Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Radisson Blu Park η τελετή απονομής των Aluminium in Architecture Awards 2022. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της BOUSSIAS η οποία επιβραβεύει τις καινοτόμες χρήσεις του αλουμινίου σε κτίρια, προβάλλοντας πρωτοποριακές ιδέες και έργα υψηλής αισθητικής, με απώτερο στόχο την παρουσίαση νέων βιώσιμων λύσεων στην κατασκευή. Τις υποψηφιότητες αξιολόγησε κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από καταξιωμένους Έλληνες αρχιτέκτονες και επαγγελματίες από τον χώρο του αλουμινίου, με Πρόεδρο τον Αρχιτέκτων Μηχανικό του ΕΜΠ, Χρίστο Δίπλα.

Η βιωσιμότητα σε συνάρτηση με τη λειτουργικότητα και την αισθητική
Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, κύριος Δίπλας, μεταξύ άλλων δήλωσε σχετικά: «Θέλω να διατυπώσω πόσο τυχερός αισθάνομαι σήμερα σε αυτή την πανέμορφη γιορτή, όταν στην πολύ κοντινή μας γειτονιά βλέπουμε κάθε μέρα κτίρια να ισοπεδώνονται. Και αυτό πρέπει να μας δυναμώνει, τον καθένα στο δικό του πόστο. Πρέπει να καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικοί είναι τέτοιοι θεσμοί, όπως τα Aluminium in Architecture Awards, καθώς ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των παραγόντων και του κοινωνικού συνόλου, των εταιρειών παραγωγής, των ατόμων που κάνουν έρευνα και των τεχνητών. Χάρηκα πολύ που είδα σήμερα μαστόρους ανάμεσα στους σχεδιαστές και στους αρχιτέκτονες. Έχουμε όλοι μας στο νου τον τελικό χρήστη, αυτόν που ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του αναφέρει ότι είναι ο τελικός κριτής των αντικειμένων, γιατί αυτός τα χρησιμοποιεί. Αν εδώ είναι ένα απαύγασμα του τεχνικού κόσμου, αυτό προσβλέπει στον τεχνικό χρήστη, είτε για λόγους ανθρωπιστικούς, είτε για λόγους εμπορικούς. Αυτόν έχουμε όλοι υπόψιν μας με έναν ακόμα παράγοντα. Τον στόχο της πράσινης ανάπτυξης, προάγοντας όσο μπορούμε την αισθητική και τη λειτουργικότητα, σώζοντας παράλληλα και τον πλανήτη. Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κύριος Δίπλας είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και ευχαριστώ και όλους τους συμμετέχοντες».

Grand Awards και Platinum
Ένα από τα γραφεία που ξεχώρισαν την ημέρα της απονομής ήταν το Pila Studio, το οποίο έλαβε τη διάκριση Aluminium Architect of the Year, ενώ στις κατηγορίες Architectural Design & Construction, Sustainable Design και Mixed Use κέρδισε Platinum και Gold βραβεία για τον Πύργο του Πειραιά. Η σχεδιαστική πρόταση για τη νέα όψη επαναπροσδιορίζει τον Πύργο, μετατρέποντάς τον σε ένα δυναμικό τοπόσημο που αντανακλά την ενέργεια της ευρύτερης περιοχής. Η προτεινόμενη όψη αποτελείται από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων, το οποίο τυλίγει τον όγκο του Πύργου. Η νέα όψη είναι «πολύ-παραμετρική» και επιτυγχάνει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ της ενεργειακής εξοικονόμησης, τη διάχυση-εκμετάλλευση του φυσικού φωτός και της άπλετης θέας προς τα έξω.

Εξίσου σημαντική ήταν και η παρουσία της Aφοί Πανουργιά Ο.Ε. “Inoxal”, η οποία απέσπασε τον τίτλο Aluminium Designer of the Year, ενώ η υπόσκαφη εξοχική κατοικία «Le Grand Blue» κέρδισε δυο Gold βραβεία στην κατηγορία Residential Buildings των ενοτήτων Architectural Design & Construction και Architecture & Design. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της κατοικίας, εντάσσει απόλυτα το κτίριο στο κυκλαδίτικό τοπίο, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη συνέχεια του εσωτερικού́ με τον εξωτερικό́ χώρο, με αποκορύφωση τη θέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις βιοκλιματικές ιδιότητες της κατοικίας, καθώς τα συστήματα που επιλέχθηκαν διαθέτουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Ακόμη ένα Gold βραβείο και ένα Silver απονεμήθηκαν στο Architectural Systems Showroom Inoxal S.A. στις κατηγορίες Renovation και Retail. O επανασχεδιασμός και η ανακατασκευή της υφιστάμενης έκθεσης, έγινε με στόχο να μετατραπεί ο χώρος, σε ένα αποτελεσματικό selling point. H μοντέρνα αρχιτεκτονική, ο εκλεπτυσμένος σχεδιασμός και τα καινοτόμα συστήματα αλουμινίου υψηλών προδιαγραφών που εμπορεύεται η έκθεση, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν τον καινούργιο εκθεσιακό χώρο να ξεχωρίζει στον κλάδο.

Όλα τα βραβεία και τα έργα που ξεχώρισαν
Τριπλή ήταν η επιτυχία για την Aluminco, η οποία απέσπασε τρία silver βραβεία στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία Reconstruction διακρίθηκε για το Brown Beach Resort, το οποίο βρίσκεται στον νομό Κορινθίας, 50 μόλις λεπτά μακριά από την πρωτεύουσα. Στη συνέχεια, στην κατηγορία Mixed Use ασημένια διάκριση έλαβε το 37-11 30th Street Astoria NY Project, ένα συγκρότημα 200 περίπου υπερπολυτελών διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη, το οποίο εξοπλίστηκε με τα συστήματα αλουμινίου της εταιρείας, έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις στην ηχομόνωση, στην ασφάλεια και στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Τέλος, silver βραβείο στην κατηγορία Hotel – Resorts απονεμήθηκε στο Six Senses Resort Grenada, θέρετρο τοποθετημένο πάνω σε ένα ακρωτήριο στο νότιο άκρο του νησιού Grenada της Καραϊβικής.

Επιπλέον, Silver βραβείο στην κατηγορία public κέρδισε η τεχνική εταιρεία Anegersi – Γ. Τσαρούχας & ΣΙΑ Ο.Ε. για το αμαξοστάσιο της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του μετρό της συμπρωτεύουσας και αποτελείται από ένα επιβλητικό κτιριακό σύμπλεγμα σύμμικτων κατασκευών. Το έργο εκτείνεται σε έκταση 50.000 τ.μ. και έχει δομημένη επιφάνεια 120.000 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενούν τον σταβλισμό και τη συντήρηση του τροχαίου υλικού, τα γραφεία διοίκησης, το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας και χώρο παιδικού σταθμού. Ως επικάλυψη των οροφών, εφαρμόστηκε σύστημα αλουμινίου ορθής ραφής με ενιαίο μήκος μέχρι και 48μ σε καμπύλη και γραμμική μορφή, ικανοποιώντας τις ανάγκες μελετών περί σχεδιασμού, θερμομόνωσης, υδατοστεγανότητας, και ακουστικής.

Επίσης, η Elval Colour απέσπασε Gold βραβείο στην κατηγορία Best Element Installation & Systems για τις αεριζόμενες προσόψεις με σύνθετα πάνελ αλουμινίου etalbond®Α2, οι οποίες επιλέχθηκαν για την ανακαίνιση του Athens Capital Center Hotel MGallery στην Αθήνα. Δεύτερο χρυσό βραβείο κέρδισε στη κατηγορία Sustainable Production για το κτιριακό συγκρότημα The Orbit, για το οποίο η Elval Colour παρήγαγε 14.500 τ.μ. σύνθετων πάνελ αλουμινίου, άφλεκτου etalbond A2 και πυρίμαχου etalbond FR, με custom made λευκή απόχρωση χαμηλής λαμπρότητας σε συνδυασμό με arypon. Έπειτα, δυο Bronze βραβεία της απονεμήθηκαν για την εξωτερική επένδυση του σταδίου Narbonne Arena στη Γαλλία και για την εσωτερική επένδυση καταστήματος ρούχων της εταιρείας COS, στις κατηγορίες Sport Facilities και Retail αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, το γραφείο Insite Architect’s Lab έλαβε Gold βραβείο για το συγκρότημα Salvia Suites στην κατηγορία Hotels – Resorts. Πρόκειται για υπόσκαφες κατοικίες που συνδυάζουν το κρητικό τοπίο με τον μεσογειακό ορίζοντα. Λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους, ο σχεδιασμός του νέου συγκροτήματος έρχεται να ακολουθήσει την κλίση του φυσικού εδάφους και να συμφιλιώσει το νέο κτιριακό όγκο με το υπάρχoν τοπίο. Το σύνολο του συγκροτήματος ακροβατεί πάνω στις υψομετρικές καμπύλες, προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Η επανάληψη του υδάτινου στοιχείου με τις κολυμβητικές δεξαμενές στη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου ενισχύει την οπτική ενοποίηση με τη θάλασσα κατά τη θέαση προς τον Νότο.
Στην ίδια κατηγορία Silver βραβείο απέσπασε το γραφείο KKMK Architects για το White Pebble Suites, ένα συγκρότημα πολυτελών σουιτών, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο των Πολλωνίων στο νησί της Μήλου. Η σχεδιαστική ιδέα προέρχεται από τα κυκλαδίτικα τοπογραφικά περιγράμματα. Το κέλυφος του κτιρίου κατασκευάστηκε, ώστε να θυμίζει βράχο που έχει λειανθεί από το νερό και τον άνεμο. Το έργο βρίσκεται μπροστά στη παραλία με θέα το νησί της Κιμώλου, οπότε η σχέση κάθε δωματίου με τη θάλασσα ήταν μία κρίσιμη παράμετρος του σχεδιασμού.

Στην κατηγορία Residential Buildings, η Loparnakis Aluminium Systems κέρδισε Bronze βραβείο για το metal skin shading, το οποίο εγκαταστάθηκε σε νεόδμητη τετραόροφη οικοδομή στη Γλυφάδα. Τα Xpand καλύπτουν στο σύνολο τους το κλιμακοστάσιο και μέρος του χώρου της ταράτσας. Βασικοί γνώμονες για την επιλογή του υλικού ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας, η αισθητική του κτιρίου και το βάρος της κατασκευής. Το αλουμίνιο σαν υλικό και το μοτίβο Xpand, σε συνδυασμό με τα Τ που επιλέχθηκαν, καλύπτουν στο ακέραιο τις παραπάνω προδιαγραφές. Η συνολικού εμβαδού 140τ.μ. κατασκευή, προσφέρει καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας επαρκή φωτισμό, σκίαση και εξαερισμό.

Διπλή χρυσή διάκριση έλαβε και η Metalskin. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην κατηγορία Retail για το Plovdiv Plaza Mall, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη νότια κεντρική περιοχή της Βουλγαρίας. Η πρόσοψη αποτελείται από περίπου 6800 τ.μ. διάτρητων πάνελ αλουμινίου. Με βάση την αρχιτεκτονική ιδέα της πρόσοψης του εμπορικού κέντρου, η εταιρεία ανέπτυξε ένα ειδικό σύστημα υποστυλωμάτων που επιτρέπει τη γρήγορη και ασφαλή ανάπτυξη των πάνελ αλουμινίου. Το δεύτερο βραβείο αφορά την κατηγορία Offices και απονεμήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού της Κύπρου. Τα προϊόντα που επιλέχθηκαν επιτρέπουν τη διατήρηση του μικροκλίματος μεταξύ του κτιρίου και της πρόσοψης, όπως και την εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην κατηγορία Sustainable Design, ασημένιο βραβείο κέρδισε το γραφείο Schema 4 Αrchitects για το Anna Papageorgiou Stem Center του κολλεγίου Ανατόλια. Στον στρατηγικό σχεδιασμό λήφθηκαν υπόψιν θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του climate risk κατά την κατασκευή και λειτουργία του κτιρίου. Η επιλογή των βέλτιστων για το εγχείρημα παθητικών συστημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υλικών, καθώς και η ενσωμάτωσή τους στο κτιριακό κέλυφος με εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του νέου κτιρίου.

Τέλος, στην κατηγορία Offices, χρυσός νικητής αναδείχθηκε η Aspa S.A για το Kaizen Campus,ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών που σχεδιάστηκε με βάση τα σύγχρονα περιβαλλοντικά και τεχνολογικά δεδομένα. Η ελλειψοειδείς διαμόρφωση του όγκου δημιουργεί ένα διαμπερές κτίριο, στο οποίο δεσπόζει η εσωτερική αυλή. Η ιδιαίτερη μορφολογία του κτιρίου, το κέλυφος με τις περσίδες, αλλά και η περίοπτη θέση του προσδίδουν στο έργο τον χαρακτήρα τοπόσημου (landmark) για την ευρύτερη περιοχή. Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι φιλικός προς το περιβάλλον, ενώ πρόκειται να λάβει πιστοποίηση κατά LEED.

Silver βραβείο στην κατηγορία δόθηκε στην Αφοί Μπαρόλα Ι.Κ.Ε. για το Atrium Skylight. Το έργο αφορά τα νέα γραφεία της εταιρείας Ε.F.P.S. με έδρα τη Νέα Κηφισιά. Από την αρχιτεκτονική μελέτη δόθηκε έμφαση στην συνύπαρξη αίθριων και κουφωμάτων αλουμινίου. Επιλέγοντας τις κατάλληλες σειρές Europa, εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες υψηλές επιδόσεις θερμομόνωσης και το ενιαίο minimal ύφος του σχεδιασμού. Το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος με βέλτιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός, ώστε να δημιουργεί τις βάσεις για έμπνευση και δημιουργικότητα στους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει άριστες συνθήκες θερμικής άνεσης, ηχομόνωσης και ασφάλειας για τους χρήστες.