Το πρότζεκτ του σπουδαίου Ιταλού αρχιτέκτονα που θα μοιάζει με τις σήραγγες των πειραμάτων του Μεγάλου Επιταχυντή στο CERN.
Το πρότζεκτ του σπουδαίου Ιταλού αρχιτέκτονα που θα μοιάζει με τις σήραγγες των πειραμάτων του Μεγάλου Επιταχυντή στο CERN.
Το Science Gateway, το οποίο σχεδιάστηκε από το RPBW του Renzo Piano (σε συνεργασία με το γραφείο Brodbeck Roulet Architectes Associés), θα είναι μια κατασκευή που θα ανάβει τη φλόγα της περιέργειας στους επισκέπτες του ερευνητικού κέντρου σωματιδίων CERN, δυτικά της Γενεύης. «Μια διαρκής νύξη στα μυστικά και στο μεγαλείο της ύλης, αυτού του Σύμπαντος που μελετούν οι επιστήμονες, της εύθραυστης φύσης της Γης», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ιταλός αρχιτέκτονας, που έχει σχεδιάζει απαράμιλλης ομορφιάς και τεχνοτροπίας έργα σε όλο τον κόσμο.
Το πρότζεκτ του «Επιστημονικού Διαδρόμου» θα ολοκληρωθεί το 2023, έναν χρόνο αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκάλεσε η πανδημία. Σε αυτό το έργο, λοιπόν, δεσπόζει μια γέφυρα, που ενώνει τις δύο περιοχές του CΕRΝ, τις οποίες χωρίζει ο δρόμος Γενεύης – Γαλλίας, και θα έχει ως στόχο να αναδείξει την ομορφιά της ανθρώπινης περιέργειας που θέλει να καταλάβει πώς γίνεται το Σύμπαν και τα μυστήριά του.
Ένας πολυχώρος γνώσης
Το Science Gateway θα φιλοξενηθεί σε ένα νέο κτίριο, στην τοποθεσία Meyrin του CERN δίπλα σε ένα άλλο από τα εμβληματικά κτίρια του ερευνητικού κέντρου, το Globe of Science and Innovation.
Με έκταση 7.000 τετραγωνικών μέτρων, το κτίριο θα προσφέρει μια ποικιλία χώρων και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων που θα εξηγούν τα μυστικά της φύσης, από τα πολύ μικρά (στοιχειώδη σωματίδια) έως τα πολύ μεγάλα (η δομή και η εξέλιξη του σύμπαντος). Στις εκθέσεις θα παρουσιάζονται επίσης οι επιταχυντές, τα πειράματα και οι υπολογιστές του CERN, πώς τα χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στην εξερεύνηση και πώς οι τεχνολογίες του CERN ωφελούν την κοινωνία. Ο πειραματισμός θα είναι ένα βασικό συστατικό στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Gateway, επιτρέποντας στους επισκέπτες να αποκτήσουν από πρώτο χέρι εμπειρία για το πώς είναι να είσαι επιστήμονας. Με την εμβάθυνση στα μυστικά της ύλης και του κόσμου, θα ενισχύεται η κριτική σκέψη και θα προωθείται η χρήση της επιστημονικής μεθόδου – σημαντικά εργαλεία σε όλους τους τομείς της ζωής.
Το όραμα
Τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που δίνουν μορφή στο αρχιτεκτονικό όραμα του Renzo Piano για το Science Gateway:
Η «Γέφυρα»: Κατά μήκος της οποίας αναπτύσσεται ένα σύνολο εκθεσιακών και εκπαιδευτικών χώρων. Έχει σχεδιαστεί ως ένας δρόμος 6 μέτρα πάνω από το έδαφος και διασχίζει τη Route de Meyrin.
Οι «Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες». Τρία τετράγωνα φωτοβολταϊκά πάνελ 40×40 μέτρων, πάνω από τρία αντίστοιχα κιόσκια. Το κεντρικό κτίριο περιέχει τις αίθουσες διδασκαλίας και βρίσκεται πάνω από τον χώρο υποδοχής. Το βόρειο περίπτερο έχει σχεδιαστεί ως ένας πολύ ευέλικτος χώρος που μπορεί να χρησιμεύσει ως αίθουσα συνεδριάσεων 900 θέσεων, να χωριστεί σε τρεις ανεξάρτητους χώρους ή να φιλοξενήσει δύο μικρότερους χώρους και έναν χώρο για επιστημονικές εκθέσεις. Το νότιο περίπτερο προορίζεται να περιέχει διαδραστικές εκθέσεις.
Τα «Τούνελ». Δύο σήραγγες, στο επίπεδο της γέφυρας, έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν τις μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις του CERN. Μέσα σε αυτές, ο επισκέπτης βυθίζεται σε ένα περιβάλλον που αντιπροσωπεύει τις σήραγγες επιταχυντών 100 μέτρα κάτω από το έδαφος, όπου ο επιστημονικός πειραματισμός αποκαλύπτει τα βαθύτερα μυστικά της ύλης.
Το «Δάσος». Η φύση είναι αυτή που συνδέει τα πάντα, τα υπάρχοντα κτίρια με τις νέες εγκαταστάσεις. Η φύση δημιουργεί μια υπέροχη εμπειρία για τους πεζούς. Με τα 400 δέντρα του, το δάσος δείχνει ότι όλη η εξερεύνηση αφορά την ίδια τη φύση, ανεξάρτητα από την κλίμακα.