Η ανανεωμένη πλέον οικία απολαμβάνει το άπλετο φυσικό φως, διακρίνεται για τους ευρύχωρους εσωτερικούς χώρους και τις καμπύλες άκρες της επίπλωσης.

Οι αρχές του μοντερνισμού και οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές ιδέες ταιριάζουν μόνο σε μεγάλης κλίμακας έργα; Φυσικά και όχι. Η ανακαίνιση του Κ60, την οποία επιμελήθηκε η αρχιτέκτων Ιωάννα Βλαχάκη, αποδεικνύει πως ακόμη και μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να ενσωματώνει πρωτοποριακές τάσεις που να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Ο λόγος για την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 88 τ.μ., το οποίο βρίσκεται σε μια μεταπολεμική πολυκατοικία του 1958, στο Κέντρο της Αθήνας. Βασικός στόχος, όπως εξηγεί στο Architect η αρχιτέκτων Ιωάννα Βλαχάκη, ήταν η διατήρηση και ενίσχυση της κυκλικότητας που είχε ο αρχικός χώρος, ο οποίος ακολουθούσε μια διάταξη γύρω από το βασικό κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας.

Ο αθηναϊκός μεταπολεμικός χαρακτήρας
Το στούντιο με έδρα την Αθήνα αξιοποίησε την τεχνογνωσία του για να διατηρήσει την ταυτότητα και την ιστορικότητα του διαμερίσματος, δίνοντας έμφαση παράλληλα στην καθημερινότητα της ιδιοκτήτριας, που δίνει προτεραιότητα στην ουσία, άνεση και λειτουργικότητα. Κρατώντας ανέπαφα κάποια από τα βασικά στοιχεία του διαμερίσματος, όπως το μωσαϊκό στο δάπεδο, κάποια κομμάτια μαρμάρων και το ξύλινο παρκέ, το διαμέρισμα ανέδειξε τον αυθεντικό αθηναϊκό μεταπολεμικό του χαρακτήρα, ο οποίος όμως εμπλουτίστηκε με ευρηματικά στοιχεία. Μετά από μια απαραίτητη αναδιανομή των χώρων διαβίωσης, ώστε η κατοικία να είναι περισσότερο λειτουργική ακολουθώντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής, η διαρρύθμιση άλλαξε μεν, κρατώντας δε το βασικό κυκλικό χαρακτήρα της, τοποθετώντας κάθε χώρο σε μια έλικα γύρω από την κύρια σκάλα του κτιρίου. Φέρνοντας τους βασικούς χώρους διαβίωσης στην πιο φωτεινή πρόσοψη που έχει νότιο προσανατολισμό, ο νέος σχεδιασμός στόχευε τα δωμάτια αυτά να απολαμβάνουν το άπλετο φυσικό φως που εισβάλει από τις μεγάλες μπαλκονόπορτες που οδηγούν σε μια ευρύχωρη βεράντα. Στη βορεινή πλευρά, αντιθέτως, τοποθετήθηκαν οι πιο ιδιωτικοί χώροι, ώστε οι ένοικοι να απολαμβάνουν την πιο ήσυχη πίσω πλευρά του κτιρίου.

Αέρας ανανέωσης και… μοντερνισμού στη διακόσμηση
Ο σχεδιασμός της κουζίνας βασίζεται σε αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά πλοίων, όπως φινιστρίνια σε πόρτες και ντουλάπια. Στη συνέχεια και σε άμεση οπτική επικοινωνία βρίσκεται η τραπεζαρία. Εδώ πρωταγωνιστεί μια κόκκινη ροτόντα, ένα στρογγυλό λακαρισμένο ξύλινο τραπέζι που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία για τις ανάγκες αυτού του διαμερίσματος.
Προχωρώντας κατά μήκος της έλικας, το σαλόνι βρίσκεται δίπλα στην τραπεζαρία. Μεταλλικά έπιπλα που συνομιλούν με το μοντέρνο στυλ, συνυπάρχουν στο χώρο αρμονικά με ένα custom daybed με στρογγυλά μαξιλάρια, τοποθετημένο κάτω από μια μπλε τοιχογραφία που έχει ένα λευκό κενό εκεί όπου κρέμεται το φωτιστικό.
Σε όλο το διαμέρισμα εκτός από το λευκό και το μπεζ που κυριαρχεί, έχει επιλεχθεί μια βασική χρωματική παλέτα που θυμίζει μοντερνιστικές πρωτογενείς χρωματικές αποχρώσεις, αλλά είναι επίσης εμπνευσμένη από τις χαρακτηριστικές πινακίδες των καταστημάτων της γειτονιάς, με μπλε και κόκκινα γράμματα.

Η παλέτα των χρωμάτων
Ο σχεδιασμός της κουζίνας βασίζεται σε αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά πλοίων, όπως φινιστρίνια σε πόρτες και ντουλάπια. Στη συνέχεια και σε άμεση οπτική επικοινωνία βρίσκεται η τραπεζαρία. Εδώ πρωταγωνιστεί μια κόκκινη ροτόντα, ένα στρογγυλό λακαρισμένο ξύλινο τραπέζι που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία για τις ανάγκες αυτού του διαμερίσματος.
Προχωρώντας κατά μήκος της έλικας, το σαλόνι βρίσκεται δίπλα στην τραπεζαρία. Μεταλλικά έπιπλα που συνομιλούν με το μοντέρνο στυλ, συνυπάρχουν στο χώρο αρμονικά με ένα custom daybed με στρογγυλά μαξιλάρια, τοποθετημένο κάτω από μια μπλε τοιχογραφία που έχει ένα λευκό κενό εκεί όπου κρέμεται το φωτιστικό.
Σε όλο το διαμέρισμα εκτός από το λευκό και το μπεζ που κυριαρχεί, έχει επιλεχθεί μια βασική χρωματική παλέτα που θυμίζει μοντερνιστικές πρωτογενείς χρωματικές αποχρώσεις, αλλά είναι επίσης εμπνευσμένη από τις χαρακτηριστικές πινακίδες των καταστημάτων της γειτονιάς, με μπλε και κόκκινα γράμματα.

Οι συντελεστές του έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη και σχεδιασμός διακόσμησης: Ιωάννα Βλαχάκη
Κατασκευαστής: Atob