Η πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Φόρουμ Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογικής Καινοτομίας-SHARE θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού,  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Massimiliano και η Doriana Fuksas θα είναι οι ειδικοί καλεσμένοι στο SHARE Ελλάδας 2023.

Τα κύρια θέματα της SHARE Ελλάδας 2023 είναι «Βιώσιμες προσόψεις: Σχεδιασμός και Τεχνολογία» και «Έργα ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας» παρέχοντας την ευκαιρία να τονιστεί ένα σύνθετο όραμα του σχεδιασμού, τεχνολογίες cutting-edge facade, μαζί με ιδέες που αλλάζουν τα σύγχρονα δεδομένα και εμπνευσμένα έργα μεγάλης κλίμακας.

Το SHARE Ελλάδας 2023 διοργανώνεται από την SHARE Architects, το κορυφαίο δίκτυο συνεδριών για αρχιτέκτονες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σπουδαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες εντάχθηκαν στο δίκτυο SHARE Architects, προσθέτοντας αξία σε προηγούμενες εκδηλώσεις στην Αθήνα και προωθώντας την Ελληνική αρχιτεκτονική στην Ευρώπη.

Η κοινότητα των αρχιτεκτόνων SHARE είναι υπερήφανη που ο Βασίλης Σγούτας , Συνιδρυτής της Sgoutas Architects και Επίτιμος Πρόεδρος της UIA, ως μέλος της SHARE , μοιράζοντας το εξαιρετικό του έργο και συμβάλλοντας στην προώθηση των προτύπων της αρχιτεκτονικής.

Οι σπουδαίοι αρχιτέκτονες Δημήτρης Αντωνακάκης και Νίκος Βαλσαμάκης βραβεύτηκαν με το SHARE OPERA OMNIA AWARD για τα αξιόλογα επιτεύγματα και τη σημαντική προσφορά τους στην αρχιτεκτονική.

Γνωστοί Έλληνες αρχιτέκτονες είναι μέλη της SHARE Architects Society, μιας αποκλειστικής ομάδας που προωθεί τη συζήτηση και τη δράση στην αρχιτεκτονική κοινότητα: Ρένα Σακελλαρίδου, Ηλίας Παπαγεωργίου, Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Αντωνακάκης, Αγγελική Αθανασιάδου, Ελευθερία Ντέκο, Τσαμπίκος Πετράς, Ευάγγελος Λυρουδιάς, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, Μάρα Παπαβασίλειος, Bernard Cuomo, Βαγγέλης Στυλιανίδης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Θοδωρής Κοντορηγάς, Σπυροστάννης, Κοντοργάνης, Καραζάνης, Σπυροστάννης, Κωνσταντίνος Καραμπατάκης , Θωμάς Δοξιάδης, Stephan Buerger, Αλέξανδρος Βαΐτσος.

Οι ομιλητές του συνεδρίου SHARE Ελλάδας 2023 είναι: 

 • Massimiliano & Doriana Fuksas, Ιδρυτές Studio Fuksas, Ιταλία
 • Rainer Mahlamäki, Συνιδρυτής Lahdelma & Mahlamäki architects, Φινλανδία
 • François Valentiny, Συνεργάτης και Διευθύνων Σύμβουλος HPV, Λουξεμβούργο
 • Αγγελική Αθανασιάδου, Συνιδρυτής AVW, Ελλάδα
 • Enis Öncüoğlu, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Öncüoğlu Architects, Τουρκία
 • Anna Maria Bordas, Συνιδρυτής bordas+peiro, Ισπανία
 • Μαρία Παπαφίγκου, Ιδρυτής, OOAK Architects, Ελλάδα
 • Krzysztof Ingarden, Πρόεδρος Ingarden & Ewý, Πολωνία
 • Johannes Baar-Baarenfels, Ιδρυτής Baar-Baarenfels Architekten, Αυστρία
 • Ρένα Σακελλαρίδου, Ιδρυτής SPARCH, Ελλάδα
 • Špela Videčnik, Διευθυντής OFIS Architects, Σλοβενία

Οι εγγραφές στο συνέδριο ξεκίνησαν:

Τα εισιτήρια είναι πλέον διαθέσιμα για αγορά μέσω διαδικτύου. Οι τιμές που αναγράφονται στην ιστοσελίδα ισχύουν έως τις 15 Απριλίου. Μετά την ημερομηνία αυτή οι τιμές θα αυξηθούν κατά 25%. Επικοινωνήστε με τον διοργανωτή της εκδήλωσης:

share@sharearchitects.com 

Σύντομη περιγραφή για τους ομιλητές 

Massimiliano & Doriana Fuksas, Ιδρυτές του Studio Fuksas, Ιταλία

Ο Massimiliano και η Doriana Fuksas, διακεκεριμένοι Ιταλοί αρχιτέκτονες, μεγάλωσαν και σπούδασαν και οι δύο στη Ρώμη, αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο La Sapienza με διαφορά μιας δεκαετίας – εκείνος το 1969 και εκείνη το 1979, αρχικά ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική και την ιστορία της τέχνης αντίστοιχα. Η καριέρα του Massimiliano ξεκίνησε ως βοηθός του Giorgio De Chirico στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε για την Archigram στο Λονδίνο και στη έπειτα για τους Henning Larsen και Jørn Utzon στην Κοπεγχάγη. Το 1967 ίδρυσε το πρώτο του αρχιτεκτονικό γραφείο, τη GRANMA. Η Doriana συνεργάστηκε μαζί του το 1985 και τελικά έγινε ισότιμος εταίρος το 1997. Το δίδυμο ίδρυσε αργότερα γραφεία στο Παρίσι (1989) και στο Σενζέν (2004). Το 2000, ο Massimiliano διετέλεσε Διευθυντής της 7ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με θέμα «Λιγότερη Αισθητική, Περισσότερη Ηθική». Τα αναγνωρισμένα κτισμένα έργα τους είναι: το Μουσείο Graffiti στο Ariege της Γαλλίας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Shenzen Bao’an, το Συνεδριακό Κέντρο EUR στη Ρώμη, το New Milan Trade Fair, το Rho-Pero, το Zenith Music Hall στο Στρασβούργο και το Peres Peace House στη Jaffa, Τελ Αβίβ .

Rainer Mahlamaki, Συνιδρυτής Lahdelma & Mahlamäki architects, Φινλανδία

Ο Rainer Mahlamäki τιμήθηκε με το μετάλλιο του πρίγκιπα Eugen που απονεμήθηκε από τον Βασιλιά της Σουηδίας για το εξαιρετικό καλλιτεχνικό του επίτευγμα. Το έργο του, OLIN, Μουσείο της Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων κέρδισε σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως Μουσείο της Χρονιάς στο European Museum Forum, το Βραβείο της χρονιάς από την Ένωση Πολωνών Αρχιτεκτόνων (SARP) και το διεθνές Βραβείο Chicago Athenaeum. Είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Oulu, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής από το 2002 έως το 2006 και ήταν Πρόεδρος της Ένωσης Φιλανδών Αρχιτεκτόνων από το 2007 έως το 2011.

François Valentiny, Συνεργάτης και Διευθύνων Σύμβουλος HPV, Λουξεμβούργο

Ο François Valentiny έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στον αρχιτεκτονικό κόσμο, με αξιόλογα έργα όπως το Mozarteum στο Trancoso της Βραζιλίας, το Peace Center στο Verdun και το εντυπωσιακό Expo Pavilion του 2010 στη Σαγκάη. Ο Valentiny είναι γνωστός για τα τολμηρά και φουτουριστικά του σχέδια που διαπνέονται απο χαρακτήρα. Έχει διδάξει αρχιτεκτονική σε διάφορες περιοχές όπως το Τρίερ, τη Βιέννη και τη Σαγκάη, και αναγνωρίστηκε από τους συνάδελφούς του ως ένας από τους 100 κορυφαίους αρχιτέκτονες στον κόσμο στην Κορέα το 2016. Ο Valentiny έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ορίστηκε Πρόεδρος του Fondation de l’Architecture et de l’Ingénierie στο Λουξεμβούργο για το 2006/2007 και το 2006 του απονεμήθηκε το Χρυσό Παράσημο για τις Υπηρεσίες του προς τη Δημοκρατία της Αυστρίας. Το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής του Λουξεμβούργου 2007 για το συνολικό αρχιτεκτονικό του έργο στο Μεγάλο Δουκάτο και στο εξωτερικό. Επίσης εξελέγη μέλος της Academia Scientiarum et Artium Europaea στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας το 2009 και το 2018 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Παράσημο Αξίας από το Ομόσπονδο Κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ. 

Enis Öncüoğlu, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Öncüoğlu Architects, Τουρκία

Με 35 χρόνια εμπειρίας στην αρχιτεκτονική, ο Enis Oncuoglu έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, έχει υπάρξει μέλος της κριτικής επιτροπής σε σημαντικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπως οι MAPIC και MIPIM στις Κάννες της Γαλλίας και σε εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας για την Leading Property Market. Ο Enis Oncuoglu είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων TMMOB, TSMD (Ένωση Τούρκων Αρχιτεκτόνων στην Ιδιωτική πρακτική), OMIM (Ένωση Αρχιτεκτόνων Αρχιτεκτονικής Σχολής METU), AMPD (Εμπορικά Κέντρα και Ένωση λιανοπωλητών), του TMMMB (Σύλλογος Τούρκων Αρχιτεκτόνων Ιδιωτικής Πρακτικής) και ISCS (Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων). Ο Oncuoglu είναι επίσης ένας από τους ιδρυτές του TSMD Ankara Architecture Centre. 

Anna Maria Bordas, Συνιδρυτής bordas+peiro, Ισπανία

Η Anna Maria Bordas, είναι ιδρυτής του γραφείου Bordas+Peiro, είναι αρχιτέκτονας από το ENSAVT και Μηχανικός της Σχολής Μηχανικών Ponts et Chaussées. Η Anna Maria Bordas αναφέρθηκε στις «100 Women to watch in Architecture», που βραβεύτηκε από το περιοδικό Architizer το 2021. Διδάσκει σε Γαλλικές Σχολές Αρχιτεκτονικής, εκτός από τη διδασκαλία στο EIVP και στο Ponts Formation Conseil. Η Bordas+Peiro έλαβε τη διάκριση AJAC (της τάξης των αρχιτεκτόνων της Καταλονίας) το 2012 για το αστικό της έργο στη Βαλένθια και το βραβείο «40 under 40» το 2014, το οποίο έχει στόχο να αναγνωρίσει τα 40 πιο ταλαντούχα ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά γραφεία κάτω των 40 ετών. Το 2016, έγινε το νεότερο γραφείο που ανέλαβε έναν σταθμό του Grand Paris Express και έλαβε ειδική Μνεία το 2018 για τον Σταθμό της Ρίγας και δημόσιο Βραβείο το 2020 για τον Saclay House of Engineers από την Architizer. 

Johannes Baar Baaranfels, Ιδρυτής Baar-Baarenfels Architekten, Αυστρία

Ο Johannes Baar-Baarenfels σπούδασε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης όπου έλαβε δίπλωμα απο τον καθηγητή Helmut Richter και έκανε διαλέξεις στα πανεπιστήμια της Σόφιας, του Βουκουρεστίου, της Τιμισοάρα, της Βιέννης και της Βομβάης. Ίδρυσε την Baar-Baarenfels Architects το 1991 και διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης μεταξύ 2002-2008. Ο DI Johannes Baar-Baarenfels είναι μέλος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Βιέννης και έχει παρουσιάσει στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2014. Το Baar-Baarenfels Architekten έλαβε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «New and Old» στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του 2013 στη Σιγκαπούρη για to Palais Rasumofsky, έργο το οποίο παρουσιάστηκε στο GIS Βαρσοβίας 2015. 

Špela Videčnik, Ιδρυτής της Ofis Architects, Σλοβενία

Η Špela Videčnik και ο Rok Oman ίδρυσαν την OFIS Arhitekti το 1996. Το αρχιτεκτονικό τους γραφείο και η διεθνής ομάδα τους εδρεύουν στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και στο Παρίσι της Γαλλίας. Το κατασκευαστικό τους έργο αντιπροσωπεύονται από ένα ευρύ φάσμα έργων από το δημόσιο χώρο, αθλητικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά κτίρια, μέχρι μονοκατοικίες αλλά και πολυκατοικίες. Η ακαδημαϊκή τους έρευνα συνδυάζει διαφορετικά ενδιαφέροντα και παράξενους-σπάνιους τομείς. Διερευνούν την ευρωπαϊκή και τοπική Σλοβενική ταυτότητα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει παραδοσιακές γνώσεις για τα λαϊκά κτίρια, αναπλάσεις, μετατροπές και νέα κτίρια σε αλπικές περιοχές. Μέσω της έρευνάς τους για την κατοίκηση σε ακραία περιβάλλοντα, έχουν κατασκευάσει αρκετά καταφύγια στις Άλπεις στη Σλοβενία και ένα γυάλινο σπίτι στην έρημο στην Ισπανία. Η Videčnik διδάσκει μαζί με τον Rok Oman, διευθύνει στούντιο και εργαστήρια σε διάφορες σχολές αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων του Harvard Graduate School of Design, του Architectural Association στο Λονδίνο, το Πανεπιστημίο του Χονγκ Κονγκ, του UCLA στο Λος Άντζελες, το Milano Politecnico, το ENSA Paris Val de Seine, καθώς και στη Αρχιτεκτονική Σχολή της Λιουμπλιάνας.

Δίκτυο SHARE Architects – Συνδέει Αρχιτέκτονες και Εργολάβους στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

Από την πρώτη διοργάνωση το 2018, 1150 συμμετέχοντες και 79 ομιλητές έχουν συμμετάσχει στα φόρουμ SHARE που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Τα φόρουμ SHARE Architects έχουν γίνει ένα σημαντικό εργαλείο σύνδεσης για αρχιτέκτονες και κατασκευαστές στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια. Το SHARE παρέχει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη γνώση και την κατανόηση της ποικιλομορφίας των φαινομένων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Επί του παρόντος, οι εκδηλώσεις SHARE Architects πραγματοποιούνται σε 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Παγκοσμίως, περισσότερα από 50.000 άτομα είναι μέλη της κοινότητας SHARE Architects. Μεταξύ 2010 και 2020, έχουν διοργανωθεί 106 εκδηλώσεις. Συμμετείχαν 19923 συμμετέχοντες και 2124 ομιλητές.