Όλο και πιο συχνά, γίνεται λόγος για έργα σπουδαίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων στο εξωτερικό, τα οποία ξεχωρίζουν για τον πρωτότυπο σχεδιασμό τους και την απαράμιλλη αισθητική τους. Εν προκειμένω, θα παρουσιάσουμε το Tetris, ένα συγκρότημα κατοικιών στις Μπαχάμες, το οποίο ξεχωρίζει από κάθε άποψη.

Johan Annerhed και Μαρία Παπαφίγκου, ΟΟΑΚ Architects AB

To Tetris είναι ένα θέρετρο πολυτελών κατοικιών, που πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί στο νησί New Providence, στις Μπαχάμες. Τον σχεδιασμό του έργου έχει αναλάβει το γραφείο OOAK, το οποίο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του σύλληψη, κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου κτιρίου στη μαρίνα Albany.

Σε όλα τα στάδια της υλοποίησης του έργου, χρησιμοποιήθηκε το καινοτόμο λογισμικό ΒΙΜ. Συνεπώς, οι μελετητές του Tetris, αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία, εργάστηκαν σε κοινό δομικό μοντέλο. Ο πλήρης συντονισμός των συντελεστών, που απαιτεί το ΒΙΜ, περιόρισε τα σχεδιαστικά λάθη και επέτρεψε το βέλτιστο αποτέλεσμα από αρχιτεκτονική σκοπιά.

Το στοιχείο που κάνει σπουδαίο το Tetris είναι τα διαμερίσματα του, τα οποία είναι κατά παραγγελία μοναδικά, ώστε να ανταποκρίνονται στις προσωπικές ανάγκες του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Με αυτόν τον τρόπο, προσδίδουν μια μοναδική εμπειρία διαμονής, με υψηλού επιπέδου παροχές. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ποικιλόμορφα τουβλάκια του δημοφιλούς παιχνιδιού Tetris, έτσι και τα εν λόγω διαμερίσματα, αν και είναι διαμορφωμένα ετερόκλιτα, όλα μαζί συνδυάζονται ιδανικά, σε ένα αρμονικά ενιαίο σύνολο.

Επιπρόσθετα, το συγκρότημα διαθέτει μια σειρά από διώροφα ευρύχωρα διαμερίσματα, «διπλής όψεως», με άριστη ακουστική και φυσικό φωτισμό, ενώ όλες οι κατοικίες διαθέτουν σαλόνια με πισίνα, τα οποία εκτείνονται σε προεξοχές πέρα από την άκρη του οικοδομήματος, οι οποίες θυμίζουν μικρά, ακανόνιστα μπαλκόνια. Μοναδικό στοιχείο των συγκεκριμένων σαλονιών είναι η απρόσκοπτη πανοραμική θέα σε όλη τη μαρίνα Albany. Επιπλέον, τα διαμερίσματα διαθέτουν κατά παραγγελία υπαίθριο φουαγιέ, θερινή κουζίνα και πισίνα στην ταράτσα του κτιρίου.

Η Μαρία Παπαφίγκου, μία εκ των εμπνευστών αρχιτεκτόνων του Tetris μιλά στο Architect και μας εξηγεί αναλυτικά, τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στις Μπαχάμες και το πώς αυτές επηρέασαν τον τελικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου. Έπειτα, γίνεται λόγος για τη χρήση του ΒΙΜ και για τις προσαρμοστικές δυσχέρειες που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Κλείνοντας, η Μ. Παπαφίγκου, αναφέρεται στις καινοτόμες τεχνοτροπίες, που εφαρμόστηκαν στο Tetris, ώστε να καταστεί ένα από τα κορυφαία καταλύματα αναψυχής και φιλοξενίας.

Architect: Πώς οι ιδιαίτερες τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες επηρέασαν τον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου σας;

Μαρία Παπαφίγκου: Στην Καραϊβική η θερμοκρασία δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου και ο καιρός είναι ως επί των πλείστων αίθριος. Η περιοχή ωστόσο, όπως και όλη η ακτή της Florida, πλήττεται συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα, δυνατές βροχοπτώσεις και τυφώνες. Όπως στην Ελλάδα σχεδιάζουμε κτίρια για να ανταποκρίνονται στη σεισμογενή περιοχή μας, στις Μπαχάμες τα κτίρια πρέπει να είναι hurricane safe. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει εξαρχής να σχεδιαστούν με τις ανάλογες προδιαγραφές. Επιπρόσθετα, τα επιμέρους προϊόντα, όπως τα κουφώματα, είναι συγκεκριμένα και πιστοποιημένα σύμφωνα με το Miami dade, με το Τέτρις (TETRIS) να μην αποτελεί εξαίρεση. Έχει εξαρχής σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι συμβατό και ανθεκτικό στα έντονα καιρικά φαινόμενα της Καραϊβικής.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε στον σχεδιασμό και πώς τα ξεπεράσατε.
Η μεγαλύτερη πρόκληση, που αντιμετωπίσαμε, ήταν πως ο συνολικός σχεδιασμός έγινε σε BIM. Είχαμε ένα κοινό μοντέλο για όλους τους μελετητές του έργου, με τη δίκη μας ομάδα να λειτουργεί και ως BIM coordinator. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το συγκεκριμένο έργο το 2015. Μέχρι τότε, δεν είχαμε δουλέψει με την συγκεκριμένη μέθοδο σε BIM. Διδαχτήκαμε όμως πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα πια ο σχεδιασμός σε ΒΙΜ, είναι αναπόσπαστο τμήμα της δουλειάς μας.

Ποιες ιδιαίτερες τεχνοτροπίες εφαρμόσατε για να ικανοποιεί το τελικό έργο τον σκοπό του ως τόπος αναψυχής και φιλοξενίας;

Τα συγκεκριμένα διαμερίσματα έπρεπε να είναι αφενός ελκυστικά προς πώληση σε ιδιώτες και αφετέρου να λειτουργούν ως ξενοδοχείο, αφού όλα εντάσσονται στο πρόγραμμα προσωρινής διαμονής, που αναλαμβάνει η διαχείριση του συγκροτήματος, στο οποίο ανήκει το Tetris. Εκτός από τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους τους, έχουν και ευρύχωρες βεράντες με άπλετη θέα στη θάλασσα και ιδιωτικές πισίνες.

Πόσο μεγάλη σημασία διαδραμάτισαν τα υλικά που επιλέξατε στην ακουστική και στον φωτισμό του χώρου;

Ήδη από το brief του διαγωνισμού γνωρίζαμε, ότι οι επιλογές μας στα υλικά κατασκευής, αλλά και στα προϊόντα, που οφείλαμε να επιλέξουμε, θα ήταν περιορισμένες. Ήμασταν όμως πολύ τυχεροί, καθώς στο συγκεκριμένο έργο, συνεργαστήκαμε με δύο από τις καλύτερες μελετητικές ομάδες της Αμερικής. Με την de Simone στα στατικά και με την EXP στα μηχανολογικά. Έτσι ότι αφορά στην ακουστική, αλλά και στον φωτισμό, μελετήθηκε με πολύ προσοχή και επιλέχθηκαν προϊόντα αρίστης ποιότητας και απόδοσης.