Πέντε δημιουργήματα αποδεικνύουν πως ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, για να είναι πετυχημένος από κάθε άποψη, δεν μπορεί να είναι τυποποιημένος και «μονοσήμαντος».

Τι κοινό έχουν τα Kaizen Campus, Salvia Suites, Commercial Village “Pyare” (Ayia Napa Marina), Brown Beach Resort Corinthia και Le Grand Bleu;
Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για πέντε διαφορετικά μεταξύ τους έργα, ωστόσο όλα σχεδιάστηκαν ενσωματώνοντας αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες που τα καθιστούν μοναδικά. Και τα πέντε δημιουργήματα αποδεικνύουν πως ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, για να είναι πετυχημένος από κάθε άποψη, δεν μπορεί να είναι τυποποιημένος και «μονοσήμαντος». Το αντίθετο, πρέπει οι αρχιτέκτονες που θα οραματιστούν ένα έργο να λάβουν υπόψη τους μια πληθώρα παραμέτρων, όπως την «αφήγηση» του ιδιοκτήτη, τις εμπειρίες που θα προσφερθούν στον επισκέπτη και χρήστη, το περιβάλλον και τη θέση του πρότζεκτ, καθώς και τα υλικά που θα εξυπηρετούν τους προηγούμενους στόχους.

Commercial Village “Pyare”– Entertainment Hub στην Κύπρο (Ayia Napa Marina)
Το “Pyare” της Μαρίνας Αγίας Νάπας αποτελεί την καρδιά της ανάπτυξης με μια σειρά εστιατορίων, καφετεριών και καταστημάτων τοποθετημένα αμφιθεατρικά με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Οροθετείται σε έναν ημικυκλικό άξονα δίπλα από τη θάλασσα και καλύπτεται από ένα εναέριο διάτρητο σκέπαστρο δημιουργώντας ιδανικές κλιματικές συνθήκες για την προκυμαία του συγκροτήματος, καθώς και έναν νοητό αρχιτεκτονικό δεσμό του συμπλέγματος των κτιρίων. Σημείο αναφοράς αποτελεί το ‘Event Centre’ στο ανατολικό άκρο με την επιβλητική του αρχιτεκτονική από μέταλλο και γυαλί, ορατό από όλα τα σημεία του εμπορικού συμπλέγματος καθώς και από την είσοδο της Μαρίνας. Ορόσημο του συγκροτήματος αποτελεί ο ανατολικός στρεφόμενος πύργος, με την εντυπωσιακή του μορφή και τις κατόψεις των ορόφων του σε σχήμα T που στρέφονται κατά προσέγγιση 1,6 μοίρες ανά όροφο, και περιστρέφονται από τη Δύση προς την Ανατολή καθώς υψώνονται, για να επωφεληθούν πλήρως από την πανοραμική θέα στη Μεσόγειο, τη Μαρίνα και την ακτογραμμή. Το αναπτυξιακό έργο της Μαρίνας Αγίας Νάπας έχει αναγνωριστεί διεθνώς για το σχεδιασμό του, με τη διάκριση 5 stars στα διεθνούς φήμης International Property Awards – European Property Awards 2021 -2022 στην κατηγορία Mixed-Use Development.
Αρχιτεκτονική μελέτη: SmithGroup (master plan) και J+A Philippou architects – engineers

Kaizen Campus στο Μαρούσι
Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει την κατασκευή ενός καινούριου, υπερσύγχρονου κτιρίου 3 ορόφων με 3 πτέρυγες συνολικού εμβαδού 7.500 τ.μ, ενώ θα διαθέτει και υπόγειο όπου θα φιλοξενούνται θέσεις πάρκινγκ και άλλοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι. Το σχήμα, η ανάπτυξη της επικοινωνίας των χώρων, τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και η επιλογή των υλικών τού προσδίδουν τον χαρακτήρα σημείου αναφοράς. Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι φιλικός στο περιβάλλον, ενώ το κτίριο πρόκειται να λάβει πιστοποίηση κατά LEED.
Αρχιτεκτονική μελέτη: ASPA S.A.

 

Salvia luxury collection suites στα Χανιά
Οι τέσσερις υπόσκαφες κατοικίες διατάσσονται στο νοτιότερο άκρο του νομού Χανίων, στον φυσικό όρμο Λάκκοι, στη Σκαλωτή Σφακίων. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται σε επαφή με την παράκτια ζώνη και παρουσιάζει έντονη κλίση -εκτείνεται από στάθμη μόλις 3 μέτρα από τη θάλασσα κι αγγίζει έως τα 23 μέτρα από αυτή. Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των κτιρίων στο φυσικό ανάγλυφο. Το σύνολο του συγκροτήματος ακροβατεί πάνω στις υψομετρικές καμπύλες, προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Στα δώματα των κτιριακών όγκων αποκαθίσταται το φυσικό έδαφος και φυτεύονται φρύγανα και αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή. Η επανάληψη του υδάτινου στοιχείου στη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου ενισχύει την οπτική ενοποίησή του με τη θάλασσα κατά την θέαση προς Νότο.
Αρχιτεκτονική μελέτη: INSITE architects lab

Brown Beach Resort Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους Λουτρακίου
Το Brown Beach Resort εγκαινιάζει ένα νέο είδος πολυτέλειας και αποτελεί έναν χώρο για χαλάρωση, διασκέδαση και ευεξία του ταξιδιώτη στην εμβληματική περιοχή της Κορινθίας. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική γραμμή του βρίσκεται και στα δωμάτια και τις σουίτες, τα οποία έχουν ντυθεί με τα καλύτερα υλικά δημιουργώντας μια αίσθηση οργανικής πολυτέλειας. Το resort με το ιδιαίτερο στυλ και τις χαρακτηριστικές του καμπύλες, είναι το πρώτο design resort του ομίλου στην Ελλάδα, διαθέτει 166 design δωμάτια και 110 bungalows. Από το resort δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι υποδομές για επιπλέον δραστηριότητες, όπως εστιατόρια, γήπεδα τένις, σπα και παιδικό πάρκο. Μεταξύ άλλων, οι χώροι ευεξίας είναι εμπνευσμένοι από την ηφαιστειακή φύση της περιοχής δημιουργώντας μια υποβλητική και άκρως χαλαρωτική ατμόσφαιρα, ενώ στην ταράτσα το υδάτινο στοιχείο με διάδρομους νερού αγκαλιάζει το rooftop bar και δημιουργεί την αίσθηση μιας ατέλειωτης παραλίας.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Elastic Architects

Le Grand Bleu στη Νάξο
Στην υπόσκαφη εξοχική κατοικία η ενσωμάτωση και η εναρμόνιση της κατασκευής στο τοπίο σε συνδυασμό με την επιλογή απλών υλικών, συμβατών με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, βοήθησε να χαρακτηριστεί ως «μια καθαρή γραμμή στο τοπίο της Νάξου». Η χάραξη στο οικόπεδο δημιουργεί 3 βασικά επίπεδα οργάνωσης. Στο υψηλότερο επίπεδο, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τον δρόμο, βρίσκεται η είσοδος στην υπόσκαφη κατοικία. Ο κύριος χώρος αναπτύσσεται στο μεσαίο επίπεδο, ενώ στο χαμηλότερο βρίσκονται οι δυο ξενώνες, προσδίδοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ιδιωτικότητα στους ενοίκους της. Στον εξωτερικό χώρο, η πισίνα αναπτύσσεται γραμμικά, καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος της όψης της κατοικίας. Η σύνθεση δεν ακολουθεί έναν αυστηρό γεωμετρικό κάναβο αλλά, αντίθετα, ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο και τις ιδιαιτερότητές του.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Αιμιλία- Ήρα Δεσύπρη, Αριστείδης Μησιάρης, Φίλιππος Τσουλογιάννης-Νικολάου