλότερη, που βρίσκεται στην είσοδο του οικοπέδου, είναι χωροθετημένος ο χώρος υποδοχής του συγκροτήματος, ενώ στις υπόλοιπες τρεις αναπτύσσονται οι σουίτες», όπως εξηγεί το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Η αρμονία των εξωτερικών χώρων
Γήινοι τόνοι, μαύρο μέταλλο, κρύσταλλο και λεπτομέρειες από ξύλο συνθέτουν τη χρωματική παλέτα και το design των εξωτερικών χώρων. Αυτή η αντίθεση μαύρου-μπεζ-καφέ δημιουργεί ένα δραματικό μινιμαλιστικό σκηνικό που εντυπωσιάζει με τον δυνατό χαρακτήρα του, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μια αίσθηση ισορροπίας και αισθητηριακής πληρότητας.

Υπόσκαφες, αλλά λουσμένες στο φως
Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των βιλών Yoma Suites είναι ότι το φυσικό φως λούζει όλους τους χώρους, παρά το γεγονός ότι οι κατοικίες είναι υπόσκαφες. Αυτό οι αρχιτέκτονες το κατορθώνουν χάρη στους φωταγωγούς στα πίσω τμήματα των υπόσκαφων κτισμάτων. Έτσι, κάθε σουίτα διαθέτει ένα ή δύο υπνοδωμάτια με δικό τους μπάνιο, καθιστικό, κουζίνα και μικρούς χώρους όπου μπορεί κανείς να εργαστεί ή να διεκπεραιώσει ηλεκτρονικά κάποιες υποχρεώσεις, να σερφάρει στο διαδίκτυο κ.λπ.
«Η ένταξη των κτιρίων στο οικόπεδο επιτυγχάνεται φυσικά με τη βύθισή τους στο έδαφος, αλλα και με την ενιαία ογκοπλαστική αντιμετώπιση των κτιρίων, των υπαίθριων χώρων τους και τη διαμόρφωση του συνόλου. Η επιλογή των υλικών συνολικά έγινε με αφετηρία την ίδια τη χρωματική παλέτα της ελληνικής φύσης και βλάστησης, με τα χρώματα του χώματος, και της άμμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρχιτέκτονες του Urban Soul Project.

Η φυσικότητα του interior design
Και στην εσωτερική διακόσμηση των υπόσκαφων βιλών, το συγκρότημα Yoma Suites αποδεικνύει πως έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει χαλαρές και ανέμελες διακοπές, σε ένα ντιζαϊνάτο αλλά γήινο περιβάλλον που κάνει τον φιλοξενούμενο να νιώθει σαν να βρίσκεται μόνος του σε έναν επίγειο παράδεισο.
Σε αυτό συμβάλλον οι γήινοι τόνοι και το μπεζ της άμμου που «ντύνουν» δωμάτια, χαρίζοντας ένα αίσθημα γαλήνης και δημιουργώντας ευεξία στον φιλοξενούμενο, ενώ το ξύλο βελανιδιάς στα κεφαλάρια των κρεβατιών, τα κομοδίνα και τα έπιπλα αποθήκευσης χαρίζουν μια φυσικότητα στον χώρο.

Στοιχεία & Συντελεστές έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Urban Soul Project
Υπεύθυνοι μελέτης: Μαρία Τσαυτάρη, Κώστας Φλώρος
Ομάδα μελέτης: Δήμητρα Παραθυρά, Αλίκη Βαρλαμίδη, Ζαχαριάς Κεχαγιόγλου, Στέλλα Αυγερινού, Παναγιώτης Σκραπαρλής, Μαρία Πετσάνη
Στατική μελέτη: Δημήτρης Τύρης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Arxiko Consulting Engineers
Εσωτερική διακόσμηση – Επίπλωση & Εξοπλισμός: Urban Soul Project
Επιφάνεια Οικοπέδου: 7.500 m²
Συνολική επιφάνεια: 266 m²
Φωτογραφίες: Anima Vision /  Nick Kontostavlakis