Το πετυχημένο design πρέπει να είναι καλαίσθητο αλλά και λειτουργικό. Πρέπει να αγαπήσεις το πρότζεκτ και να συνειδητοποιήσεις το όραμα για να μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα έργο που θα χαρίζει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, επισημαίνει στο Architect ο designer Κώστας Γκάγκος, επικεφαλής του γραφείου Costas Gagos Architecture & Design.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στον χώρο του design και πόσο έχετε δει να αλλάζει το ίδιο το design στο πέρασμα του χρόνου;

Το γραφείο Costas Gagos Architecture & Design δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1997, μια περίοδο που έπρεπε να εξηγήσουμε τη χρησιμότητα του design, τη σημασία τού να λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψη του τον προϋπολογισμό του έργου με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε στο ξεκίνημά μας, καταφέραμε με τα έργα και τις πράξεις μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς. Για εμάς στην Costas Gagos Architecture & Design, το interior design δεν είναι απλώς ο σχεδιασμός ενός χώρου, αλλά το να μπορεί αυτός ο χώρος, είτε είναι κατοικία ή επαγγελματικός χώρος που δραστηριοποιείται στην αναψυχή και την εστίαση, να μπορεί να «μεταδίδει» τη δική του ιστορία, γιατί οι επιλογές που θα κάνουμε σε έναν χώρο θα κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία του τελικού αποτελέσματος.

Το σημαντικότερο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι η λειτουργικότητα: δεν μπορεί να υπάρχει χώρος χωρίς να υπολογίσει και να σκεφτεί ο designer το λειτουργικό κομμάτι, δηλαδή το πρακτικό. Εάν ένας χώρος δεν λειτουργεί, οποιοδήποτε design είναι άκυρο. Πρέπει να γίνουμε ένα με το project, να συνειδητοποιήσει ο designer το όραμα και την ταυτότητα του χώρου και με τις στρατηγικές επιλογές υλικών να δημιουργήσει ένα λειτουργικό έργο. Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, προσπαθούμε να πείσουμε τους πελάτες και ιδιοκτήτες των έργων πως αν δεν επενδύσουν για να γίνει ένα σωστό και οργανωμένο design, στη συνέχεια θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα για να διορθωθούν αστοχίες και παραλείψεις. Αυτή η αντίληψη πλέον έχει αρχίσει να γίνεται κτήμα των τελικών πελατών, για οποιοδήποτε έργο και αν μιλάμε, κάθε κλίμακας και κατηγορίας.

 

Ποια είναι τα γνωρίσματα του καλού designer;

Είμαι της άποψης πως ο καλός designer γεννιέται. Πρέπει δηλαδή, όπως συμβαίνει σε όλες τις τέχνες, να υπάρχει πάθος, όρεξη και αγάπη για το αντικείμενο. Φυσικά και οι σπουδές είναι σημαντικές καθώς δημιουργούν το απαραίτητο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να ακούμε, να αφουγκραζόμαστε, να μπορούμε να συλλάβουμε ένα όραμα για τον χώρο στον οποίο κάποιοι άνθρωποι θα ζουν, θα εργάζονται, θα ψυχαγωγούνται ή θα διασκεδάζουν. Οπότε, ο καλός designer πρέπει να προβλέπει τα πάντα, την τοποθεσία, τις καιρικές συνθήκες του πρότζεκτ για να κάνει και τις σωστές επιλογές υλικών, φωτισμού και χρωμάτων που θα οδηγήσουν σε ένα ολοκληρωμένο, πρακτικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα. Επίσης, εκτός από την αγάπη για το design δεν πρέπει να υπάρχουν παρωπίδες. Εγώ προσωπικά όσο μεγαλώνω μαθαίνω και δεν έχω σταματήσει να ακούω τους συνεργάτες μου, γιατί μέσα από αυτούς εξελίσσομαι διαρκώς.

Πώς εξισορροπείτε τον σχεδιασμό που επιμελείστε με το όραμα του ιδιοκτήτη, αλλά και με το ίδιο το προϊόν;

Εδώ διαδραματίζει κομβικό ρόλο η εμπειρία. Όταν σχεδιάζουμε, για παράδειγμα, ένα κατάστημα, ο στόχος είναι να πουληθεί το προϊόν. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει ο χώρος να μπορεί αναδείξει το προϊόν ή την υπηρεσία. Και για να το πετύχουμε αυτό, δηλαδή να γυρνούν το βλέμμα οι καταναλωτές στο κατάστημα και φυσικά στο προϊόν, πρέπει το ίδιο το προϊόν να αναδεικνύεται και να υποστηρίζεται από όλες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα του χώρου. Έτσι, προσφέρουμε μια εμπειρία στον πελάτη που θα «μεταφραστεί» σε κέρδος και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Όπως είπα και πιο πριν, πρέπει να ζήσουμε την ταυτότητα και το όραμα της επιχείρησης, για να δώσουμε το κάτι παραπάνω που θα τη διαφοροποιήσει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Να νιώθει ουσιαστικά ο πελάτης, με όλες τις αισθήσεις του, το προϊόν ή την υπηρεσία, μέσω του χώρου που σχεδιάσαμε.

 

Ποιες είναι οι βασικές αρχές, η φιλοσοφία αν προτιμάτε, που σας διαφοροποιεί από το ανταγωνισμό;

Όλη η ομάδα της Costas Gagos Architecture & Design έχει οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δουλεύουμε κάθε πρότζεκτ με σεβασμό στο όραμα του ιδιοκτήτη, να του προσδίδουμε λειτουργικότητα και χρηστικότητα, ξεχωριστό design και με τις μελέτες εφαρμογής να προβλέπουμε ενδεχόμενα λάθη και αστοχίες. Σε κάθε στάδιο υλοποίησης του έργου, είμαστε δίπλα στον πελάτη. Φυσικά, για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, συνεχώς αναζητούμε καινοτόμα υλικά και παρακολουθούμε τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, προγράμματα και τις οπτικοακουστικές λύσεις που μας δίνουν την εικόνα του χώρου προτού ολοκληρωθεί.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη του design στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια; Ποιο το προσωπικό σας στοίχημα;

Πιστεύω πως το design το φέρνει ο χρόνος, δηλαδή δημιουργείται σύμφωνα με τις ανάγκες του κόσμου. Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην αρχιτεκτονική και το design. Κυρίως στο κομμάτι της εστίασης και γενικότερα στο food & beverage, το design από Έλληνες δημιουργούς θα δείχνει τον δρόμο για ένα πετυχημένο και εντυπωσιακό project. Αυτό που μπορώ να πω ακόμη είναι πως, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, προσωπικό μου στοίχημα είναι να τις παρακολουθώ και να τις προσαρμόζω στην ελληνική πραγματικότητα πρωτοπορώντας. Να εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία που θα μου δίνει το κίνητρο της δημιουργίας.