Για μία ακόμη χρονιά, τα Lighting Awards 2022 του Ομίλου BOUSSIAS, βράβευσαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία και τις εταιρείες που διακρίθηκαν για τις εντυπωσιακές τους μελέτες φωτισμού, τόσο στο εσωτερικό των κτιρίων, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ομολογουμένως, υπήρχε μεγάλος αριθμός υποψηφίων, που διεκδικούσαν επάξια τις πρώτες θέσεις, καθιστώντας το έργο της κριτικής επιτροπής εξαιρετικά δύσκολο. Μέσα από την αξιολόγηση των έργων, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, διαφάνηκαν καινοτόμες τεχνοτροπίες και τάσεις στον τομέα του φωτισμού, που θα αποτελέσουν ορόσημο για τον σχεδιασμό των κτιρίων του αύριο. Από το πλήθος των υποψηφιοτήτων θα επικεντρωθούμε στον πρώτο πυλώνα των βραβείων, ο οποίος αφορά τα αρχιτεκτονικά έργα.

Platinum project η studio 2PI architecture
Τη μερίδα του λέοντος πήρε η Studio 2Pi Architecture, η οποία έλαβε το βραβείο Platinum Project και διάκριση gold στις κατηγορίες interior και exterior hospitality για το έργο Kosmos – Coffee & Bakery. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πρατήριο άρτου, τροφίμων και καφέ στην περιοχή του Ναυπλίου, που ξεχωρίζει για τη μοναδική του αισθητική. Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελούν «οι φολίδες» στην όψη, που δίνουν την εντύπωση ενός δέρματος που αγκαλιάζει το κτίριο. Κεντρική ιδέα ήταν μέσω του φωτισμού να αποτυπώνεται η διακύμανση των συναισθημάτων από τις εναλλαγές ημέρας και νύχτας. Ο εξωτερικός φωτισμός προσαρμόζεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες των χρηστών, ώστε να αποτελεί ένα ενιαίο κομμάτι του σχεδιασμού, αδιαίρετο από το εξωτερικό κέλυφος. Ο εσωτερικός φωτισμός του κτιρίου επικεντρώνεται στην ανάδειξη των προϊόντων, αλλά και στη δημιουργία ενός δυναμικού αρχιτεκτονικού στοιχείου, που χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο είναι το οριζόντιο τμήμα φωτισμού, το οποίο οδηγεί τους επισκέπτες στους διάφορους χώρους της έκθεσης. Αποτελείται από γραμμικά φωτιστικά πάνω από τις βιτρίνες των προϊόντων και περιμετρικά του χώρου αυτού, ως κρυφός φωτισμός στις εσοχές τις γυψοσανίδας. Το δεύτερο είναι το κάθετο τμήμα, που εμφανίζεται ως στατικός φωτισμός με μια πιο γλυπτική διάθεση, οδηγώντας τον επισκέπτη στη θέαση από το δάπεδο μέχρι και τη στέγη, ακολουθώντας τις ακτίνες φωτός, που ενώνονται μέσα από τα μεταλλικά στεφάνια.

Τριπλή διάκριση για την prolight
Σημαντικές διακρίσεις έλαβε και η Prolight, σε τρεις κατηγορίες. Πήρε βραβείο gold στην κατηγορία interior residential για το διαμέρισμα στο Neuilly-sur- Seine στο Παρίσι. Είναι ένα ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο, στο οποίο ο φωτισμός έχει καίριο ρόλο στην ανάδειξη των έργων τέχνης που φιλοξενεί. Ο φυσικός φωτισμός αξιοποιείται με ράγες και περιστρεφόμενα σποτ, ενώ υπάρχει κρυφός φωτισμός LED στις προθήκες, προσδίδοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το the Grand by Interni, Grand Hyatt, είναι ένα εστιατόριο στην περιοχή της Αθήνας, το οποίο κέρδισε bronze διάκριση στην κατηγορία interior hospitality. H πλεκτή αιωρούμενη οροφή του κτιρίου, συνδυαστικά με τον κατάλληλο φωτισμό, συνθέτουν μία μοναδική τροπική ατμόσφαιρα. Εξίσου σημαντική διάκριση ήταν και το silver βραβείο στην κατηγορία exterior cultural, για τη μελέτη φωτισμού στο Μουσείο Γουλανδρή. Η λύση που προτάθηκε για τον φωτισμό της πλατείας αποτελείται από γραμμικά led strips, ενσωματωμένα σε corten εσοχές στους αναβαθμούς της πλατείας, χωνευτά φωτιστικά στα πλαϊνά της κεντρικής σκάλας, που οδηγεί στην εκκλησία, και χωνευτά σποτ για τις περιμετρικές φυτεύσεις. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστοι δυνατοί ιστοί φωτισμού 6 μέτρων για να σηματοδοτήσουν την είσοδο στο μουσείο και το πλάτωμα μπροστά από την εκκλησία.

Καινοτομία στους εκπαιδευτικούς χώρους
Το γραφείο IFI architectural lighting works έλαβε silver βραβείο στη κατηγορία interior leisure, για το έργο Fuel House, που στεγάζεται στη Λευκωσία της Κύπρου. Αποτελεί ένα γυμναστήριο του οποίου οι δύο χώροι προπόνησης έχουν κυρίως φωτισμό RGBW, με σκοπό την εξυπηρέτηση των μαθημάτων και την εναρμόνισή του με τη φιλοσοφία του συστήματος (red room) που εφαρμόζουν οι γυμναστές, ενώ παρέχουν και τη δυνατότητα να καλυφθούν διαφορετικά χαλαρωτικά ή power sesions. Gold διάκριση στα exterior education πήρε το έργο St. Catherines school, ένα campus που στεγάζεται σε πρώην βιομηχανικό κτίριο. Η μελέτη φωτισμού των χώρων και κυρίως της όψης ακροβατεί ανάμεσα στα απαραίτητα για τη λειτουργία του χώρου, αλλά και σε μία προσέγγιση που δίνει έμφαση στα νεότευκτα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των όψεων.

«Χρυσό» μπαρμπέρικο για την GK SKIADOPOULOS
Το gold βραβείο στην κατηγορία interior leisure απονεμήθηκε στο γραφείο GK Skiadopoulos για το Mr Barberos, ένα μπαρμπέρικο που ξεκίνησε να λειτουργεί στο νησί της Ρόδου. Η μελέτη φωτισμού αποτέλεσε μοναδικό στοιχείο του ιδιαίτερου χαρακτήρα του καταστήματος. Οι καμάρες, που αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο στο κεντρικό concept του καταστήματος, τονίζονται μέσα από εύκαμπτες led-ταινίες, οι οποίες ακολουθούν τις καμπύλες επιφάνειές τους. Η κεντρική καμάρα, διπλού ύψους (8 μέτρων), ακολουθείται από led-ταινία, η οποία τοποθετείται πάνω στο σόκορο της γύψινης κατασκευής. Οι επιμέρους καμάρες εμπεριέχουν χωνευτές led-ταινίες, οι οποίες μέσω της αντανάκλασής τους στον καθρέφτη, υπερτονίζουν το καμπύλο πλαίσιο του χώρου εργασίας.

Η Β. Καύκας Α.Ε. διακρίσεις στις περισσότερες κατηγορίες
Πολλαπλές διακρίσεις για τα εντυπωσιακά έργα στα οποία συνέβαλε, πήρε η Β. Καυκάς Α.Ε. Το ΜΕΤ Cosmetic είναι ένα πολυιατρείο στο κέντρο της Πάτρας, το οποίο κέρδισε silver στην κατηγορία public interior. Στην ίδια κατηγορία η Β. Καυκάς Α.Ε. πήρε και το gold interior public για τις νέες εγκαταστάσεις του βρετανικού σχολείου St. Catherine’s στην Λυκόβρυση. Η ομάδα του HUB εκπόνησε την μελέτη φωτισμού του μεγαλύτερου μέρους των εσωτερικών χώρων, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε τον βασικό προμηθευτή του έργου σε εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό. Το HUB Lighting & Innovation by Kafkas είναι ένα project σε χώρο γραφείου, το οποίο έλαβε gold στις κατηγορίες interior office και Enhancing Experience through lighting. Το κτίριο που στεγάζει τις εγκαταστάσεις της Uni-pharma, στην βιομηχανική περιοχή της Κηφισιάς, κέρδισε gold στο exterior industrial. Τέλος bronze βραβείο απονεμήθηκε στην Olive Sun Villa, η οποία τοποθετείται στην καρδιά ενός ελαιώνα 4,5 στρεμμάτων.

Πρωταγωνιστής στο retail η Γερμανός ΑΒΕΕ
Στην κατηγορία retail ξεχώρισε η Γερμανός ΑΒΕΕ, καθώς κέρδισε silver και gold βραβείο για τα καταστήματα στο The Mall Athens και στη Νέα Σμύρνη. Στο πρώτο κατάστημα, ο σχεδιασμός του φωτισμού ξεκινάει από την όψη του καταστήματος, με τη διάτρητη μεταλλική επένδυση με κυκλικά μοτίβα, που φωτίζεται εσωτερικά και με την ανοικτή είσοδο, χωρίς βιτρίνες, που παρέχει ορατότητα στον ενδότερο χώρο του καταστήματος. Εντός, ο φωτισμός πραγματοποιείται με κυκλικές led lines στην οροφή, μαύρα μινιμαλιστικά spot και κρεμαστά design μαύρα φωτιστικά, που αναδεικνύουν τα προϊόντα. Αντίστοιχα καλαίσθητο και προσεγμένο είναι και το κατάστημα της Νέας Σμύρνης. Ο φωτισμός δίνει το μινιμαλιστικό στίγμα στο χώρο και τη λεπτομέρεια.
Με αριστοτεχνικές λεπτομέρειες και σύγχρονη προσέγγιση, το νέο open-space μινιμαλιστικό κατάστημα, δίνει έμφαση στον led φωτισμό, τόσο εξωτερικά στην επιγραφή του καταστήματος, όσο και εσωτερικά.

5 βραβεία για την L+DG lighting architects
Το γραφείο L+DG lighting architects κέρδισε silver interior hospitality για το Athens Marriott hotel, το νέο ξενοδοχείο της Marriott International στην Ελλάδα. Η κεντρική ιδέα της ανακαίνισης του κτιρίου βασίστηκε στην αρχαία Ελλάδα, προσαρμοσμένη στα μοντέρνα δεδομένα της εποχής μας. Ο φωτισμός ακολούθως, εστίασε στα σημεία που αναδεικνύουν αυτή την αίσθηση, παραμένοντας διακριτικός, αλλά όχι επίπεδος. Το Four Seasons Astir Hotel Athens έλαβε silver βραβείο στις κατηγορίες exterior hospitality και landscape. Η μελέτη φωτισμού περιλάμβανε την ανάδειξη των χώρων εστίασης και της πισίνας, δημιουργώντας μία ελκυστική ατμόσφαιρα για τους πελάτες του ξενοδοχείου. Ακόμη ένα βραβείο, gold στην προκειμένη περίπτωση, στην κατηγόρια exterior office, δόθηκε στην L+DG lighting architects για το κτίριο γραφείων Torre Europa στην Μαδρίτη. Πέρα από τον άρτιο φωτισμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην εξοικονόμηση ενέργειας, που αγγίζει το 50% και στην μείωση της φωτορύπανσης. Τέλος έλαβε bronze στη κατηγορία industrial για τον φωτισμό της παραγωγικής μονάδας MELISSA

Μελέτη φωτισμού και παραγωγικότητα
Διάκριση gold στο interior cultural, έλαβε και η Δέκτης Σύμβουλοι Μηχανικοί A.Ε. για τον φωτισμό των Σχολών Αγιογραφίας, Συντήρησης & Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασιάς & Σπάρτης. Η κεντρική ιδέα του φωτισμού, έχει στόχο την ελαχιστοποίηση της διατάραξης του κιρκάδιου ρυθμού του χρήστη, την αύξηση της παραγωγικότητας, την υποστήριξη της καλής ποιότητας ύπνου και την παροχή της κατάλληλης οπτικής οξύτητας. Επιπλέον στο πλαίσιο της αειφορίας των κτιρίων, εφαρμόστηκαν τεχνικές στην μελέτη φωτισμού, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας, που θα ξεπερνά το 50%.

Gold βραβείο για υποσκαφή κατοικία στην ΙΟ
Το γραφείο Evrykleia Tzimou Interior Architecture +Lighting Design, έλαβε gold στο exterior residential για υπόσκαφη κατοικία στην περιοχή της Ίου. Η πρόκληση ήταν, ότι η εγκατάσταση φωτισμού έπρεπε, να εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες των ενοίκων και να παραμένει φιλική προς το περιβάλλον, με χαμηλά επίπεδα φωτεινότητας, ώστε να μη διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος. Η κατεύθυνση του φωτός έπρεπε να είναι προς το έδαφος, για να μην εκπέμπεται φως προς τον ουρανό και να διατηρείται σκοτεινό το περιβάλλον. Επιπλέον ο φωτισμός έπρεπε να είναι προσαρμοσμένος, ώστε το κτίριο να διατηρεί τον υπόσκαφο χαρακτήρα του, ενώ ταυτόχρονα να αναδεικνύει τις βασικές γραμμές του κτιρίου.

Καλαισθησία και βιωσιμότητα
Για τον εξωτερικό φωτισμό του κτήματος Μελισσουργού στο Λαγονήσι, πήρε gold landscape η ALlight. Ο σχεδιασμός φωτισμού σεβόμενος την αρχιτεκτονική μελέτη, κράτησε στο ακέραιο τον χαρακτήρα κάθε μιας από τις διαφορετικές χρήσεις του χώρου, ικανοποιώντας τις ποικίλες φωτιστικές απαιτήσεις και παράλληλα δημιούργησε συνεκτικότητα, όπως ορίζεται από τις ανάγκες ενός πολυχώρου. Τα φωτιστικά σώματα επιλέχθηκαν κατάλληλα, έτσι ώστε να δημιουργούν τη μικρότερη δυνατή ενόχληση στο γειτονικό περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη θάμβωση στους χρήστες. Με κατάλληλη χρήση τεχνικών φωτισμού, επιτεύχθηκε περιορισμός της φωτορύπανσης και βέλτιστη ενεργειακή απόδοση.

Σημαντικές διακρίσεις για τη Multitrab Productions Athens Digital Arts Festival
Η Multitrab Productions Athens Digital Arts Festival, έλαβε bronze στην κατηγορία interior public για την τρισδιάστατη πινακίδα «LOVE PIRAEUS» του δήμου Πειραιά. Το έργο αποτελεί έναν σύγχρονο ψηφιακό οδηγό για την προσέλευση περισσότερων επισκεπτών στα σημεία ενδιαφέροντος και παράλληλα μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της πόλης, μέσω της σύνδεσης των ψηφιακών τεχνολογιών με την ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος και του αρχαιολογικού πλούτου του Πειραιά. Βραβείο gold exterior cultural κέρδισε η Multitrab Productions Athens Digital Arts Festival για το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών στην Αθήνα. Στο Athens Digital Arts Festival (ADAF), διοργανώθηκε η πρώτη διαδραστική phygital έκθεση με φωτεινές εγκαταστάσεις, αναδεικνύοντας το φυσικό τοπίο μέσα από ψηφιακά φωτεινά γλυπτά. Το ADAF επιδιώκοντας πάντα την φυσική επαφή με το κοινό, βρήκε τον τρόπο, με οδηγό την τεχνολογία αιχμής, με ασφάλεια να ενώσει το ψηφιακό με τον φυσικό χώρο.