Στο πλαίσιο του οράματος της Alumil για το μέλλον της Θεσσαλονίκης
Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις που κέρδισαν τα μεγάλα βραβεία του διαγωνισμού ArXellence 2 για τη δυτική είσοδο της συμπρωτεύουσας και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της, εντυπωσιάζουν.
Μέσα από περισσότερες από 170 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Ανοιχτού Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ελληνική πολυεθνική εταιρεία προηγμένων συστημάτων αλουμινίου, Alumil, επιλέχθηκαν και διακρίθηκαν οι δέκα καλύτερες. Εξ αυτών οι έξι κέρδισαν τα βραβεία και οι υπόλοιπες τέσσερις τους επαίνους. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.
Το περιοδικό Architect παρουσιάζει τις έξι προτάσεις με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες τους.
1° Βραβείο: The Lodge
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το οικόπεδο αποτελεί απομεινάρια μιας βιομηχανικής ζώνης δίπλα στο λιμάνι μέσα από την πρόταση αυτή γίνεται μια προσπάθεια να θυμηθούμε την ουσία και να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα βασίζεται στα στοιχεία που βρίσκονται τριγύρω.
Ο Alejandro Piquers, υπεύθυνος της ομάδας αρχιτεκτόνων που κατέθεσε αυτήν την πρόταση για το Επιχειρηματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιλέγει και επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην έννοια της «Αγοράς» για να την περιγράψει: «Αποφεύγοντας τον τυπικό ορισμό ή τον αστικό ιστό που καθορίζεται από τις υποδομές, τους δρόμους, τον δημόσιο χώρο, τα οικόπεδα και τα κτίρια, παίρνουμε κάτι από το παρελθόν και το επαναχρησιμοποιούμε με διαφορετικό τρόπο, έναν νέο ζωντανό οργανισμό όπου η δημόσια δραστηριότητα και η ανθρώπινη κλίμακα γίνονται οι κύριοι παράγοντες.
Αποτελεί μια προσπάθεια να εκδημοκρατιστεί η αρχιτεκτονική, προσφέροντας τη δυνατότητα προσαρμογής των πλατειών από τους ανθρώπους που θα ζήσουν και θα εργαστούν εκεί».
2º Βραβείο: The Green Hub
Το “The Green hub” προτείνει μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών ανθεκτικότητας που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στον μετριασμό των κινδύνων παράκτιας πλημμύρας, στο φιλτράρισμα και τη συγκράτηση ομβρίων υδάτων και στην αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων. Η Αγγελική Τζίφα και η Σοφία Νικολαΐδου, οι δύο αρχιτέκτονες που κατέθεσαν την πρόταση, εξηγούν ότι η πρόταση τους αντί να αναβάλει την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, τη μετατρέπει σε κεντρικό θέμα του σχεδιασμού. Το έργο περιλαμβάνει ένα masterplan μεγαλύτερης κλίμακας που προτείνει την αποκατάσταση των παρακείμενων ποταμών και υγροτόπων, την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων της πόλης, την εισαγωγή τοπικών συστημάτων διαχείρισης ομβρίων και τη δημιουργία πράσινων θυλάκων εντός του αστικού ιστού.
3° Βραβείο: Thessaloniki Green Pier
Το όραμα αυτής της πρότασης για το νέο επιχειρηματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης CBD στοχεύει στη δημιουργία ενός μακροχρόνιου θετικού αποτελέσματος για το κοινωνικό, οικονομικό και φυσικό περιβάλλον κοντά στο λιμάνι. Η σύνθεση των νέων κτιρίων σέβεται τα ήδη υπάρχοντα, επιτρέποντάς τους να συνυπάρχουν με τη γεωμετρία της ανθρώπινης κλίμακας, με σταδιακή αύξηση ύψους και διάμεσους δημόσιους χώρους. Το ύψος και ο προσανατολισμός των κτιρίων επιτρέπουν το φυσικό φως της ημέρας και την πανοραμική και μακρινή θεά. Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση η πρόταση επικεντρώνεται κυρίως στην πρόσβαση πεζών και στις κοινές ποδηλατικές διαδρομές, ενώ στην επιφάνεια του γενικού σχεδίου επιτρέπονται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου και η πρόσβαση σε κάθε σχεδιασμένη περιοχή γίνεται από τη λεωφόρο 26ης Οκτωβρίου. Στην επιφάνεια του γενικού σχεδίου υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος για αποβιβάσεις, υπηρεσίες και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
4° Βραβείο: Bioclimatic Urban Lighthouse
Η πρόταση αυτή εμπνέεται από την ιστορία της Θεσσαλονίκης και ιδιαιτέρως από τον Λευκό Πύργο. Στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα διάλογο μεταξύ του Λευκού Πύργου και του προτεινόμενου συμβόλου της: του Νέου Βιοκλιματικού Πύργου της Θεσσαλονίκης. Η προτεινόμενη παρέμβαση σε αυτή τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης δημιουργεί τις ακόλουθες ευκαιρίες στο χωροχρονικό αφήγημα της Θεσσαλονίκης: Κατά τον οριζόντιο άξονα, η συνέχεια του δημόσιου χώρου που δημιουργείται με αυτήν την παρέμβαση (ταυτόχρονα σε επίπεδο εδάφους και ορίζοντα), αλληλοεπιδρώντας με άλλους αστικούς ελκυστές, θα δημιουργήσει νέες αστικές σχέσεις. Οι πεζόδρομοι δημιουργούν πορείες και θέα που φέρνουν τον ωκεανό πίσω στην πόλη. Κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα, προτείνεται μια εμβληματική παρέμβαση, η οποία όχι μόνο καθιερώνει διάλογο σε χρόνο και χώρο με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, αλλά γίνεται ένα νέο ορόσημο που δηλώνει την επείγουσα ανάγκη επανακαθορισμού της σχέσης μεταξύ της ανθρώπινης κοινωνίας και του πλανήτη.
5° Βραβείο: De–fragmenting the Productive City_the case of Thessaloniki’s CBD
Η πρόταση οραματίζεται μια νέα παραγωγική περιοχή όπου διαμορφώνονται νέοι χώροι εργασίας. Οι ανοιχτοί αυτοί χώροι εργασίας, τα αίθρια και τα αμφιθεατρικά στάδια προωθούν έναν πιο βιώσιμο και μεικτό χαρακτήρα χρήσης. Το πλαίσιο της στρατηγικής επικεντρώνεται σε τρεις οπτικές: τον κοινωνική, την οικολογική και την μορφολογική. Η πορεία της στρατηγικής διερευνά μεθόδους σχεδιασμού για την ενσωμάτωση των κοινωνικών, οικολογικών και μορφολογικών σχέσεων της περιοχής σε ένα δίκτυο χρησιμοποιώντας τροποποιημένα συστήματα που υπάρχουν ήδη στο χώρο. Η περιοχή έχει σχεδιαστεί ως ένας πράσινος πυρήνας που διευρύνει και αναγεννά το ευρύτερο πράσινο δίκτυο της Θεσσαλονίκης.
6º Βραβείο: A view of the bay. A glance at the future
Θέλοντας να αποτελέσει το κέντρο μια περιοχή καινοτομίας, προτείνεται εντός του η δημιουργία χώρων διαφορετικών χρήσεων. Προβλέπεται η δημιουργία κατοικιών, γραφείων, βιομηχανικών και πολιτιστικών χώρων, καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτό το μείγμα εξασφαλίζει ζωντάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας (και της νύχτας) και ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και επομένως την καινοτομία. Έτσι, το Κέντρο μετατρέπεται σε μια ζωντανή συνοικία της πόλης με χώρους συνάντησης για όλους τους ανθρώπους. Η ομάδα του BURA urbanism, του αρχιτεκτονικού γραφείου που κατέθεσε την πρόταση, θεωρεί πως το πιο σημαντικό και καινοτόμο στοιχείο της είναι η δημιουργία του μεγάλου πεζόδρομου που συνδέει το Επιχειρηματικό Κέντρο με τον υπόλοιπο κόλπο.