Η έμπειρη και ταλαντούχα αρχιτεκτονική ομάδα της TSOLAKIS ARCHITECTS ανέλαβε την ανακατασκευή επταώροφου κτηρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Συγγρού στην Αθήνα. «Πρόκειται για μια πρόταση που επιθυμεί να αποδώσει κεντρικό ρόλο στην αρχιτεκτονική ταυτότητα, η οποία θα διαμορφώσει το αστικό και πολιτισμικό τοπίο και θα λειτουργήσει ως το πρωτεύων επικοινωνιακό μέσο για την ανάδειξη του κτηρίου ως τοπόσημο τόσο σε τοπικό, όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο» δήλωσαν οι αρχιτέκτονες του έργου στο Architect.

Μια μοναδική εμπειρία κίνησης
«Αναλύοντας τη σχέση του κτηρίου με την ευρύτερη περιοχή, προτάθηκε η χωρική μεταφορά της εμπειρίας κίνησης πάνω στην πολύβουη λεωφόρο Συγγρού, στην όψη του κτηρίου» μας πληροφόρησαν, υπογραμμίζοντας πως το γεωμετρικό ανάλογο της αποτύπωσης αυτής της κίνησης αποτέλεσε τον δυναμικό παράγοντα επεξεργασίας της όψης.
«Σχεδιάσαμε ένα σύστημα ανάπτυξης της όψης αντίστοιχο με την χρονοφωτογραφία, που επιτυγχάνει την αντίληψη της συγκεκριμένης κίνησης μέσω μίας αυτοτελούς και εύληπτης εικόνας» περιέγραψαν.
«Μεταφράζοντας την κίνηση σε ένα γεωμετρικό ανάλογο, δημιουργήθηκε ένα σύστημα κατακόρυφων στοιχείων, το οποίο απαρτίζεται από 64 περσίδες κυματοειδούς μορφής, ειδικής κατασκευής, με μοναδικό ανάπτυγμα η κάθε μια» μας εξήγησαν.

Στους πρωταρχικούς στόχους η εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης
Όπως επισήμανε η ομάδα της TSOLAKIS ARCHITECTS, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι το κτίριο να ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. «Για τον λόγο αυτό, το κτίριο αφενός μελετήθηκε με τις απαραίτητες συνθήκες, προκειμένου να λάβει την πιστοποίηση LEED Gold, και αφετέρου συντάχθηκε ειδική μελέτη παραμετροποίησης του συστήματος περσίδων της όψης, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη έλευση του φωτός στο εσωτερικό και να επιτυγχάνεται η συνολική άνεση του χρήστη» ανέφεραν. «Η φαινομενική κίνηση των περσίδων εντείνεται από τις εναλλαγές των σκιών, με αποτέλεσμα να αλλάζει η εικόνα της όψης σε ένα διαρκές παιχνίδισμα με το ηλιακό φως μέσα στη διάρκεια της ημέρας» μας είπαν, συμπληρώνοντας πως «ο φωτισμός ανάδειξης της όψης έρχεται να ενισχύσει τη μοναδική ταυτότητα του έργου μετά τη δύση του ηλίου, εντάσσοντάς το με ήπιο και ιδιαίτερα βιώσιμο τρόπο στο νυχτερινό τοπίο της πόλης».

Προστασία του ευρύτερου αστικού περιβάλλοντος από τη φωτορύπανση
Όπως υπογράμμισαν οι αρχιτέκτονες της TSOLAKIS ARCHITECTS, η μορφολογία των όψεων αναδεικνύεται από τη μόνιμη εγκατάσταση φωτισμού, η οποία έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για κάθε σημείο, γωνία και πτερύγιο της όψης.
«Μία μελετημένη αλληλουχία πολύ ήπιων διακυμάνσεων λευκού φωτός συνδιαλέγεται με το σκοτάδι και διατρέχει τις όψεις του κτηρίου» περιέγραψαν, σημειώνοντας την ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του ευρύτερου αστικού περιβάλλοντος από τη φωτορύπανση.

«Τα φωτιστικά σώματα ελέγχονται από εξειδικευμένα συστήματα, ώστε να λειτουργούν σε πολύ χαμηλές λαμπρότητες, ενώ, παράλληλα, η ενέργεια που καταναλώνει ο ειδικός φωτισμός ανάδειξης του κτηρίου είναι λιγότερη από 600W, που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνει ένας σύγχρονος σταθερός οικιακός υπολογιστής» μας ενημέρωσαν.
«Το δώμα του κτηρίου στρέφεται προς την εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης μέσω της δημιουργίας χώρου αναψυχής, ο οποίος πλαισιώνεται από πράσινο και προσφέρει την εκτόνωση του χρήστη μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό του κέντρου της Αθήνας» μας αποκάλυψε η αρχιτεκτονική ομάδα της TSOLAKIS ARCHITECTS.

H ομάδα πίσω από το έργο

Ιδιοκτήτης/Ανάπτυξη: PRODEA INVESTMENTS
Aρχιτέκτονες Έργου: TSOLAKIS ARCHITECTS
Ιωάννα Παπαματθαίου, Ελένη Λάγκαρη, Γιάννα Παπαπαύλου, Miguel Muñoz Ayllón, Πένυ Παπαευθυμίου, Μιχάλης Φουντουκλής, Σεμέλη Μεσολογγίτη
Στατική Μελέτη: Χριστόφορος Κολυβάς, Χρίστος Καρναβέζος
Η/Μ Μελέτη: Α. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ Α.Τ.Ε.Ε.
Ακουστική Μελέτη: Γιώργος Χατζηγεωργίου
Φυτοτεχνική Μελέτη: ECOSCAPES ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΠΙΟΥ
Μελέτη Φωτισμού: Θάνος Ντανίλωφ
Σύμβουλος Μελέτης Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Όψης: INFORM DESIGN
Μελέτη Πιστοποίησης κατά leed: DCARBON I.K.E.
Τoπογράφος: Κωνσταντίνος Παπασπύρου
Project Manager: FOCAL ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Ε.Π.Ε.
Φωτογράφηση: Πυγμαλίων Καρατζάς
Κατασκευή: REDEX