Το Architect συγκέντρωσε και παρουσιάζει έξι μοναδικά Apple Stores, που αποτελούν τον «καρπό» της συνεργασίας των δύο κορυφαίων εταιρειών.

Aπό το 2014 η Apple συνεργάζεται με το βρετανικό γραφείο Foster + Partners για τον σχεδιασμό εμβληματικών Apple Stores σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του τεχνολογικού κολοσσού με τον αειφορικό σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων.

Battersea Power Station, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Το πιο πρόσφατο κατάστημα της Apple βρίσκεται στο ανακαινισμένο Battersea Power Station, τον παλιό, αρ ντεκό σταθμό παραγωγής ρεύματος στο Λονδίνο.
Το εσωτερικό οργανώθηκε γύρω από τέσσερις πλίνθινες κολόνες και κάτω από χαλύβδινα στηρίγματα οροφής που έμειναν εκτεθειμένα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη χρήση του ξύλου στην επίπλωση του καταστήματος, στον έξυπνο φωτισμό αλλά και στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας για άτομα με κινητικές δυσκολίες.


Μουμπάι, Ινδία, 2023

Το πρώτο εμβληματικό Apple Store της Ινδίας περιέχει ένα ξύλινο κουβούκλιο κατασκευασμένο από 450.000 χειροποίητα δρύινα στοιχεία που σχηματίζουν 1.000 τριγωνικά πλακάκια οροφής.
Οι τοίχοι του καταστήματος κατασκευάστηκαν από πέτρα που προήλθε από το Ρατζαστάν ενώ το οικοδόμημα περικλείεται από δύο γυάλινους τοίχους ύψους οκτώ μέτρων που επιτρέπουν στο φως να πλημμυρίσει το εσωτερικό.

Μπρόμπτον, Ηνωμένο Βασίλειο, 2022
Μια τοξωτή ξύλινη οροφή με εσωτερικούς χώρους ύψους επτά μέτρων περιγράφει το κατάστημα της Apple στο Brompton Road στο δυτικό Λονδίνο. Η τοξωτή ξύλινη οροφή αντικατοπτρίζει το προφίλ και το σχήμα των παραθύρων που βρίσκονται στην πρόσοψη του κτιρίου.
Οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με την απίστευτη γκάμα προϊόντων της Apple και βιώνουν την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση πελατών σε ένα μοναδικό περιβάλλον που ενσωματώνει ιστορικά και φυσικά διακοσμητικά στοιχεία και ανακυκλωμένα υλικά.

 


Άμπου Ντάμπι, ΗΑΕ, 2022

Το κατάστημα της Apple στο Άμπου Ντάμπι στο νησί Al Maryah χτίστηκε στην κορυφή ενός υπερυψωμένου βάθρου και περιβάλλεται από έναν βαθμιδωτό καταρράκτη γύρω από τις τέσσερις πλευρές του.
Το βάθρο στο οποίο είναι τοποθετημένο το κτίριο έχει σχήμα πυραμίδας και είναι κατασκευασμένο από μαύρο γρανίτη. Η πρόσβαση στο κατάστημα γίνεται μέσω δύο γεφυρών που εκτείνονται πάνω από το υδάτινο στοιχείο.

Λος Άντζελες, ΗΠΑ, 2021
Στο κέντρο του Λος Άντζελες, η Foster + Partners συνεργάστηκε με την Apple για την ανακαίνιση ενός ιστορικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1920, που σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα S. Charles Lee το 1927.
Η ανακαίνιση του πρώην εγκαταλελειμμένου θεάτρου οδήγησε τους αρχιτέκτονες να αποκαταστήσουν τον πύργο του ρολογιού, την πρόσοψη από τερακότα, τον εξωτερικό θόλο και τη μεγάλη αίθουσα εισόδου που είναι πλήρης με μπρούτζινες κουπαστές και μαρμάρινες κολόνες.

Βία Ντελ Κόρσο, Ιταλία, 2021
Ένα άλλο έργο ανακατασκευής από τους Foster + Partners, που αποκατέστησαν ένα ιστορικό παλάτι στη Ρώμη, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Το Palazzo Marignoli κατασκευάστηκε μεταξύ 1873 και 1878 και ήταν το σπίτι του Ιταλού πολιτικού Μαρκήσιου Φίλιπο Μαρινιόλι. Το γραφείο Foster + Partners ήθελε να γιορτάσει την ιστορία του κτιρίου αποκαθιστώντας και αναδεικνύοντας το μεγαλείο και τα ιστορικά χαρακτηριστικά του. Οι ζωγραφισμένες στο χέρι οροφές και οι τοιχογραφίες αποκαταστάθηκαν παντού.