Η θεματική της φετινής ΕΣΩ, με τίτλο “MULTIVERSE”, έχει ως αποστολή να γεφυρώσει περαιτέρω τις θεωρίες για την εν εξελίξει αλλαγή με την πρώιμη πρακτική, στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του design και των τεχνών, και τα αποτελέσματά της.

Στις 24 Μαΐου, η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει για 11η συνεχόμενη χρονιά. Στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κορυφαίοι εκπρόσωποι της διεθνούς και εγχώριας αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής θα συζητήσουν για τον άγνωστο και αβέβαιο κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το θέμα της ΕΣΩ για το 2022, “CROSSING TERRITORIES”, σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Mies Van Der Rohe, αναγνώρισε την αβεβαιότητα των κοινωνικών, πολιτιστικών, πολιτικών και οικονομικών μετασχηματισμών, χωρίς προκαταλήψεις.
Η θεματική της φετινής ΕΣΩ, με τίτλο “MULTIVERSE”, έχει ως αποστολή να γεφυρώσει περαιτέρω τις θεωρίες για την εν εξελίξει αλλαγή με την πρώιμη πρακτική, στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του design και των τεχνών, και τα αποτελέσματά της.
Με τον όρο “MULTIVERSE” περιγράφουμε μια σειρά από διαφορετικά περιβάλλοντα, που ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες ανάγκες και κινούνται πέρα από αυτές, συμπεριλαμβάνοντας άλλες μορφές φυσικής και τεχνητής ζωής.

Πολλαπλά συνυπάρχοντα περιβάλλοντα
Τα θέματα που θα συζητηθούν εισαγάγουν εξερευνήσεις πάνω σε διαφορετικές έννοιες της συμπερίληψης, κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα και νέες απόψεις για τις συνεχώς αναπτυσσόμενες πόλεις και τη μεταβαλλόμενη ύπαιθρο.
Κατά τη διάρκεια του φετινού ΕΣΩ, η πέμπτη τελετή των Archisearch Lifetime Achievement Awards θα αναδείξει το έργο και την προσωπικότητα των Κυριάκου Κυριακίδη, Δημήτρη Αντωνακάκη, Δημήτρη Φιλιππίδη και της Ρένας Παπασπύρου. Τα βραβεία θα παρουσιάσουν οι Δρ. Πάνος Πάγκαλος Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο καλλιτέχνης Ηλίας Παπαηλιάκης.
Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η Δανάη Μακρή, Head of Content της Design Ambassador.

Οι κορυφαίοι δίνουν το “παρών”
Η Xρύσα Σταματοπούλου από το γραφείο GRIMSHAW Architects, η Μυρτώ Κιούρτη – Myrto Kiourti, ο Γιώργος Μπάτζιος – Georges Batzios Architects, ο Γιώργος Τσολάκης – Tsolakis Architects, ο Γιώργος Μητρούλιας AREA, ο Yoshiharu Tsukamoto και η Momoyo Kaijima – ATELIER BOW WOW, ο Μanuel Aires Mateus – Francisco Aires Mateus Arquitectos, ο Arthur Mamou Mani – Mamou-Mani Ltd Architects, ο Kristian Villadsen – GEHL, ο Γιώργος Αρμάος – Διευθυντής της Gagosian, London, o Ιάσων Τσάκωνας – OLIAROS και ο Ηλίας Μεσσίνας – ECOWEEK, και ο Στάθης Καλύβας Έλληνας πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας και τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα βρεθούν την Τετάρτη 24 Μαΐου στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να σκιαγραφήσουν τρέχοντα ζητήματα και να προτρέψουν περαιτέρω διάλογο.

Meet the speakers
Ο Arthur Mamou-Mani υποστηρίζει πώς η χρήση της δημόσιας, συλλογικής κατασκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων. Έχοντας εμπνευστεί από το Burning Man, πιστεύει στη συνεργατική μάθηση μέσω της οικοδόμησης. Πιστεύει πως είναι σημαντικό να συνδεθεί κανείς με τα υλικά και να κατανοήσει το DNA των υλικών που μας περιβάλλουν. Καλεί τη σκέψη με αρθρωτούς τρόπους που ωθούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

 

 

Η Χρύσα Σταματοπούλου είναι αρχιτέκτονας μέλος των Grimshaw London, όπου δουλεύει σε έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία σε έργα μεταφορών και υποδομών καθοριστικής σημασίας για τις πόλεις στις οποίες αυτά έχουν κατασκευαστεί. Εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο το κάθε έργο επηρεάζει τους ανθρώπους, την κινητικότητα και τις συνδέσεις, καθώς και την ενσωμάτωση του στο κτισμένο και άκτιστο περιβάλλον. Η Χρύσα είναι ενεργός υποστηρικτής της προσβασιμότητας στην αρχιτεκτονική και συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στη διοργάνωση μαθητικών σχεδιαστικών διαγωνισμών.

 

Ο Γιώργος Μπάτζιος είναι αρχιτέκτονας και ιδρυτής του γραφείου Georges Batzios Architects. H φιλοσοφία του επικεντρώνεται στη δημιουργία ζωντανών, αρχιτεκτονικών έργων που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα ανθρωπολογικών αναγκών περισσότερο από μία σχεδιαστική ιδέα. Έχει ακολουθήσει διεθνή καριέρα σχεδιάζοντας και καθοδηγώντας πολυεπιστημονικές ομάδες σε μεγάλης κλίμακας διεθνή έργα, όπως το 53w53 MoMA Tower στη Νέα Υόρκη, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, Art and Technology Quarter στη Σεγκόβια, η Φιλαρμονική του Παρισιού, ο διεθνής διαγωνισμός του Rethink Athens σε συνεργασία με παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες όπως οι Ateliers Jean Nouvel, David Chipperfield Architects, Martha Schwartz and Partners, Free Fernando Romero μεταξύ άλλων.

 

Ο Μιχάλης Ραυτόπουλος από το 2004 έως το 2006 δούλεψε για το αρχιτεκτονικό γραφείο Jaklitsch Gardner Architects στη Νέα Υόρκη, ενώ στην Αθήνα έχει δουλέψει σαν συνεργάτης του γραφείου ISV Architects & Associates. Από το 2013 Διδάσκει Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Το αρχιτεκτονικό γραφείο AREA (Architecture Research Athens) σχηματίστηκε το 2006 από τους αρχιτέκτονες Σ. Δαούτη,
Γ. Μητρούλια και Μ. Ραυτόπουλο. Συνδυάζοντας σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με κοινό σημείο συνάντησης τη Νέα Υόρκη, επέστρεψαν στην Αθήνα και έκτοτε συμμετέχουν ενεργά στις δυναμικές εξελίξεις του ελληνικού αρχιτεκτονικού τοπίου.

 

Ο Γιώργος Τσολάκης από το 2005 διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών Tsolakis Architects και ταυτόχρονα συνεργάζεται με διάφορα άλλα γραφεία. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχοντας διακριθεί με πρώτο βραβείο σε πολλούς από αυτούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του ΕΜΠ. Το έργο του έχει δημοσιευθεί σε εκδόσεις και περιοδικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. To γραφείο Tsolakis Architects κέρδισε το 1ο βραβείο στον Ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος.