Η εκδήλωση the Architect Show 2022 επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή γνώσεων και καινοτόμων ιδεών, ενώ αποτέλεσε κανάλι διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, μέσω μιας σειράς εξειδικευμένων ομιλιών και εκθέσεων.
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε για μία ακόμη χρονιά η the Architect Show (tAS) 2022, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan EXPO. Την διοργάνωση την ανέλαβε η εταιρεία Medexpo Α.Ε., το creative direction και την επιμέλεια περιεχομένου η Design Ambassador και το Archisearch, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν ο όμιλος επικοινωνιών Boussias. Στην έκθεση υπολογίζεται ότι παρευρέθηκαν πάνω από 6.000 επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν αρχιτέκτονες, μηχανικοί, σχεδιαστές και κατασκευαστές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με 150 κορυφαία brands της αγοράς, να παρακολουθήσουν παραπάνω από 60 ομιλίες διακεκριμένων επαγγελματιών του χώρου και να εμπνευστούν από 6 θεματικά καινοτόμα installations. Η tAS γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την επόμενη, τον Δεκέμβριο του 2023.

Έργα τέχνης από κατασκευαστικά απόβλητα
Η the Architect Show, παρουσίασε στην φετινή διοργάνωση το “Waste not Want not”, ένα ειδικό installation το οποίο επιμελήθηκαν οι John Veikos και Άννα Σμπώ-κου. Η παράλληλη αυτή δράση, η οποία δέσποζε στην είσοδο του event, πραγματεύτηκε το ζήτημα των αποβλήτων και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά, εξοικονομώντας πόρους, και συμβάλλοντας παράλληλα στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι να παρουσιαστούν οι αναδυόμενες στρατηγικές για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων -και ιδιαίτερα του υπάρχοντος δομημένου τοπίου της Αθήνας, να αναδειχθεί η αξία του επαναχρησιμοποιημένου υλικού έναντι της παραγωγής νέων και να προωθηθούν οι υπάρχουσες πρακτικές για την αντιμετώπιση της δημιουργίας αποβλήτων. Το Waste not Want not παρουσίασε στους επισκέπτες μία σειρά εκθεμάτων κατασκευασμένα από υλικά απόβλητα, αναδεικνύοντας ωφέλιμους τρόπους αξιοποίησής τους, μετατρέποντάς τα σε μοναδικά έργα τέχνης.

Τα κρίσιμα αρχιτεκτονικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στην tAS
Εξίσου μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού για το πρόγραμμα των παράλληλων ομιλιών. Ειδικότερα στην τέταρτη διοργάνωση της the Architect Show, πραγματοποιήθηκαν σε ειδικό stage, ομιλίες και ανάλυση θεμάτων αιχμής που καθορίζουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής. Οι επισκέπτες παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με περισσότερους από 60 ομιλητές του χώρου της αρχιτεκτονικής και του design.
Την πρώτη μέρα των ομιλιών, που διεξήχθησαν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, αναλύθηκαν κρίσιμα ζητήματα του αρχιτεκτονικού κλάδου. Ανάμεσα σε αυτά ήταν οι αρχές της βιωσιμότητας στον σχεδιασμό και η χρήση «πράσινων» υλικών στις νεόδμητες κατασκευές, το value engineering, η διαμόρφωση του δημόσιου χώρου στα ελληνικά αστικά κέντρα, το place branding και ο ρόλος της τεχνολογίας στα σύγχρονα κτίρια. Την επόμενη μέρα, η συζήτηση αφορούσε κυρίως τον ελληνικό τουρισμό και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του. Καίριο ζήτημα αναδείχθηκε η διαφύλαξη της τοπικής κουλτούρας και παράδοσης, ως κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας.

Τα γραφεία που ξεχώρισαν στο ArchDaily Building of the Year 2022
Η DAAily Platforms AG (Designboom, Architonic, ArchDaily) συμμετείχε στο the Architect Show 2022. Απότοκο της συνεργασίας μεταξύ των σημαντικών αυτών ψηφιακών πλατφορμών και της the Architect Show, αποτέλεσε η για δεύτερη συνεχή χρονιά, on site παρουσίαση διακεκριμένων έργων -ελληνικών και διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων- μέσα από μια επιμελημένη έκθεση. Συγκεκριμένα, η ομάδα του “ArchDaily Building of the Year 2022” σε συνεργασία με την οργανώτρια εταιρία της the Architect Show, επιμελήθηκαν μια ειδική εγκατάσταση/ παρουσίαση όλων των βραβευμένων έργων. Τα γραφεία που ξεχώρισαν ήταν τα: 314 Architecture Studio, Alexandros N. Tombazis and Associates | AVW Architecture, Georges Batzios Architects, b-group, Vikelas Architects, Tsolakis Architects, A_2_Architects, Aristides Dallas Architects, En Route Architects, elSTUDIO, G&A Evripiotis, G2lab, Demetrios Issaias – Tassis Papaioannou, MOLD Architects, KLab architecture + MULO creative Lab, MPLUSM Architects, Antonis Noukakis & Partners + Theano Fotiou Architects, React Architects, Sinas Architects, RS Sparch, decaARCHITECTURE, PALY architects, LASSA architects, Neiheiser Argyros, Urban Soul Project, Junya Ishigami + Associates, HANGHAR + Palma, Cecilia Puga + Paula Velasco + Alberto Moletto, Selgascano, Kengo Kuma & Associates, AIA + Barceló Balanzó Arquitectes + Gustau Gili Galfetti, Atelier Lai, O-office Architects, MVRDV, BLOCO Arquitetos + Renata Dutra Arquitetura, Open Architecture.