Την Τετάτη 24 Μαΐου 2023 η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει, για 11η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να υποδεχθεί τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής γύρω από τη θεματική ‘Multiverse’ που προτείνει τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών μορφών φυσικής και τεχνητής ζωής. 

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε (early bird & φοιτητικό στα 25 ευρώ). Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας, εδώ!

Αναζητούμε έναν βιώσιμο τρόπο φυσικής κατοίκησης στον πλανήτη. Λαχταρούμε τις πρωταρχικές αρχές της συνύπαρξης, ενώ καθένας αγωνίζεται για την ατομικότητα. Μπαίνουμε στον άγνωστο και αβέβαιο κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εξερευνούμε ψηφιακούς κόσμους φτιαγμένους από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.

Η θεματική της φετινής ΕΣΩ, με τίτλο “MULTIVERSE”, γεφυρώνει περαιτέρω τις θεωρίες για την εν εξελίξει αλλαγή με την πρώιμη πρακτική, στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του design και των τεχνών, και τα αποτελέσματά της.

Ο Manuel Aires Mateus γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1963 και αποφοίτησε από το Faculdade de Arquitectura–Universidade Técnica της ίδιας πόλης το 1986. Άρχισε να συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Gonçalo Byrne το 1983 και ξεκίνησε να αναπτύσσει έργα με τον αδερφό του, Francisco, το 1988. Στη συνέχεια, τα δύο αδέρφια ίδρυσαν το γραφείο Aires Mateus, το οποίο στεγαζόταν στο στούντιο του Gonçalo Byrne τα πρώτα χρόνια. Οι πολλαπλές επιτυχίες τους, τους οδήγησαν στο να αναλάβουν πολυάριθμες θέσεις καθηγητών και εκπαιδευτών σε αρκετά ιδρύματα, όπως στο Harvard GSD, στην Αccademia di Architettura di Mendrisio, αλλά και σε πολλά πανεπιστήμια της Πορτογαλίας.

Η ομάδα του γραφείου Aires Mateus & Associates έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία για τα σχέδιά της και έχει επιλεγεί αρκετές φορές για το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής». Η εταιρεία εκτείνεται πλέον σε δύο στούντιο με έδρα τη Λισαβόνα, ενώ κάνει πολλές συνεργασίες με τοπικά στούντιο για διεθνή projects. 

Τα σημαντικότερα έργα 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Aires Mateus έχει δημιουργήσει πολυάριθμα ιδιωτικά και δημόσια έργα διαφορετικής κλίμακας, από οικογενειακές κατοικίες μέχρι μουσεία και σχολεία.

Το σχέδιό τους χαρακτηρίζεται από λιτές γραμμές και συμπαγείς όγκους, συνδυασμένους με γλυπτό τρόπο με φως και κενά, αποτελώντας έναν μοναδικό συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας. Η προσέγγισή τους είναι γνωστή για την αισθητική και την ευαισθησία που επιδεικνύει. 

Κατοικίες ηλικιωμένων στο Alcácer do Sal

Πρόκεται για έναν μεγάλο κτιριακό όγκο, ο οποίος διακρίνεται για τον πρωτότυπο σχεδιασμό του σε δύο επίπεδα, δημιουργώντας διαφορετικές χωρικές συνθήκες. Το έργο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις κινητικές δυσκολίες των ηλικιωμένων κατοίκων και στοχεύει να παρέχει εύκολη πρόσβαση σε όλους σε κάθε μέρος του κτιρίου. 

Το κτίριο κατασκευάστηκε για να στεγάσει ένα είδος κοινότητας που θα λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες. Ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένας συνδυασμός ξενοδοχείου και νοσοκομείου, τόσο με ιδιωτικούς όσο και με κοινόχρηστους χώρους. 

Μουσείο Σύγχρονου Σχεδιασμού και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Λωζάνη

Οι Aires Mateus & Associates δημιούργησαν ένα νέο κτίριο στη Λωζάνη της Ελβετίας που θα στεγάσει το Μουσείο Σχεδιασμού και Σύγχρονων Εφαρμοσμένων Τεχνών (MUDAC) και το αφιερωμένο στη φωτογραφία Photo Elysée.

Το έργο αποτελεί μέρος της PLATEFORME 10, της νέας “συνοικίας” τέχνης στην πόλη της Λωζάνης, που άνοιξε για το κοινό στις 18 Ιουνίου 2022. Το νέο κτίριο αποτελεί μέρος ενός σχεδίου αστικής ανάπλασης που αφορά τη δημιουργία μιας περιοχής τέχνης που θα συγκεντρώσει πολλά μουσεία και θα λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο και πόλος έλξης για τους επισκέπτες και τους πολίτες.

Το «Μουσείο  έπρεπε να ικανοποιήσει την ανάγκη για άφθονο φως για τα προγράμματα του πρώτου ορόφου και την πολύ περιορισμένη ανάγκη φωτός για το μουσείο φωτογραφίας. Το στοιχείο του φωτός καθόρισε τόσο την κάτοψη όσο και τον όγκο του σχεδίου και οι χώροι διαμορφώθηκαν ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο το φως διασχίζει την αρχιτεκτονική των αιθουσών. 

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από πρισματικές γεωμετρικές φόρμες, τσιμεντένιες επιφάνειες, έντονες γραμμές και παιχνίδι σκιάς και φωτός. Εξωτερικά, το γλυπτό κτίριο εμφανίζεται ως δύο τσιμεντένια κουτιά ενωμένα με μια γυάλινη λωρίδα ή κορδέλα φωτός. Ο χώρος ανάμεσα στα μουσεία περιέχει τις δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις ως επέκταση της δημόσιας περιπέτειας. Από μέσα, αυτή η γυάλινη λωρίδα, δίνει στους επισκέπτες την ψευδαίσθηση ότι είναι ακόμα έξω.

Pa.te.os, Πορτογαλία 

Οι παραθεριστικές κατοικίες «Pateos» που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στην Πορτογαλία, αφορούσαν το σχεδιασμό τεσσάρων εξοχικών κατοικιών κοντά στο δημοφιλές παραθαλάσσιο χωριό Μελίδες. Τα τέσσερα ακίνητα είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση είτε μεμονωμένα είτε μαζί, για έως και 14 άτομα.

Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν μινιμαλιστικούς όγκους από σκυρόδεμα και χρησιμοποίησαν ως κύριο στοιχείο σχεδίασης το «αίθριο». Κάθε κατοικία συνδέεται με τις υπόλοιπες με διαφορετικό τρόπο, έχοντας μοναδική διάταξη και προσφέρει διαφορετική εμπειρία και θέα στο φυσικό τοπίο.

Στόχος του design ήταν να εκπληρώσει πλήρως την επιθυμία του πελάτη για ένα σύγχρονο όραμα φιλοξενίας.” Μας ενδιέφερε να δημιουργήσουμε μια οικογένεια χώρων που να επιτρέπουν διαφορετικές εμπειρίες”, είπε ο Aires Mateus στο Dezeen. «Οι χώροι είναι πάντα μοναδικοί, διακρίνονται από τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν με το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και από τις διαφορετικές εμπειρίες ζωής που προσφέρουν».

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε (early bird & φοιτητικό στα 25 ευρώ). Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας, εδώ!

PLATINUM ΧΟΡΗΓΟΣ: ALUMIL

GOLD ΧΟΡΗΓΟΣ: ORAMA MINIMAL FRAMES

SILVER ΧΟΡΗΓΟΣ: ELVIAL

BRONZE ΧΟΡΗΓΟΣ: EUROPA

DISTINCTIVE ΧΟΡΗΓΟΣ: ALUMINCO

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: BENJAMIN MOORE, BLUM, FURNITURE GALLERY, GRUPPO CUCINE, LAFARGE, MARMYK, MARMOURIS, MOCKUP SPACES, NEOKEM, SATO, TSIALOS, URBI ET ORBI

CREATIVE ΧΟΡΗΓΟΣ: NAFPLIOTIS