Χωρίς αμφιβολία, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιαστικά εποχές είναι αυτή του Art Deco. Το αρχιτεκτονικό γραφείο TAKA+PARTNERS είχε την ευκαιρία να διερευνήσει αυτή την εποχή μέσω της ανακατασκευής ενός διαμερίσματος 90 τ.μ. σε διατηρητέο κτίριο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η αφετηρία του σχεδιασμού
Βάση της ανακατασκευής αποτέλεσαν οι ανάγκες προσωρινής διαμονής μιας 4μελούς οικογένειας. Οι χώροι που περιλαμβάνει είναι οι εξής: χωλ εισόδου, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, master bedroom, guestroom και μπάνιο.

Κύρια αφετηρία του σχεδιασμού αποτέλεσαν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του εσωτερικού χώρου -και ειδικά η διατήρηση και ανάδειξή τους, όπως η ιδιαίτερη τυπολογία του διαμερίσματος, το μεγάλο εσωτερικό ύψος, τα ξύλινα εσωτερικά κουφώματα, καθώς και ο υπάρχων γύψινος διάκοσμος.

Η αρχιτεκτονική ταυτότητα του χώρου
Η προσθήκη γύψινων περιμετρικών ταμπλάδων στις τοιχοποιίες ενισχύει την αρχιτεκτονική ταυτότητα του χώρου, αποδίδοντας εσωτερικό ρυθμό και κλίμακα στους αυτόνομους χώρους. Ο νέος αυτός διάκοσμος, τα υπάρχοντα στοιχεία και οι λευκές αποχρώσεις διαμορφώνουν ένα ενιαίο γλυπτικό σύνολο που αναδεικνύεται με την πρόσπτωση του φωτός.

Η χωρική σύνθεση εμπλουτίζεται -από άποψη χρωμάτων και υφών- χάρη στις τμηματικές ξύλινες επενδύσεις και την επιλογή των επιφανειών επίπλωσης και υφασμάτων. Τέλος, ο εσωτερικός χώρος «ζωντανεύει» και χαρακτηρίζεται από μεταβαλλόμενη ατμόσφαιρα, χάρη στην πρόβλεψη εναλλακτικών σεναρίων φωτισμού μέσω της χρήσης διαφορετικών φωτιστικών σωμάτων.


Τίτλος έργου: The Art Deco Apartment
Κατηγορία: Κατοικία
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Πελάτης: Ιδιωτικό
Επιφάνεια: 90 τ.μ.
Χρόνος μελέτης & υλοποίησης: 2019-2021
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου: TAKA+PARTNERS
Επικεφαλής αρχιτέκτων: Ασπασία Τάκα
Ομάδα μελέτης: Νατάσα Καντιδάκη, Άννα Καρατζοβάλη, Μαρία Σολιδάκη
Φωτογραφίες: Kim Powell Photography