«Κάθε έργο αποτελεί μια πρόκληση για εμάς», σημειώνει στο Architect ο Γιώργος Μπάτζιος. Ο αρχιτέκτονας και ιδρυτής του γραφείου Georges Batzios Architects αναζητεί πάντα τις βέλτιστες λύσεις χωρίς να δίνει στερεοτυπικές απαντήσεις στα ζητήματα που προκύπτουν.

«Κάθε έργο αποτελεί μια πρόκληση για εμάς», σημειώνει στο Architect ο Γιώργος Μπάτζιος. Ο αρχιτέκτονας και ιδρυτής του γραφείου Georges Batzios Architects (με διεθνή καριέρα και συμμετοχή σε έργα όπως το 53w53 MoMA Tower στη Νέα Υόρκη, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, Art and Technology Quarter στη Σεγκόβια, η Φιλαρμονική του Παρισιού, ο διεθνής διαγωνισμός του Rethink Athens σε συνεργασία με παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες όπως οι Ateliers Jean Nouvel, David Chipperfield Architects, Martha Schwartz and Partners, Fr-ee Fernando Romero) αναζητεί πάντα τις βέλτιστες λύσεις χωρίς να δίνει στερεοτυπικές απαντήσεις στα ζητήματα που προκύπτουν, με αντισυμβατική διάθεση και βάσει της μοναδικότητας κάθε έργου.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις που σας έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής; Ποιες περιόδους της αρχιτεκτονικής και του design θεωρείτε τις πιο καθοριστικές για εσάς;

Αν μιλάμε για «τάσεις», τότε η συζήτηση αυτομάτως πηγαίνει στην έννοια της μόδας. Δεν θεωρούμε ότι η αρχιτεκτονική θα πρέπει να υπάρχει και να συντελείται με σκοπό να συντηρεί τα καταναλωτικά πρότυπα. Το αρχιτεκτονικό έργο δεν αποτελεί καταναλωτικό προϊόν που το μόνο που επιζητά πάνω του είναι τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ούτε και ένα αναλώσιμο προϊόν. Σε ό,τι αφορά τα ρεύματα που με έχουν επηρεάσει περισσότερο, θα έλεγα το κίνημα του κριτικού τοπικισμού -είμαι βαθιά κοντεξτουαλιστής-, θαυμάζω πολύ τους Ιnternationale Situationniste, την αποδόμηση, τους Ιαπωνέζους μεταβολιστές, το μπρουταλιστικό κίνημα και τη φαινομενολογία.

Στη διάρκεια του ΕΣΩ, όπου συμμετείχατε ως ομιλητής, περιγράψατε την αρχιτεκτονική ως καλλιτεχνική διεργασία. Γιατί και πώς μπορεί να σπάσει τα δεσμά των πολεοδομικών κανονισμών;

Η αρχιτεκτονική προφανώς ξεπερνά μια απλή τεχνική διαχείριση της ύλης και αποτελεί μια πνευματική διεργασία με καλλιτεχνικά αξιώματα, ένα σύστημα τρισδιάστατων έργων τέχνης, των οποίων η ερμηνεία εξαρτάται από τον χρήστη. Πολλές φορές οι κανονισμοί και οι πολεοδομικές διατάξεις μπορούν να λειτουργήσουν ως αφορμές δημιουργικότητας με σκοπό να ξεπεραστούν τα υπολογιστικά όρια που θέτουν οι περιορισμοί, οδηγώντας σε μοναδικά αρχιτεκτονήματα προσαρμοσμένα στον εκάστοτε τόπο.

Γιατί προτιμάτε κυρίως τις μελέτες έργων μεγάλης κλίμακας; Ποια η σημασία της λειτουργίας του κάθε έργου ως τοπόσημου;

Λόγω της πολυπλοκότητάς τους και των διεπιστημονικών τους απαιτήσεων και της αλληλεπίδρασής τους με τον αστικό και δημόσιο χώρο. Το αποτύπωμα ενός τέτοιου έργου είναι πολύ μεγαλύτερο στην κοινωνία και κατά συνέπεια διαμορφώνει τον πολιτισμό. Οι επεμβάσεις αστικής και πολεοδομικής κλίμακας μπορούν να καθορίσουν τη φυσιογνωμία ενός τόπου και να αναβαθμίσουν τη ζωή των πολιτών.

Το τελευταίο διάστημα ακούμε συνέχεια για «πράσινα» κτίρια. Η αειφορία είναι μια καινούργια τάση για την αρχιτεκτονική ή ανέκαθεν ήταν συγκοινωνούντα δοχεία;

Πολλές φορές η αρχιτεκτονική περιορίζεται σε επιφανειακές λύσεις πρασινοποίησης ή σε καθαρά τεχνικές προσεγγίσεις που λανθασμένα προβάλλονται ως αντιπροσωπευτικά δείγματα βιώσιμου σχεδιασμού. Υπάρχει μια ανειλικρινής επίδειξη ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, όπως περιγράφει ο όρος του «greenwashing». O πιο χαρακτηριστικός τρόπος ανάδειξης μιας φιλικής στάσης προς το περιβάλλον είναι η χρήση της φύτευσης-πράσινης κάλυψης στις όψεις και οροφές ενός κτιρίου χωρίς απαραίτητα να υπάρχει περιβαλλοντική βιώσιμη απόδοση. Στο γραφείο μας στοχεύουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον να προσεγγίσουμε την έννοια της αειφορίας, την οποία και θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Δεδομένων των αναγκών για πιο βιώσιμα κτήρια, φροντίζουμε να πιστοποιούμε όλα μας τα κτίρια κατά τα πρότυπα LEED.

Ποια έργα σας (ολοκληρωμένα ή στο στάδιο της μελέτης) έχουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις και ποιες λύσεις δίνετε σε αυτές;

Κάθε έργο αποτελεί μια πρόκληση για εμάς στοχεύοντας πάντα στις βέλτιστες λύσεις χωρίς να δίνουμε στερεοτυπικές απαντήσεις στα ζητήματα που προκύπτουν, με αντισυμβατική διάθεση και αναζητώντας τη μοναδικότητα σε κάθε έργο.

Πιστεύετε ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα έχει ποιότητα και χαρακτήρα;

Πιστεύω ότι συντελείται μια νέα εποχή πειραματισμού στην Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από μια διάθεση πρότασης νέων και ενδιαφέροντων χωρικών μοντέλων. Προσπαθώντας κάποιος να χαρτογραφήσει την εικόνα της ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής των τελευταίων δεκαετιών, θα αναγνωρίσει μια τάση συνέχειας και ενίσχυσης μορφολογικών εκφράσεων του μοντερνισμού, με κριτική όμως ματιά, δημιουργικότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα.