Την Τετάτη 24 Μαΐου 2023 η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει, για 11η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να υποδεχθεί τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής γύρω από τη θεματική ‘Multiverse’ που προτείνει τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών μορφών φυσικής και τεχνητής ζωής. 

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε (early bird & φοιτητικό στα 25 ευρώ). Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας, εδώ!

Αναζητούμε έναν βιώσιμο τρόπο φυσικής κατοίκησης στον πλανήτη. Λαχταρούμε τις πρωταρχικές αρχές της συνύπαρξης, ενώ καθένας αγωνίζεται για την ατομικότητα. Μπαίνουμε στον άγνωστο και αβέβαιο κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εξερευνούμε ψηφιακούς κόσμους φτιαγμένους από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.

Η θεματική της φετινής ΕΣΩ, με τίτλο “MULTIVERSE”, γεφυρώνει περαιτέρω τις θεωρίες για την εν εξελίξει αλλαγή με την πρώιμη πρακτική, στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του design και των τεχνών, και τα αποτελέσματά της.

Ο Arthur Mamou-Mani θα είναι ένας από τους ομιλητές του ΕΣΩ 2023. Η ομιλία του θα έχει τίτλο “Eco-Parametric Architecture”. O Μamou-Mani είναι αρχιτέκτονας και ειδικεύεται στον ec0-παραμετρικό σχεδιασμό, στοχεύοντας σε μία σχεδιαστική προσέγγιση “από την πηγή στην πηγή” (cradle-to-cradle) λαμβάνοντας υπόψιν στη διαδικασία και τον κατασκευαστή. Μέσα από τα έργα του γραφείου του ο Arthur θα παρουσιάσει τον τρόπο που ο παραμετρικός σχεδιασμός μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στο φυσικό κόσμο. Μερικά από τα έργα για τα οποία θα μιλήσει είναι:

Catharsis Burning Man 2022

To έργο Catharsis αποτελείται από μία συνοχη από φρακταλ που συμβολίζουν τα απεριόριστα όνειρά μας. Καλωσορίζει όλες τις τέχνες και τις παραστάσεις στο πνεύμα της ριζοσπαστικής συμπερίληψης και της έκφρασης του εαυτού, που λειτουργεί τόσο ως αμφιθέατρο όσο και ως περιοδεύον μουσείο για καυστήρες σε όλο τον κόσμο. Μετά την εκδήλωση, θα επανασυναρμολογηθεί και θα τοποθετηθεί σε άλλες πόλεις.

Το Catharsis αποτελείται από συνολικά 60 ξύλινες μονάδες (modules) συναρμολογημένες μέσω μεταλλικών μεντεσέδων. Οι μονάδες έχουν σχήμα κανονικό επτάγωνο, γεγονός που βοηθά την επανάληψη κατα τη διάρκεια της κατασκευής και της συναρμολόγησης.

Ο τίτλος “catharsis” προέρχεται από τα ελληνικά, στην οποία το κοινό επεξεργαζόταν τον πόνο της τραγωδίας μια καλλιτεχνική μορφή κάθαρσης.

Στοιχεία έργου

Ημερομηνία: 2022

Τοποθεσία: Black Rock City

Status: Σε εξέλιξη

Galaxia Burning Man 2018

To έργο Galaxia παίρνει μορφή από 20 ξύλινα ζευκτά που συγκλίνουν, σαν σπείρα, σε ένα σημείο προς τον ουρανό. Τα τριγωνικά ζευκτά σχηματίζουν διαφορετικά μονοπάτια προς έναν κεντρικό χώρο που κρατά μια γιγάντια τρισδιάστατη τυπωμένη μάνταλα, την καρδιά του Galaxia. Καθώς οι συμμετέχοντες περπατούν μέσα στο μονοπάτι, τα ξύλινα ζευκτά σηκώνονται και γίνονται όλο και πιο λεπτές προς τον ουρανό καθώς οι άνθρωποι φτάνουν στην κεντρική μάνταλα.

 

 

Το Galaxia γιορτάζει την ελπίδα στο άγνωστο, τα αστέρια, τους πλανήτες, τις μαύρες τρύπες, την κίνηση που μας ενώνει σε στροβιλιζόμενους γαλαξίες των ονείρων. Eίναι το απόλυτο δίκτυο, ο ιστός του σύμπαντος που συνδέει τα ζωντανά όντα σε μια οντότητα.

JAMEN PERCY

Το Φεστιβάλ Burning Man λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, είναι μια εκδήλωση που επικεντρώνεται στην κοινότητα, την τέχνη, την αυτοέκφραση και την αυτοδυναμία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Tην τελευταία μέρα του Φεστιβάλ οι παρευρισκόμενοι βλέπουν όλες τις κατασκευές να φλέγονται.

Στοιχεία έργου

Ημερομηνία: 2018

Τοποθεσία: Black rock city

Κατάσταση: Ολοκληρωμένο

Conifera

To Conifera δημιουργήθηκε από 3D printer, πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονική εγκατάσταση φτιαγμένη από ανανεώσιμες πηγές.

Η εγκατάσταση σχεδιάστηκε και τοποθετήθηκε στο Palazzo Isimbardi του 16ου αιώνα στο Μιλάνο, στα πλαίσια του Salone del Mobile του 2019.

Στοιχεία έργου

Ημερομηνία: 2019
Τοποθεσία: Μιλάνο, Ιταλία
Κατάσταση: Ολοκληρωμένο

Ο Arthur Mamou Mani θα είναι ανάμεσα στους ομίλητες του ΕΣΩ 2023. 

Ο Arthur Mamou-Mani υποστηρίζει πώς η χρήση της δημόσιας, συλλογικής κατασκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων. Έχοντας εμπνευστεί από το Burning Man, πιστεύει στη συνεργατική μάθηση μέσω της οικοδόμησης. Πιστεύει πως είναι σημαντικό να συνδεθεί κανείς με τα υλικά και να κατανοήσει το DNA των υλικών που μας περιβάλλουν. Καλεί τη σκέψη με αρθρωτούς τρόπους που ωθούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Κλείστε τα εισιτήριά σας για το ΕΣΩ εδώ!