Στο Architecture & Interiors Summit @ Costa Navarino της Boussias Events σπουδαίοι επαγγελματίες του χώρου είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την αρχιτεκτονική και όχι μόνο.

Στρατηγικές για τη διεκπεραίωση πιο εποικοδομητικών επικοινωνιών
«Στα πρώτα δευτερόλεπτα μίας επικοινωνίας διαμορφώνεται η απόφαση για το αν συμπαθούμε ένα άτομο ή όχι» υποστήριξε η Ελλη Γλύτσου, Networking specialist, National Director of BNI Greece. Η στάση του σώματος, οι χειρονομίες, ο τρόπος έκφρασης, ο τόνος της φωνής και εν γένει η συμπεριφορά κάποιου, μπορούν να προσδώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τον χαρακτήρα του. Για να γνωρίσουμε καλύτερα τους άλλους θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο για τα προσωπικά μας βιώματα και να είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε την γνώμη των συνομιλητών μας, κάνοντάς τους περισσότερες ερωτήσεις. «Οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έναν παραγωγικό διάλογο, ενώ τα ερωτήματα κλειστού τύπου μπορούν να τελματώσουν τη συνομιλία» εξήγησε τελειώνοντας την παρουσίασή της η Ε. Γλύτσου.

Αρχιτεκτονική της φιλοξενίας για ξενοδοχεία και θέρετρα
«Η φιλοξενία από μονή της συνιστά μια immersive experience, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να βρει κάνεις τι είδους εμπειρία θέλει να προσφέρει» υπογράμμισε η Μαρία Παπαφίγκου, Founder and partner στην OOAK architects, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές εμπειριών, που απαιτείται να βρίσκονται σε απόλυτη σύνδεση με τον τόπο και το business plan. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μεγάλο στοίχημα είναι οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες.
«Είτε το ξενοδοχείο έρχεται να ενταχθεί σε μια πόλη ή νησί, είτε να βγει μέσα από ένα άδειο τοπίο, ο αρχιτέκτονας οφείλει να δείξει μεγάλο σεβασμό απέναντι στο τι θέλει να κάνει και με ποιον τρόπο» επισήμανε με τη σειρά του ο Αριστείδης Ντάλας, Founder – Lead Architect στην ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS.
«Είναι σημαντικό κάθε κτίριο να εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, δείχνοντας σεβασμό στον πολιτισμό και την ιστορία του εκάστοτε τόπου» τόνισε ο Ερμής Αδαμαντίδης, Founder στην Not a Number Architects.

Τον καταλυτικό ρόλο των σχεδιαστικών μεθόδων, της τεχνολογίας των υλικών και της επιλογής στοιχείων που προέρχονται από τον τόπο και ως μορφή, υφή αλλά και ως ιστορία υπογράμμισε με τη σειρά του ο Α. Ντάλας, σημειώνοντας την ανάγκη ισχυρής ανάγνωσης του τοπιού. «Ο αρχιτέκτονας οφείλει να είναι συγκεκριμένος και στο φυσικό τοπίο και στο πολιτισμικό πλαίσιο, γιατί ο κάθε ταξιδιώτης αναζητά να ζήσει μια όσο πιο αυθεντική εμπειρία» σημείωσε η Μαρία Παπαφίγκου, αναφέροντας πως τα σύγχρονα εργαλεία, όπως οι τρισδιάστατες αποτυπώσεις, συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού. Πρέπει να έχουμε έμφυτη την αίσθηση του σεβασμού για φυσικό τοπίο και για τι θα δώσουμε στις επόμενες γενιές, συμπλήρωσε. «Ένα αρχιτεκτονικό κτίριο θα πρέπει να διαβάσει το τοπίο, να δει πως θα ενταχθεί η θα αναδυθεί μέσα από το σημείο του, να διαθέτει ένα ισχυρό κόνσεπτ, που το συνοδεύει ακόμη και στο ίδιο το ξενοδοχειακό πρόγραμμα, στη σκέψη δηλαδή του πως θα είναι η εμπειρία του τουρίστα που θα έρθει να μείνει εκεί», περιέγραψε ο Α. Ντάλας.

Η regenerative architecture είναι μια ολιστική προσέγγιση
«Κρατώντας ως βασικούς πυλώνες τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, η regenerative architecture πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, στοχεύοντας αφενός στην απομείωση των αρνητικών επιπτώσεων του δομημένου περιβάλλοντος και αφετέρου στην ανάπτυξη/ενδυνάμωση των φυσικών πόρων», υπογράμμισε η Μαργαρίτα Κυανίδου – Ιδρύτρια ONUS Architecture Studio & Creative Director ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS. «Για εμένα το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας του αρχιτέκτονα που πρέπει να συνεργαστεί με διαφορετικές ειδικότητες. Για να αλλάξει τη μορφή ενός τόπου, ο αρχιτέκτονας πρέπει να διαβάσει τις ανάγκες και παθογένειες του τόπου και σε συνεργασία με τις άλλες ειδικότητες να απαντηθούν αρχιτεκτονικά τα προβλήματα που θα προκύψουν». «Η αναγεννητική αρχιτεκτονική είναι ένα από τα επόμενα βήματα εξέλιξης του βιώσιμου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού», σημείωσε από την πλευρά του ο Πιέρος Πιερής – Architect & Partner, PIERIS ARCHITECTS.

«Η αναγεννητική αρχιτεκτονική όχι μόνο αποκαθιστά, αλλά ξαναδημιουργεί ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Εκεί ακριβώς βρίσκεται κατά την άποψή του το διακύβευμα για το παρόν και το μέλλον της αρχιτεκτονικής, γιατί δημιουργεί τον προβληματισμό ‘’τι είναι καλύτερο και πώς θα το πετύχουμε’’, λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά, την ενεργειακή κατανάλωση, την ευεξία και το όφελος του κοινωνικού συνόλου».  «Γνωρίζουμε ότι η προσέγγιση της βιωσιμότητας που ακολουθούσαμε έως τώρα είναι απλά ένας ‘’επίδεσμος’’, καθώς υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ριζικά όπως η τρομακτική άνοδος της θερμοκρασίας, τα αποθέματα νερού γίνονται όλο και λιγότερα, η βιοποικιλότητα εξαλείφεται με τρομακτικούς ρυθμούς», τόνισε η Χρύσα Σταματοπούλου, Senior Architect, GRIMSHAW. «Οπότε οι λύσεις που δίνουμε με τον αναγεννητικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αντιμετωπίζουν ολιστικά και δίνουν πραγματικές λύσεις στο σύνολο αυτών των σύγχρονων προκλήσεων».

Ο καταλυτικός ρόλος των υλικών
Μιλώντας για τη σχέση της υλικότητας με τον σχεδιασμό, ο Κώστας Γκάγκος, Interior Designer, CEO Costas Gagos Architecture and Design, σχολίασε πως «όταν υπάρχει μια ομάδα αρχιτεκτόνων, interior designers και άλλων ειδικοτήτων που συνεργάζονται και επικοινωνούν, τότε μιλάμε για πετυχημένο έργο».«Ο ένας δεν μπορεί να κάνει χωρίς τον άλλο», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Μαυρολέων, CEO των A&M Architects, προσθέτοντας πως «οι interior designers μπορούν να δώσουν τη δυναμική, την ψυχή, που χρειάζεται ένας χώρος».Ακόμη, ο κ. Γκάγκος ανέφερε πως η επιτυχία ενός έργου συμβαίνει όταν ο ιδιοκτήτης ή ο επισκέπτης αισθάνεται πως «αυτός είναι ο χώρος του», ενώ τα υλικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του experience και χρειάζεται μόνο να είναι έξυπνα τοποθετημένα και να υπάρχει συνοχή μεταξύ τους.O κ. Μαυρολέων υπογράμμισε πως σήμερα υπάρχει μια τεράστια γκάμα ποιοτικών υλικών, που προϋποθέτει καλή γνώση για την ανθεκτικότητά τους, τον βιώσιμο ή τον value engineering χαρακτήρα τους.