Οι υποψηφιότητες στα Interiors Awards 2022 powered by Elvial, που διοργανώνονται από την Boussias, σημείωσαν αριθμό-ρεκόρ και, κατά την ομόφωνη γνώμη της Κριτικής Επιτροπής, το επίπεδο των έργων αλλά και των παρουσιάσεων ήταν αξιοσημείωτα υψηλό.

Οι υποψηφιότητες στα Interiors Awards 2022 powered by Elvial, που διοργανώνονται από τον μεγαλύτερο όμιλο κλαδικών εκδόσεων και events στην Ελλάδα, την εταιρεία Boussias, σημείωσαν αριθμό-ρεκόρ και, κατά την ομόφωνη γνώμη της Κριτικής Επιτροπής, το επίπεδο των έργων αλλά και των παρουσιάσεων ήταν αξιοσημείωτα υψηλό.
Σημαντικοί οργανισμοί, που επενδύουν στην εσωτερική αρχιτεκτονική και το interior design στα κτίριά τους παραβρέθηκαν στην τελετή απονομής, αναγνωρίζοντας την αξία του interior στο experience που προσφέρουν σε πελάτες και εργαζόμενούς τους.

Οι κορυφαίες διακρίσεις
Designer of the Year για το 2022 αναδείχθηκε η MUTINY architecture & design, ενώ Client of the Year 2022 η Eurobank S.A. Όσον αφορά τα βραβεία Plaltinum, στον πυλώνα των ολοκληρωμένων έργων ξεχώρισε το ξενοδοχείο Habitat Mykonos All Suite Hotel από το Vasilis Papadias design studio, ενώ στον πυλώνα των Υπό Εξέλιξη Έργων & Μελετών το Psychico Mini Houses από τη MUTINY architecture & design.
Μεγάλος χορηγός των Interiors Awards 2022 powered by ELVIAL ήταν η ELVIAL Advanced Aluminium Solutions. Χορηγοί οι Schneider Electric, TrueNode, και Υποστηρικτής η Franke.
Στις επόμενες σελίδες ακολουθούν οι περιγραφές των δύο Platinum βραβείων και των χρυσών διακρίσεων από τις ενότητες F&B, Workspaces και Hospitality, που συγκέντρωσαν τις περισσότερες υποψηφιότητες σε όλο τον θεσμό.

Μιχάλης Μαυρολέων, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, αρχιτέκτων και CEO, A&M Architects
«Ο 7ος χρόνος ζωής ενός θεσμού που αυξάνει συνεχώς τις συμμετοχές με αξιόλογες υποψηφιότητες, κάνοντας το έργο μιας κριτικής επιτροπής, κάθε χρονιά, πιο δύσκολο. Στην επιτροπή συμμετέχουν επώνυμοι αρχιτέκτονες, διακοσμητές, ξενοδόχοι, σχεδιαστές φωτισμού, επιλεγμένοι ανάμεσα στους καταξιωμένους της ελληνικής αγοράς. Για αυτό και τα Interiors Awards αποτελούν πλέον τον πιο ισχυρό θεσμό επιβράβευσης δημιουργικών προσπαθειών, στην Ελλάδα.
Ελληνικά αρχιτεκτονικά και δημιουργικά γραφεία παρουσίασαν πλούσιο έργο με αποτέλεσμα η βαθμολόγηση των κριτών να έγινε πιο δύσκολη και απαιτητική. Δεν κρίναμε συγκριτικά, αλλά αυτόνομα κάθε συμμετοχή, με μία κλίμακα αξιολόγησης από το 1 έως το 20, μέσω μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας, που διασφάλισε διαφάνεια και αντικειμενικότητα.
Συγχαρητήρια σε όλους, συμμετέχοντες, τους βραβευθέντες, αλλά και στην Boussias Communications για την άψογη διοργάνωση αυτού του θεσμού!»

Ασημίνα Τζίκα, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ELVIAL Advanced Aluminium Solutions
«Θα θέλαμε να συγχαρούμε τη διοργάνωση, την εταιρεία Boussias και κυρίως την ομάδα των κριτών που κατάφεραν να αναδείξουν τα Interiors Awards σε έναν μοναδικό θεσμό.
Η δυναμική της αρχιτεκτονικής και η άριστη δουλειά των γραφείων βραβεύονται και δίνουν τη δυνατότητα σε εμάς που σχεδιάζουμε και παράγουμε αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια και την αξία της αρχιτεκτονικής. Να θαυμάσουμε τη δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα και να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στα δημιουργικά μυαλά του τόπου μας.
Από όλη την ομάδα της ELVIAL ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μοναδική εμπειρία που μας προσφέρετε. Μπράβο στους βραβευθέντες αλλά και όσους συμμετείχαν. Συγχαρητήρια σε όλους!»

Διονύσης Γρηγορόπουλος, Managing Director, TrueNode LTD
«Τα Interiors Awards της Boussias έχουν γίνει διάσημα για την ικανότητά τους να προσφέρουν στους αξιόπιστους σχεδιαστές και δημιουργούς την επιβράβευση που τους αξίζει. Η TrueNode δραστηριοποιείται από το 2010 εκπροσωπώντας το Σχεδιαστικό Πρόγραμμα Εσωτερικών Χώρων DomuS3D σε Ελλάδα & Κύπρο, με πρόσβαση σε τεράστιες διαδικτυακές βιβλιοθήκες, παρουσία σε 8 χώρες στην Ευρώπη, Αμερική και περισσότερους από 300 χρήστες σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι το επαγγελματικό εργαλείο εσωτερικής διακόσμησης για να καλύψει όλες τις σχεδιαστικές ανάγκες για οποιοδήποτε εσωτερικό έργο. Ξεκινώντας από τη σχεδίαση προσαρμοσμένης δισδιάστατης διάταξης, την εύκολη επιλογή δαπέδου, τοίχου και υλικού, έως αποδόσεις HD και προεπισκοπήσεις VR. Το όραμά μας είναι “Να κάνετε τα σχέδια των πελατών σας πραγματικότητα”».

 

 

Ράνια Σαλκιντζή, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Schneider Electric Ελλάδας & Κύπρου
«Καθώς ο κόσμος κινείται προς ένα πιο βιώσιμο και “έξυπνο” μέλλον, οι αρχιτέκτονες, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές αναζητούν μία προσέγγιση με οικολογική συνείδηση για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ως εταιρεία διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού, ο κύριος στόχος της Schneider Electric είναι να προσφέρει προϊόντα, υπηρεσίες και ολοκληρωμένες λύσεις που συνδυάζουν στυλ, λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ενισχύουν την ευημερία των χρηστών και του περιβάλλοντος συνολικά. Έτσι δημιουργούμε τα έξυπνα και “πράσινα” Κτίρια του Μέλλοντος. Ο σχεδιασμός των σύγχρονων κτιρίων στοχεύει στη δημιουργία αισθήσεων σε κάθε χώρο και δωμάτιο, γεγονός που αναγνωρίζεται και βραβεύεται μέσα από τον θεσμό των Interiors Awards».

 

Αριάδνη Σωτηροπούλου, Managing Director, Franke
«Η Franke ως εταιρεία αφοσιωμένη στην καινοτομία και την σχεδιαστική αριστεία είναι περήφανη που φέτος εγκαινιάζει μία νέα στρατηγική συνεργασία με την Boussias Communications, μέσα από την οποία υποστηρίζει τον καθιερωμένο θεσμό των Interiors Awards 2022.
Τα Interior Awards, στην 7η χρονιά τους, συνεχίζουν να αποτίνουν φόρο τιμής σε δημιουργούς αλλά και επιχειρήσεις οι οποίοι αφήνουν το στίγμα τους σε έργα αρχιτεκτονικής και Interior design. Μαζί με την Boussias Communications γιορτάζουμε τη φιλοδοξία, τη φαντασία και την ανώτερη ποιότητα του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και αναδεικνύουμε μαζί όσους τολμούν να ξεπεράσουν τις δοκιμασμένες φόρμουλες!»

 

 

Τα Platinum βραβεία
Στόχος του Vasilis Papadias Design Studio ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος οικείος και ξεχωριστός χωρίς να έχει την ανάγκη της υπερβολής. Το Habitat είναι μια αρμονική συνεργασία του γραφείου και των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου, που συνδέει τον μοντερνισμό με την τοπική παράδοση και κουλτούρα, ανακαλύπτοντας εκ νέου την μυκονιάτικη φιλοξενία και προτείνοντας μια χαλαρή εμπειρία νησιώτικης ζωής και διασκέδασης. Η απλότητα, η αυθεντικότητα, η μοναδικότητα και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του σχεδιασμού μας. Κάθε χώρος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε την ηρεμία και την έμπνευση που αναζητάτε. Το concept βασίζεται στον μοναδικό συνδυασμό τοποθεσίας, αυθεντικής μυκονιάτικης κουλτούρας και σύγχρονου μοναδικού μποέμ στυλ. Στο Habitat, θα συναντήσετε ένα μέρος γαλήνης, πρωτοτυπίας, έμπνευσης, πνευματικότητας και πολυτέλειας όλα σε αρμονία με τη φύση.

Δύο όμοιες μικρές αντικριστές ισόγειες κατοικίες, οι Psychico Mini Houses, αποτέλεσαν τον καμβά για την αρχιτεκτονική μελέτη και επίλυση δύο πλήρως λειτουργικών διαμερισμάτων που προορίζονται για μόνιμη κατοίκιση. Μετά από έρευνα και πειραματισμό πάνω σε απλές πτυσσόμενες κατασκευές, στην υλικότητα, την εργονομία, τη λειτουργικότητα εσωτερικών χώρων και την έννοια της αυτονομίας, ορίστηκαν δύο διαφορετικές σχεδιαστικά προσεγγίσεις από τη MUTINY architecture and design. Ο σχεδιασμός των χώρων αναπτύχθηκε έτσι ώστε να προσφέρει το σύνολο των ανέσεων και λειτουργιών ενός διαμερίσματος υπερδιπλάσιου μεγέθους, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα διαφοροποιήθηκε αισθητά ανάμεσα στις δύο προτάσεις.

Χρυσές διακρίσεις στα Food & Beverages
Αποφεύγοντας τις «χιλιοειπωμένες» συνταγές σχεδιασμού και διακόσμησης ενός καθαρόαιμου ιταλικού εστιατορίου, η Costas Gagos Architecture & Design απέδωσε εκ νέου την αυθεντική ιταλική εμπειρία στο Cavaliere Ristorante Concettuale. Αντλώντας έμπνευση από την ιταλική παράδοση και περιορίζοντας τη χρήση ρουστίκ, παρωχημένων και αυτονόητων στοιχείων, μετακινήθηκε προς την κατεύθυνση της φινέτσας, αξιοποιώντας μεγάλη γκάμα υλικών. Με κεντρικό άξονα τους δύο χρυσούς ξυλόφουρνους, ανέπτυξε ένα χώρο με υψηλή αισθητική και αναφορές στην art deco. Η δυνατότητα ανοίγματος της οροφής δίνει την αίσθηση της πλατείας και του πολύ φρέσκου και άνετου χώρου, η οποία ενισχύεται με την τοποθέτηση κρεμαστών τεχνητών φυτών στην οροφή αλλά και φυσικών περιμετρικά.

To Κanel είναι ένα σουηδικό konditori, εμπνευσμένο από το σουηδικό μινιμαλισμό, προσαρμοσμένο στη θερμή και γήινη φιλοσοφία της χώρας μας, όπως σημειώνει η Fluodesign.
Ο χώρος χωρίζεται σε δύο μέρη, το θερμό και το ψυχρό. Το θερμό μέρος βάφτηκε στο χρώμα της καμένης γης (terracotta) και δημιουργεί μία φωλιά μέσα στην οποία εμπερικλείεται το bar και ο χώρος παρασκευής. Το ψυχρό μέρος είναι o χώρος των καθήμενων και λειτουργεί σαν φωτεινός διάδρομος που οδηγεί στην φωλιά.
H μεγάλου μεγέθους γραφιστική απεικόνιση στον τοίχο σε γήινους τόνους, με τις διαφορετικές γεωμετρικές φόρμες, είχε στόχο να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο χώρους. Οι νέον επιγραφές στους τοίχους οπτικοποιούν τη φιλοσοφία του καφέ και δημιουργούν ένα ελκυστικό -φωτιστικά- περιβάλλον.

Στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας βρίσκεται ο κρυφός κόσμος του Miralice, ένα all-day bar & restaurant το οποίο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο k-division, σε ένα ύφος που προσεγγίζει και επανερμηνεύει την πολυτέλεια του Art Deco, μέσα από μία σύγχρονη και τροπική ματιά, θυμίζοντας αρκετά τις επιρροές του κινήματος στο Μαϊάμι. Το Miralice στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα και αποτελείται από ένα ισόγειο επίπεδο και ένα πατάρι σε μορφή αιθρίου. Η δημιουργία μιας επιβλητικής σύνθεσης χάλκινων αψίδων εμπνευσμένων από την Art Deco εποχή, τονίζει λόγω μεγέθους αλλά και χρωματικών αντιθέσεων το διπλό ύψος του αιθρίου. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ισορροπούν σε ένα παιχνίδι υφών και χρωμάτων, συνθέτοντας αντιθέσεις και ομοιομορφίες. Τα φυτά τέλος που έχουν επιλεγεί, εμπλουτίζουν περαιτέρω την ποικιλομορφία των στοιχείων του εσωτερικού χώρου.

Οι Α2 Architects ανέλαβαν τον σχεδιασμό της αλυσίδας καταστημάτων της εταιρείας αρτοποιίας Μon Κooloor, μετά το rebranding από τους A.S. Strategy που έχει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του πελάτη με το χώρο της εστίασης. Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού βασίστηκε στην επαναλαμβανόμενη, σχεδόν εμμονική χρήση του κύκλου, ως μια αφαιρετική παραπομπή στο σχήμα του κουλουριού, το οποίο και αποτελεί το βασικό προϊόν πώλησης του καταστήματος. Έτσι, ο κύκλος συναντάται στον σχεδιασμό των επίπλων, στο γύψινο γλυπτικό φωτιστικό, στα γραφιστικά «πουά» στοιχεία της πρόσοψης και στο κυκλικό άνοιγμα του παρασκευαστηρίου, μέσα από το οποίο ο πελάτης παρατηρεί τη διαδικασία ζυμώματος και προετοιμασίας του κουλουριού.

Το τελευταίο Gold της ενότητας δόθηκε σε κατάστημα αλυσίδας μαζικής εστίασης με έδρα την πόλη Karlsruhe της Γερμανίας. Το όνομα της αλυσίδας Denkfabrik, που στα ελληνικά μεταφράζεται σαν «Εργαστήριο Σκέψης», είναι ένας χωρος που λειτουργεί από το πρωί ως το βραδύ «all day». Ο σχεδιασμός του Gruppo Decorativo στηρίζεται στο concept πιλοτικής αρχιτεκτονικής μελέτης που έγινε σε μικρότερο κατάστημα αλλά εφαρμόστηκε με επιτυχία σε αυτό που είναι αρκετά μεγαλύτερο δίνοντας περισσότερα καθιστικά με ιδιαιτερότητες να φιλοξενούν όλες τις ηλικίες και για όλες τις παροχές και για όλες τις ώρες.

Το The Modernist Athens στεγάζεται σε ένα κτίριο της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής και της μαζικής ανοικοδόμησης της δεκαετίας του 1950 που αποτελεί ένα αστικό κτίριο με καθαρή γεωμετρία και αυστηρό κάνναβο στις όψεις ενώ χωρίζεται σε υπόγειο, ισόγειο, 6 ορόφους και roof garden. Eνα λιτό περιβάλλον και μια απλότητα στον σχεδιασμό ήταν η βασική προσέγγιση του FORMrelated Architecture Studio. Τα φυσικά υλικά είναι αυτά που δίνουν την πολυτέλεια στον χώρο. Το interior είναι ένας συνδυασμός από ελληνικά και ξένα brands, ενώ πολλά στοιχεία είναι custom κατασκευές. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι μπρούτζινες μεταλλικές κατασκευές που συνδυάζονται με βουρτσιστούς ανάγλυφους καπλαμάδες.

Με τον σχεδιασμό των Sand Villas Almyros στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, η Costas Gagos Architecture & Design προσπάθησε να σταθεί αντάξια δίπλα στο φυσικό τοπίο επεμβαίνοντας αρχιτεκτονικά σε αυτό με σεβασμό και αποφεύγοντας τις κοινοτοπίες. Μία αυθεντική boho εμπειρία προσαρμοσμένη στο ελληνικό μέτρο και με έμπνευση τη γειτονική αμμώδη παραλία περιμένει τον επισκέπτη. Όλο αυτό δοσμένο με γνώμονα την κρητική γη, τα χρώματά της και τα φυσικά υλικά. Το μέσα είναι σε συνεχή συνομιλία με το έξω και ανακατεύονται συνεχώς, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα της εμπειρίας του να γίνεσαι ένα με τη φύση.

Η Villa όd. είναι μια εξοχική κατοικία, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Πύλου. Η μεσσηνιακή ύπαιθρος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου από τη MUTINY architecture and design. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχεδιαστικά έργο του οποίου η μελέτη είχε ως βασικό άξονα τη δημιουργία μιας σύγχρονης, πολυτελούς και ατμοσφαιρικής εξοχικής κατοικίας που να προσφέρει μια ολιστική εμπειρία του μεσσηνιακού τοπίου και της τοπικής παράδοσης μέσα από τις υπηρεσίες, τις ανέσεις και τις υποδομές που θα προσφέρονται. Η εμφανής πέτρα, το ξύλο, δάπεδα, το μάρμαρο, ο λευκός σοβάς, τα σκουρόχρωμα μεταλλικά στοιχεία, η χρωματική παλέτα σε γήινους τόνους όπως επίσης και οι ρετρό πινελιές συνέθεσαν την τελική εικόνα.

Gold διακρίσεις στα Workspaces
Το νέο HUB της εταιρείας Καυκάς επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 517 αποτελεί ένα χώρο πρότυπης εφαρμογής στο Πεδίο του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Κομβικό στοιχείο του σχεδιασμού (ARCHI4M) αποτελεί η αίθουσα συνεδριάσεων που ισορροπεί μεταξύ μεγάλης και μικρής κλίμακας αφού αξιοποιεί και ενσωματώνει την κυρίαρχη φόρμα του κτηριακού κελύφους. Τα φυσικά υλικά που συνθέτουν τη γενική ατμόσφαιρα είναι το ξύλο, το μέταλλο, το κρύσταλλο καθώς και τα τσιμεντοκονιάματα, για να καταδείξουν ότι συνδυάζονται με τις πλέον υψηλές τεχνολογίες στον χώρο της επιστήμης των κατασκευών. Η διαμερισματοποίηση ενός τμήματος και η ανοιχτή κάτοψη του υπολοίπου υποστηρίζονται από μία πλέον βιομηχανική προσέγγιση με παρόμοια υλικά αλλά σκούρα χρώματα αναδεικνύοντας έτσι ότι ο φωτισμός μεταβάλλει ευέλικτα τον χώρο.

To αρχιτεκτονικό γραφείο Ground Plan ιδρύθηκε το 2010 στην πόλη των Φαρσάλων. Έπειτα από 11 χρόνια ανανεώθηκε με τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων του σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τον νέο του χώρο μέσα από τον οποίο αντικατοπτρίζεται η design φιλοσοφία του. Προτεραιότητα δόθηκε στη διάταξη, τη λειτουργικότητα και πολυμορφική ευελιξία της σύνθεσης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για απομόνωση ή όχι σε διαφορετικές στιγμές της καθημερινότητας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο διαθέσιμος χώρος ήταν περιορισμένος έπρεπε να εφαρμοστεί ένας εργονομικός σχεδιασμός με custom made κατασκευές που θα προωθούσε το πρότυπο εργασίας σε οριζόντιες ομάδες ισότιμων συνεργατών με χώρους που ευνοούν την συγκεντρωμένη και απερίσπαστη εργασία τους αλλά και την αποφόρτισή τους.