Από ένα πάρκο επικονιαστών που σχεδιάστηκε για μια πρωτοβουλία της Ε.Ε. έως ένα οικιστικό έργο θερμοκηπίου στη Γερμανία, ένα μουσείο στην Αρκτική ή μια καινοτόμα πρόταση για τη συλλογή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ολλανδία, τα έργα που παρουσιάζονται στη συνέχεια χαρακτηρίζονται από ποικιλία σχεδιαστικών προσεγγίσεων, προγραμμάτων και κλιμάκων.
Γραφεία όπως οι Vincent Callebaut Architectures, η 10 Design, η Antonio Citterio Patricia Viel ή η Sweco, παρουσιάζουν παγκόσμιες παρεμβάσεις που απεικονίζουν μια γκάμα ιδεών, από νέα μοντέλα συλλογικής στέγασης και κοινοτικής διαβίωσης μέχρι οικολογικό και αειφορικό σχεδιασμό και πολιτιστική αρχιτεκτονική που προσανατολίζεται στην κοινότητα.

Pollinator Park της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vincent Callebaut Architectures
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από το 2020 οι επικονιαστές απειλούνται σοβαρά με ποσοστό εξαφάνισης που είναι «100 έως 1.000 φορές υψηλότερο από το κανονικό». Η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της μείωσης είναι ο κύριος στόχος του Pollinator Park. Προκειμένου να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα της επικονιαζόμενης πανίδας, το πάρκο την επιδεικνύει σε πραγματική κλίμακα. Από το Miro’s Meadow έως το Hungry Hive, μέσω του Urban Lab και του Zoom Room, προωθείται ο ευγενής ρόλος του γεωργικού επαγγέλματος. Επίσης, δείχνει καλές πρακτικές για τη διατήρηση των επικονιαστών σε πολλαπλά επίπεδα: εδαφική, γεωργική, δασική και αστική χρήση γης.

Turku Concert Hall, PES-Architects
Η νέα αίθουσα συναυλιών για την πόλη Turku στη Φινλανδία έχει σχεδιαστεί για διαφορετικές συναντήσεις σε διαφορετικά επίπεδα: αστικό, καλλιτεχνικό, λειτουργικό και πολιτιστικό. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου λειτουργεί ως πλατφόρμα για να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και να ενεργοποιήσει νέες μορφές δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Η αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας 1.300 θέσεων θα διαθέτει ακουστική παγκόσμιας κλάσης σε ένα βέλτιστα τροποποιημένο αμφιθέατρο που «βυθίζει» το κοινό και την ορχήστρα στη μουσική. Η πολυλειτουργική αίθουσα χωρητικότητας 300 θέσεων έχει σχεδιαστεί για την ευέλικτη φιλοξενία ποικίλων χρήσεων. Το κτίριο θα αφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτή γίνεται την υπάρχουσα πλατεία με στόχο να διατηρήσει τη θέα στο ποτάμι από το θέατρο και το κτίριο της κυβέρνησης.

Downtown South, 10 Design
Πρόκειται για συγκρότημα μικτής χρήσης που περιλαμβάνει γραφεία και οικιστικούς χώρους, καθώς και χώρους φιλοξενίας, λιανικής και αναψυχής. Η πρόταση περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 20.000 θέσεων και ενός κέντρου VR που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει περαιτέρω την αστική ανάπτυξη στο νότιο άκρο του Downtown Raleigh (Β. Καρολίνα). Το όραμα της 10 Design για το Raleigh είναι να αναπτύξει έναν νέο δήμο που θα βασίζεται στην αναδυόμενη δημιουργική βιομηχανία της Ανατολικής Ακτής παρέχοντας ολοκαίνουργια σπίτια και κοινόχρηστους χώρους για την κοινότητα και συμβάλλοντας στην επανενεργοποίηση της νότιας συνοικίας της πόλης, συμπληρώνοντας το ερευνητικό τρίγωνο στα βόρεια της πόλης.

Gate Central, Antonio Citterio Patricia Viel
Το διεθνές γραφείο Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV) αποκαλύπτει το σχέδιο του Gate Central, ενός νέου συγκροτήματος μικτής χρήσης που σχεδιάστηκε υπό το πρίσμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Σε απόσταση αναπνοής από μερικά από τα πλέον επισκέψιμα μνημεία του Μιλάνου, το Gate Central θα προσφέρει 1.700 τ.μ. οικιστικών και εμπορικών χώρων ενώ θα αναγεννήσει μια περιοχή που βομβαρδίστηκε σφοδρά τον καιρό του πολέμου στο Μιλάνο, επαναπροσδιορίζοντάς την για την απόλαυση του κοινού και ως έναν ζωντανό οικιστικό χώρο.
Residential Greenhouse Bremen Germany, Delugan Meissl Associated Architects

Η συνοικία Neu-Stephani είναι η τοποθεσία ενός πολύ ιδιαίτερου οικιστικού έργου με μια εξελιγμένη ενεργειακή ιδέα: ένα οικιστικό θερμοκήπιο. Τα κύρια στοιχεία του κτιρίου είναι τρία: ένα οικιστικό ξύλινο τετράγωνο, ένα επάλληλο θερμοκήπιο και μία συνδετική πέργκολα. Το κτίριο κατοικιών είναι μια πλήρως προκατασκευασμένη, αρθρωτή ξύλινη κατασκευή που απλώς συναρμολογείται επί τόπου. Ανάλογα με το πώς συνδυάζονται οι μονάδες, το κτίριο μπορεί να περιέχει από 30 έως 54 οικιστικές μονάδες. Επιπλέον υπάρχει ένα θερμοκήπιο το οποίο όχι μόνο είναι διαθέσιμο στους κατοίκους για ιδιωτική αστική γεωργία αλλά θα χρησιμοποιηθεί και εμπορικά από startups.