Τα έργα που διακρίθηκαν επιβεβαιώνουν τον κομβικό ρόλο του ξύλου ως δομικού υλικού στον αγώνα της ανθρωπότητας για ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον.

Τα Wood Awards 2022, που διοργανώνονται από τον μεγαλύτερο όμιλο κλαδικών εκδόσεων και events στην Ελλάδα, την εταιρεία BOUSSIAS, επιβράβευσαν καινοτόμα και αισθητικά άρτια έργα με δομικό υλικό το ξύλο, στο σύνολο ή μέρος της κατασκευής, προηγμένες τεχνολογίες που αξιοποιήθηκαν αλλά και «πράσινες» διαδικασίες στην επεξεργασία και χρήση του υλικού.
Τις υποψηφιότητες αξιολόγησε Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από καταξιωμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Παναγιώτης Τουλιάτος, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederic. Ο θεσμός των Wood Awards πραγματοποιήθηκε υπό την τιμητική υποστήριξη των Πανελλήνιου Συνδέσμου Ξυλείας.

Κομβικής σημασίας η χρήση του ξύλου στις κατασκευές
Ο κ. Παναγιώτης Τουλιάτος, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας τα εξής: «Αυτήν τη στιγμή η ανθρωπότητα και ο πλανήτης ολόκληρος έχει μπει σε μία περίοδο κρίσιμη για την ιστορία τους. Το κυριότερο θέμα, η κυριότερη δυσκολία η οποία ξεκινήσαμε να βιώνουμε και θα συνεχιστεί μάλλον επιδεινούμενη είναι η αλλαγή του κλίματος. Ο μόνος τρόπος να πολεμήσουμε την αλλαγή αυτή του κλίματος και τις συνέπειές της είναι να μειώσουμε τις εκπομπές των ρυπογόνων αερίων και συγχρόνως όσο το δυνατόν να μειώσουμε τη σπατάλη των πολύτιμων υλικών. Ένα από τα πολυτιμότερα υλικά του ανθρώπου είναι τα μέταλλα, τα οποία όμως είναι εξαντλήσιμα, δεν ανανεώνονται στον πλανήτη, αντιθέτως το ξύλο ανανεώνεται και μάλιστα παράλληλα με τη φροντίδα του ανθρώπου.

Έτσι η Ευρώπη πρώτη ξεκίνησε έναν έντονο αγώνα να πολλαπλασιαστεί η χρήση του ξύλου εκεί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε να αφήσει χώρο να χρησιμοποιούνται τα μέταλλα εκεί που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τίποτα άλλο. Γι’ αυτό τονίζω και συγχαίρω την προσπάθεια της BOUSSIAS να ωθήσει και να επιβραβεύσει αρχιτέκτονες οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ξύλο σε κάποιο οικοδομικό έργο. Κάθε προσπάθεια σαν αυτή της BOUSSIAS να δημιουργήσει κάποιον ανταγωνισμό, κάποια επιβράβευση, κάποιο δέλεαρ στους αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, σε όλους τους γύρω από την κατασκευή να πλησιάσουν την ξύλινη κατασκευή, είναι και επαινετή και αναγκαία. Γι’ αυτό λοιπόν ευχαριστώ που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να συνεισφέρω ό,τι μπορούσα. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε όλους και αφήνω ένα μήνυμα που ο καθένας μας πρέπει να μεταδίδει γύρω του, προσέξτε τον πλανήτη! Αυτός ο μικρός κόσμος του πλανήτη είναι η ζωή μας».

Τα χρυσά βραβεία
Από 1 Gold βραβείο απέσπασαν οι: Alfa Wood Group για το έργο Alfa Wood Group – Showroom, MVS & Associates για το έργο Mega Yacht XANA (επεμβάσεις αποκατάστασης με προσθήκη – ολική ανακατασκευή του), Rangahaus για το έργο Mystique, ΕΞΠΑ Α.Ε. (Ένωση Ξυλουργών Πάρου) για το έργο Κατοικία στην Κάρπαθο, Καΐρης Χρήστος για το έργο Reception furniture/Wave.

Οι νικητές των Wood Awards

Η Alfa Wood Group κέρδισε Gold και Silver για το Showroom, στην κατηγορία «Εμπορικά καταστήματα/Εκθεσιακές κατασκευές». Στο νέο showroom δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των προϊόντων της, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω έκθεσης των προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένα σταντ αλλά και βλέποντάς τα σε ποικίλες εφαρμογές στον χώρο. Στην πρόσοψη, μάλιστα, το ξύλο εκθειάζεται σε διάφορες μορφές και σχήματα, τα οποία σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση απόχρωσης φωτισμού δημιουργούν ασφάλεια στον επισκέπτη ότι έχει έρθει στο σωστό μέρος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Η ΕΞΠΑ Α.Ε. κέρδισε Gold για την Κατοικία στην Κάρπαθο, στην κατηγορία «Μικρού μεγέθους ξύλινες κατασκευέ»ς. Η κατασκευή κουφωμάτων έγινε από φυσικό ξύλο δρυς σε κτίριο με τσιμεντένιο εμφανή σκελετό. Η εξώθυρα έχει κατασκευαστεί από κόντρα πλακέ θαλάσσης με επένδυση καπλαμά δρυς, οι δε εσωτερικές πόρτες από MDF με επένδυση καπλαμά δρυς. Στα παντζούρια έχει εφαρμοστεί η καινοτόμα τεχνική της πλάγιας γκινισιάς για καλύτερο αερισμό. Άλλη μία καινοτομία είναι η κατασκευή και τοποθέτηση νέου τύπου ανεμοστυλώματος που επιτρέπει το άνοιγμα και κλείσιμο των παντζουριών από το εσωτερικό της βραβευμένης οικίας.

Η ΕΞΠΑ, επίσης, έλαβε Silver για τη Νέα Ξενοδοχειακή Μονάδα με Κολυμβητικές Δεξαμενές, στην ίδια κατηγορία. Σε αυτό το πρότζεκτ, οι μηχανισμοί των κουφωμάτων έγιναν με την τεχνοτροπία cappedoce, η οποία προσδίδει μία παλαίωση, η οποία δένει και αναδεικνύει το ξύλο.

Στην κατηγορία «Έπιπλα οικιστικής χρήσης», η Rangahaus απέσπασε και τα τρία βραβεία. Συγκεκριμένα, με Gold διακρίθηκε η τραπεζαρία «Mystique», που ανήκει στο The Wood Art Project της Rangahaus και είναι αφιερωμένο στην τέχνη του ξύλου. Η «Mystique» λοιπόν έχει σχεδιαστεί με έντονα μινιμαλιστικά στοιχεία από λιτές ευθείες γραμμές, οι οποίες αγκαλιάζουν τις οργανικές φόρμες που δημιουργεί η φύση συνθέτοντας κάτι ξεχωριστό. Το Silver βραβείο απέσπασε η σειρά επίπλων «Alchemy», για την κατασκευή της οποίας επιλέχθηκε μια προς μία κάθε ζωντανή πλάκα ξύλου, ενώ η σειρά «Amaretto» έλαβε το Bronze αναδεικνύοντας την κομψότητα και την πολυτέλεια του μασίφ φυσικού ξύλου καρυδιάς από την περιοχή του Καρπενησίου.

Η Χατζησταύρος Προκάτ διακρίθηκε με Bronze για την Εξοχική Προκατασκευασμένη Κατοικία στα Χανιά Κρήτης, στην κατηγορία «Μικρού Μεγέθους Ξύλινες Κατασκευές». Η εταιρεία επιδιώκει την κατασκευή τεχνολογικά εξελιγμένων κατοικιών που προστατεύουν το περιβάλλον και εξασφαλίζουν ποιοτικότερη ζωή στον άνθρωπο χρησιμοποιώντας υλικά υψηλής αντοχής και προσφέροντας ποιότητα κατασκευής με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η εταιρεία πιστεύει πως το ξύλο ως δομικό υλικό προσφέρει βιωσιμότητα, ποιότητα και ταχύτητα κατασκευής στην δόμηση κτιρίων, που σέβονται το περιβάλλον.

Η MVS & Associates απέσπασε Gold για Επεμβάσεις αποκατάστασης με προσθήκη/Ολική ανακατασκευή του Mega Yacht XANA, στην κατηγορία «Επεμβάσεις Aποκατάστασης». Στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018, η θαλαμηγός αποξηλώθηκε πλήρως και επανακατασκευάστηκε. H MVS ασχολήθηκε εξολοκλήρου με την κατασκευή και τοποθέτηση των εσωτερικών χώρων του πλοίου, καθώς και μέρος των εξωτερικών χώρων, υλοποιώντας την αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου AMK Architecture & Design. Η προκατασκευή και κατασκευή του έργου έγινε εξολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της MVS, στο Κρυονέρι, βάση της κατασκευαστικής εμπειρίας που διαθέτει η εταιρεία σε υπερπολυτελείς κατασκευές θαλαμηγών.

Η εταιρεία Καΐρης Χρήστος διακρίθηκε με Gold για το Reception furniture/Wave, στην κατηγορία «Έπιπλα Επαγγελματικού Χώρου».
Το Reception furniture / Wave είναι ο συνδυασμός μιας γλυπτικής μορφής και ενός βασικού λειτουργικού επίπλου. Η μεγάλη πρόκληση ήταν ο σχεδιασμός συνδυαστικά με την κατασκευή. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CNC 5 αξόνων με τα εργαλεία της τρισδιάστατης απεικόνισης, η επιτυχία του project προέκυψε από τη βαθιά συνεργασία της σχεδιαστικής ομάδας αρχιτεκτόνων με το κατασκευαστικό τμήμα.