Πραγματοποιείται το αναβαθμισμένο διήμερο premium event για τους επαγγελματίες της Αρχιτεκτονικής και του Design.
Το the Architect Show, που αναβαθμίζεται χρόνο με τον χρόνο και ξεπερνά κάθε προσδοκία σε επίπεδο αποδοχής και δυναμικής καθιέρωσης, επιστρέφει το διήμερο 8-9 Δεκεμβρίου στο Athens Metropolitan Expo, αποτελώντας έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις εταιρείες που προάγουν την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο των υλικών και της κατασκευής με Αρχιτέκτονες, Σχεδιαστές, Μηχανικούς και επιχειρηματίες Real Estate. Επιπλέον, επικεντρώνεται στην ανταλλαγή γνώσεων και καινοτόμων ιδεών μέσω μιας σειράς επιμελημένων σεμιναρίων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών διαλέξεων.
Τη διοργάνωση αναλαμβάνει η εταιρεία MEDEXPO Α.Ε., το creative direction και την επιμέλεια περιεχομένου η Design Ambassador και το Archisearch.gr.

Architects Talk_Futurespective
Φέτος, στο επίκεντρο τίθενται οι συναρπαστικές δυνατότητες και τάσεις που διαμορφώνουν το πεδίο της αρχιτεκτονικής.
Στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο προωθούνται οι βιώσιμες πρακτικές στην αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Υποστηρίζονται τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, η χρήση ανανεώσιμων υλικών, οι πράσινες υποδομές και στρατηγικές για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στη δημιουργία πόλεων που μπορούν να περπατηθούν, με μικτές αναπτύξεις που ενσωματώνουν οικιστικούς, εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους. Με την προώθηση ποικιλόμορφων και προσβάσιμων γειτονιών, μειώνεται η εξάρτηση από το αυτοκίνητο και ενισχύεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της αλληλεπίδρασης εντός της κοινότητας. Σε αυτές τις πόλεις, οι ζωντανοί δημόσιοι χώροι, χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμοι στη δημόσια σφαίρα, ενθαρρύνουν την κοινωνική συμμετοχή και την πολιτιστική ζωτικότητα. Η ανάπτυξη δίνει προτεραιότητα στα συστήματα δημόσιων μεταφορών, δημιουργώντας περισσότερο βιώσιμες και δίκαιες επιλογές κινητικότητας. Η κοινωνική ισότητα και ενσωμάτωση θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε κοινωνίες μεταβαλλόμενες ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους. Από την πόλη λοιπόν δεν μπορεί να λείπει η σύγχρονη, ποιοτική και προσιτή κατοικία και κοινωνική κατοικία. Σε αυτό το τοπίο, καθοριστικό ρόλο παίζει η ιστορική διατήρηση και προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση, αναγνωρίζοντας την αξία των ιστορικών κτιρίων και την ηθική της αναζωογόνησης των υφιστάμενων δομών για την προώθηση της βιωσιμότητας, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία μοναδικών περιβαλλόντων.

Φιλοσοφίες στο σχεδιασμό, τεχνικές, τεχνολογίες και υλικά συνεπικουρούν τους αρχιτέκτονες στο σχεδιασμό για νέες ανάγκες και νέα μοντέλα ζωής. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός, οι στρατηγικές αντοχής στις φυσικές καταστροφές, ο αειφόρος σχεδιασμός, τα έξυπνα κτίρια, ο βιοφιλικός σχεδιασμός, ο παραμετρικός σχεδιασμός και η τρισδιάστατη εκτύπωση, η χρήση νέων υλικών, η εικονική πραγματικότητα και η επαυξημένη πραγματικότητα υποδεικνύουν ένα μέλλον όπου οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να είναι προσαρμοστικοί, τεχνολογικά γνώστες και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι για να δημιουργήσουν καινοτόμα και βιώσιμα δομημένα περιβάλλοντα.
Το Architects Talk_Futurepsective προσφέρει μία πλατφόρμα για ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε ένα αναδυόμενο τοπίο, τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις του οποίου εξερευνούμε σταθερά. Με αφορμή τα έργα, τις εμπειρίες, την έρευνα και την κριτική τοποθέτηση των κορυφαίων αρχιτεκτόνων πάνω σε σχετικά θέματα του δημοσίου διαλόγου, το Architects Talk_Futurepsective φιλοδοξεί στη δημιουργία νοήματος, συνεργασιών και συμπόρευσης προς το μέλλον.

Αειφορία, ανθεκτικότητα, καινοτομία και βιοφιλικός σχεδιασμός
Για ακόμη μία φορά, η ατζέντα των σεμιναρίων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών διαλέξεων που θα λάβουν χώρα στο the Architect Show 2023 θα συμβάλουν στην ανάδειξη καινοτόμων ιδεών.

Η πρόκληση και ευκαιρία της κλιματικής αλλαγής
Μεταξύ των θεματικών που θα τεθούν στο επίκεντρο του the Architect Show 2023, είναι τα ασφαλέστερα, πιο προσαρμοστικά και αρμονικά δομημένα περιβάλλοντα που αντέχουν στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Αρχιτέκτονες και ειδικοί στον πολεοδομικό σχεδιασμό συζητούν στρατηγικές αιχμής για τον σχεδιασμό ανθεκτικών κτιρίων και κοινοτήτων απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Αθήνα και Πειραιάς αλλάζουν όψη
Ο μετασχηματισμός της Αθήνας θα αποτελέσει άλλο ένα καυτό θέμα συζήτησης του φετινού the Architect Show. Με κτίρια που ενσωματώνουν οικιστικούς, εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους, δίνοντας προτεραιότητα στην προσβασιμότητα, τη συμπερίληψη και τη συμμετοχή της κοινότητας. Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις ανάγκες των κατοίκων, επηρεάζοντας τις επιθυμητές διαμορφώσεις στεγασμένων και ανοικτών χώρων.
Την ίδια στιγμή, ο Πειραιάς θα έχει την τιμητική του, καθώς αποτελεί το πεδίο ανάπτυξης σημαντικών έργων και υποδομών που αλλάζουν το δομημένο περιβάλλον της πόλης. H γραμμή 3 του μετρό φτάνει στον Πειραιά, δημιουργώντας τη σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του τραμ και η ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας. Ο νέος Πύργος του Πειραιά από όνειρο γίνεται ένα πραγματικό κτίριο μεικτών χρήσεων. Ταυτόχρονα, μια σειρά από επενδύσεις σε ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων το Hilton Piraeus, βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού ή υλοποίησης. Το μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων, η αστική ανάπλαση, σε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα στον Άγιο Διονύσιο και τα σχέδια για την ανάπλαση της ακτής Δηλαβέρη και της Πειραϊκής είναι ορισμένα ακόμα έργα που θέτουν τον Πειραιά στο επίκεντρο της προσοχής.

Δημιουργώντας κατοικίες για όλους
Η κοινωνική και οικονομικά προσιτή στέγαση στην Αθήνα θα αποτελέσει ένα ακόμη θέμα συζήτησης του the Architect Show, όπως και το «γερασμένο» κτιριακό απόθεμα της πρωτεύουσας. Κομβικής σημασίας είναι η χρήση προηγμένης τεχνολογίας για τη βελτίωση της ασφάλειας, της συνδεσιμότητας και της ευκολίας, αλλά και τη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών λύσεων. Ο σχεδιασμός πολυλειτουργικών περιοχών που μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, προωθώντας τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα, καθώς και ο σχεδιασμός για τη διαμόρφωση μιας αίσθησης κοινότητας θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Όλες οι εξελίξεις για την ψηφιοποίηση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού
Οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην τρισδιάστατη εκτύπωση και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), θα αλλάξουν ριζικά την αρχιτεκτονική και την κατασκευή. Πώς μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον με αυτές τις καινοτομίες αιχμής να αναδιαμορφώνουν τον τρόπο που σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και αλληλεπιδρούμε με το δομημένο περιβάλλον; Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες και ποια η σχέση τους με τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητα στην αρχιτεκτονική πρακτική;

Leisure αρχιτεκτονική και ύπαιθρος
Οι δημοφιλείς προορισμοί στην ύπαιθρο κτίζονται ολοένα και περισσότερο, με το περιβάλλον τους να αλλάζει διαρκώς. Η ανθρωπογεωγραφία τους εξελίσσεται: νέοι “νομάδες” κάτοικοι μεταβάλλουν τη συνηθισμένη ως τώρα λειτουργία της κοινότητας, ενώ οι ντόπιοι αλληλεπιδρούν με νέες παραστάσεις και συναναστροφές. Η εκτός σχεδίου δόμηση παραμένει προτιμητέα από τους επενδυτές και προσφέρει στους αρχιτέκτονες ένα πεδίο για να ενσταλάξουν την πιο ώριμη μορφή των εμπειριών τους σε νέα κτίρια. Ενδιαφέρουσες ιδέες και εξελίξεις που θα συζητηθούν.

Πώς σχεδιάζονται τα γραφεία του μέλλοντος
Σε μια αρχιτεκτονική περιπέτεια στην περιοχή της Μεσογείου, τολμάμε να ξανασκεφτούμε τα κτίρια γραφείων όπως ποτέ άλλοτε. Η αποστολή των αρχιτεκτόνων είναι να δημιουργήσουν βιώσιμα καταφύγια που καλλιεργούν την ευημερία και αυξάνουν την παραγωγικότητα. Το μεσογειακό κλίμα -η γοητεία του οποίου βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής- απαιτεί έξυπνα σχέδια με υψηλή προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Προσαρμοστικότητα στο interior design όμως απαιτούν και τα δυναμικά εξελισσόμενα μοντέλα εργασίας. Τα νέα γραφεία βρίσκονται σε επιχειρηματικές ζώνες αλλά και στην ζωντανή καρδιά της πόλης, αποτελώντας συνθετικό στοιχείο του αστικού ιστού και της πραγματικότητάς μας.